Łuskwiak nastroszony - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce pierścieniakowate łuskwiak Łuskwiak nastroszony
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Łuskwiak nastroszony (Pholiota squarrosa (Vahl) P. Kumm.)

Nazywana/y także: łuszczak nastroszony
Łuskwiak nastroszony
Spis treści

Wstęp

Łuskwiak nastroszony (Pholiota squarrosa) jest pospolitym grzybem występującym w Polsce, często spotykanym na pniach i korzeniach drzew liściastych, czasami także iglastych.

Sezon

Łuskwiaka nastroszonego spotkać można w sezonie letnio-wiosennym.

Występowanie

Łuskwiak nastroszony rośnie w dużych kępach, najczęściej na leżących pniakach drzew iglastych i liściastych. Spotkać go można w Azji, Ameryce Północnej i Środkowej oraz Europie.

Wygląd

Kapelusz łuskwiaka nastroszonego osiąga średnicę od 2 do 15 cm. U młodych okazów ma jajowaty kształt, następnie staje się półkolisty, a w końcu płaski. Na powierzchni występują charakterystyczne rdzawobrązowe łuski, które mają wzniesione lub wygięte końce. Kolor to różne odcienie żółtego.

Blaszki wąskie i gęste, przyrośnięte lub krótkozbiegające, barwy żółtawej, która zmienia się wraz z wiekiem na rdzawobrunatną.

Trzon osiąga wysokość od 4 do 8 cm i grubość do 1,2 cm. Jest pokryty łuseczkami koloru rdzawobrązowego. Posiada pierścień.

Miąższ ma barwę żółtawą – nie zmienia jej po uszkodzeniu. Grzyb ma przyjemny zapach i łagodny, ale cierpki smak.

Zarodniki eliptyczne, gładkie, żółtobrązowe. Wysyp zarodników brązowy.

Właściwości

Choć łuskwiak nastroszony kiedyś uważany był za jadalny, obecnie nie jest popularnym wyborem, gdyż ma gorzkawy smak i nieprzyjemny zapach, zwłaszcza u starszych okazów.

Zastosowanie

Dawniej łuskwiaka nastroszonego wykorzystywano do zamarynowania w occie. Obecnie nie wykorzystuje się go kulinarnie.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (19 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

blad: tag: jadalne. ten grzyb jest niejadlany

w opisie opienki miodowej wskazany jest jako niejadalny

Bardzo dziękujemy za informację, zostało to już poprawione. Łuskwiaka możne jeść, gdyż nie ma on właściwości trujących, jednak ze względu na gorzki smak i łykowatość nie jest on przetwarzany kulinarnie.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!