Krowiak olszowy (Paxillus rubicundulus)

Wstęp
Krowiak olszowy to stosunkowo rzadki w Polsce przedstawiciel rodziny krowiakowatych Paxillaceae, często tworzący czarcie kręgi, występujący jedynie pod olchą czarną.
Sezon
Krowiak olszowy zawiązuje owocniki od lipca do września.
Występowanie
Krowiaka olszowego obserwowano tylko w Europie i Australii.
Wygląd
Właściwości
Krowiak olszowy to grzyb trujący! Uważany za równie toksyczny jak inne, blisko z nim spokrewnione krowiaki.
Zastosowanie
Współcześnie brak zastosowania krowiaka olszowego. Przez setki lat krowiaki (olszówki, „krówki”, „świnki”, „tłuściochy”) uważano za wyborne grzyby jadalne. Ceniono je wysoko za: względną łatwość w odróżnianiu od innych grzybów, pyszny smak przypominający mięsiwo, ogromną liczbę owocników oraz łatwość w przechowywaniu i obróbce. Wiele państw dopuszczało skup na skalę przemysłową. Dopiero w połowie lat 80-tych XX w. okazało się, iż krowiaki zawierają antygen o słabo znanej do dziś budowie, sprawiający, że ludzki organizm produkuje przeciwciała przeciwko własnym czerwonym krwinkom. Zlepione tymże antygenem krwinki tamują krążenie krwi w kluczowych narządach. Dalszym etapem zatrucia olszówką jest rozpad komórek krwi, uwalnianie hemoglobiny i jej pochodnych, zwłaszcza bilirubiny do osocza, co prowadzi do ciężkich uszkodzeń nerek, płuc, a w konsekwencji do śmierci. Do dziś nie opracowano antidotum przeciw toksynom olszówek, stosuje się jedynie leczenie objawowe, wyrównujące lub maskujące objawy zatrucia.