Wstęp
Maślak daglezjowy to zawleczony z Półkuli Zachodniej przedstawiciel rodziny maślakowatych o kontrowersyjnych walorach kulinarnych.
Sezon
Maślak daglezjowy zawiązuje owocniki od do .
Występowanie
Maślak daglezjowy wraz z jedlicą trafił do , na wschodnie wybrzeża
USA, do Ameryki Południowej oraz na
Nową Zelandię. Pochodzi z
Gór Skalistych, od płn.
Meksyku po pd.
Kanadę, jest jednym z najpospolitszych
gatunków Montany oraz Idaho.
Trafia się zarówno w
drzewostanach gospodarczych, jak i parkach,
ogrodach czy szpalerach
drzew przyulicznych, zawsze jednak pod daglezją.
Wygląd
Owocniki maślaka daglezjowego wyrastają samotnie albo w grupach, blakną i wygładzają się z wiekiem.
Pory ułożone promieniście, kanciaste, po ściśnięciu bordowe lub winno brązowe. U młodych owocników m. daglezjowego hymenofor okryty jest matową, białawą lub czerwonawą osłoną. U dojrzalszych okazów osłona spękana, zwisająca skrawkami z kapelusza.
Rurki 5-12 mm długości, zbiegają na trzon.
Kapelusz tak samo jak u pozostałych maślaków najpierw wypukły, potem wklęsły, do 15 cm średnicy, o 1-3 cm grubości, suchy w dotyku, a nie maślisty jak u większości rodzimych
maślaków.
Trzon jędrny, pełny wewnątrz, 1-3 cm grubości a zwykle 6-12 cm długości, koloru żółtego z karmazynowymi smugami. Na nóżce delikatny pierścień, podobny do kłaczków
wełny. U młodych egzemplarzy może lekko błękitnieć po uszkodzeniu u podstawy. Z wiekiem przestaje sinieć. Brak natomiast typowych dla wielu innych gatunków gruczołków na nóżce.
Miąższ jędrny, mięsisty, żółtawy, zazwyczaj nie przebarwia się po nacięciu, czasem tylko różowieje. Smak owocowy, słodko-kwaśny, przez wielu grzybiarzy uznawany za przykry.
Aromat trudno wyczuwalny.
Wysyp spor barwy cynamonowej.
Zarodniki półprzezroczyste, gładkie, elipsoidalne, osiągają 7-11 x 3-4 µm. Podstawki m. daglezjowego bywają zarówno dwu- jak i czterozarodnikowe.
Z grzybów rodzimych dla Polski najpodobniejszy do maślaka daglezjowego bywa borowiczak dęty Suillus clavipes. Jak wskazuje jego nazwa gatunkowa odznacza się on jednak pustym w środku czyli dętym trzonem. Poza tym mikoryzuje z modrzewiami.
Właściwości
Maślak daglezjowy to , aczkolwiek mało podobny do wybornego smaku krajowych maślaków. W owocnikach tego gatunku mogą gromadzić się taniny z daglezji.
Zastosowanie
Maślak daglezjowy jest zbliżone do innych maślaków, choć z racji gorszego smaku nie zbierany aż tak chętnie. Trwają wytężone badania nad wykorzystaniem przypuszczalnych własności immunomodulacyjnych, przeciwbakteryjnych, cytotoksycznych oraz antyutleniających tegoż maślaka w medycynie akademickiej.