Mleczaj leszczynowy (Lactarius pyrogalus)

Wstęp
Mleczaj leszczynowy to stosunkowo pospolity, grzyb niejadalny kapeluszowy należący do gołąbkowatych (Russulaceae), dotychczas zaliczany do rodzaju mleczaj Lactarius, a od 2012 r. niekiedy do odrębnych rodzajów Galorheus bądź Lactifluus, pozbawionych do tej pory polskich nazw.
Sezon
Owocniki mleczaja leszczynowego wyrastają od sierpnia do października, nierzadko bardzo licznie.
Występowanie
Mleczaj leszczynowy (m. palący) rośnie w Europie, Azji Mniejszej, Zakaukaziu i Ameryce Północnej. Opinie uczonych różnią się co do ścisłości związków tego mleczaja z leszczyną. Niektórzy uważają ten krzew za jego jedynego partnera mikoryzowego, inni tylko za najczęstszego, obok wiązów, dębów, grabów i jesionów.
Wygląd
Właściwości
Mleczaj leszczynowy jest ohydny, piekący w smaku, zatem niejadalny. Powyższe właściwości podkreśla też nazwa łacińska pyrogalus – ogniste, palące mleko.
Zastosowanie
Choć mleczaj leszczynowy w Europie i USA uważany jest za niejadalnego, to jednak bywa zbierany i spożywany w Turcji. Grzyb ten występuje tam masowo na plantacjach leszczyny.