Krowiak olszowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce krowiakowate krowiak Krowiak olszowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Krowiak olszowy (Paxillus rubicundulus)

Nazywana/y także: krowiak włóknisty, olszówka mniejsza, ponurnik olchowy, świnka olszowa
Krowiak olszowy, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Krowiak olszowy to stosunkowo rzadki w Polsce przedstawiciel rodziny krowiakowatych Paxillaceae, często tworzący czarcie kręgi, występujący jedynie pod olchą czarną.

Sezon

Krowiak olszowy zawiązuje owocniki od lipca do września.

Występowanie

Krowiaka olszowego obserwowano tylko w Europie i Australii.

Wygląd

 

Kapelusz krowiaka olszowego jest jasnobrązowy, o promieniście zszarpanej skórce, obsypanej brązowo- lub oliwkowo-szarymi, czasem zgoła czarnymi łuskami. Tak jak u pozostałych członków rodzaju Paxillus kształt zmienia się z wiekiem: płaski i rozpostarty u młodych owocników, z podwiniętymi brzegami, a wyraźnie lejkowaty u starych okazów.
Blaszki gęste, wąskie, z poprzecznymi połączeniami, zbiegające ku nóżce, zgniecione charakterystycznie się przebarwiają na brązowo czerwono. U młodych egzemplarzy krowiaka olszowego żółtawe, u dojrzalszych ciemno rude.
Nóżka u młodych owocników złocista, u starszych czerwono brązowa, rozszerzająca się ku kapeluszowi, 3-8 cm wysoka, 0,8-1,6 cm gruba.
Miąższ najpierw twardy, potem mięknie, uszkodzony przebarwia się na ciemno rdzawy odcień, o lekko kwaśnym smaku oraz ledwo wyczuwalnym aromacie.
Wysyp spor rudobrązowy. Zarodniki gładkie, jajowate, osiągają 6-8 x 4-5 μm.
Krowiak olszowy zwykle mylony jest ze znacznie częstszym, a lepiej znanym krowiakiem podwiniętym P. involutus. Krowiak podwinięty jest większy, słabiej powyginany oraz mniej lejkowaty od krowiaka olszowego, ma też bardziej symetrycznie osadzony na trzonie, mocniej łuskowaty kapelusz i grubszą nóżkę, a wysyp spor bardziej ochrowy w kolorze.

 

Właściwości

Krowiak olszowy to grzyb trujący! Uważany za równie toksyczny jak inne, blisko z nim spokrewnione krowiaki.

Zastosowanie

Współcześnie brak zastosowania krowiaka olszowego. Przez setki lat krowiaki (olszówki, „krówki”, „świnki”, „tłuściochy”) uważano za wyborne grzyby jadalne. Ceniono je wysoko za: względną łatwość w odróżnianiu od innych grzybów, pyszny smak przypominający mięsiwo, ogromną liczbę owocników oraz łatwość w przechowywaniu i obróbce. Wiele państw dopuszczało skup na skalę przemysłową. Dopiero w połowie lat 80-tych XX w. okazało się, iż krowiaki zawierają antygen o słabo znanej do dziś budowie, sprawiający, że ludzki organizm produkuje przeciwciała przeciwko własnym czerwonym krwinkom. Zlepione tymże antygenem krwinki tamują krążenie krwi w kluczowych narządach. Dalszym etapem zatrucia olszówką jest rozpad komórek krwi, uwalnianie hemoglobiny i jej pochodnych, zwłaszcza bilirubiny do osocza, co prowadzi do ciężkich uszkodzeń nerek, płuc, a w konsekwencji do śmierci. Do dziś nie opracowano antidotum przeciw toksynom olszówek, stosuje się jedynie leczenie objawowe, wyrównujące lub maskujące objawy zatrucia.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Bibliografia
  1. Bresinsky A. 1999.; "Phylogenetic Relationships within Paxillus s. I. (Basidiomycetes, Boletales): Separation of a Southern Hemisphere Genus."; Plant Biology 1: 327-333.;
  2. Gelardi M., Vizzini A., Horak E., Ercole E., Voyron S., Wu G. 2014.; "Paxillus orientalis sp. nov. (Paxillaceae, Boletales) from south-western China based on morphological and molecular data and proposal of the new subgenus Alnopaxillus."; Mycological Progress 13(2): 333-342.;
  3. Gerhardt E. 2006.; "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  4. Gminder A., Böhning T. 2009.; "Jaki to grzyb?"; Świat Książki, Warszawa.;
  5. Gumińska B., Wojewoda W. 1988.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa;
  6. Hahn C., Agerer R. 1999.; "Studien zum Paxillus-involutus-Formenkreis."; Nova Hedwigia 69: 241-310.;
  7. Jargeat P., Moreau P., Gryta H., Chaumeton J., Gardes M. 2016.; "Paxillus rubicundulus (Boletales, Paxillaceae) and two new alder-specific ectomycorrhizal species, Paxillus olivellus and Paxillus adelphus, from Europe and North Africa."; Fungal Biology 120 (5): 711-728.;
  8. Lohmeyer T., Kũnkele U. 2006.; "Grzyby. Rozpoznawanie i zbieranie."; Wyd. Parragon, Warszawa.;
  9. Pilát A., Otto Ušák O. 1977.; "Mały atlas grzybów."; PWRiL, Warszawa.;
4.9/5 - (8 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!