Mleczaj śluzowaty - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate mleczaj Mleczaj śluzowaty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Mleczaj śluzowaty (Lactarius blennius)

Nazywana/y także: mleczaj bukowy, mleczaj lepki, mleczaj szarozielony
Mleczaj śluzowaty, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Mleczaj śluzowaty to niejadalny, nader częsty grzyb w wielu regionach Polski i Europy grzyb z rodziny gołąbkowatych (Russulaceae). Wyróżnia się niezwykle oślizgłymi, a kapeluszami i trzonami, szczególnie u owocników młodych. Starsze owocniki bywają mniej śluzowate w dotyku, a bardziej lepkie lub nawet suche.

Sezon

Owocniki mleczaja śluzowatego znaleźć można od końca czerwca do początków listopada, pojedynczo bądź grupami.

Występowanie

Mleczaj śluzowaty występuje w Europie, być może także w Maroku. Wraz z sadzonkami buka m. śluzowaty zadomowił się w Szkocji, Irlandii, na Hebrydach, Wyspach Alandzkich, może także na rosyjskim Dalekim Wschodzie. W Ameryce Północnej zastępuje go nader podobny i całkiem blisko z nim spokrewniony mleczaj szary L. cinereus, wchodzący w mikoryzę z tamtejszym bukiem wielkolistnym. Od naszego m. śluzowatego różni się także drobniejszymi rozmiarami i mocniej wydłużonymi zarodnikami.
Jak wskazuje jedna z synonimicznych nazw gatunków mleczaj śluzowaty mikoryzy formuje zwykle z bukiem zwyczajnym, wg polskich mikologów także z lipą bądź brzozą, wg niemieckich z dębem i grabem. Lubi lasy o mocno mszystym poszycie i raczej wilgotnym mikroklimacie. Rośnie w najrozmaitszych typach buczyn, a także w lasach mieszanych i parkach miejskich, byle pod bukiem.

Wygląd

Owocniki mleczaja śluzowatego nie są zbyt duże. Ich kapelusze mierzą zazwyczaj 40-70 mm (sporadycznie więcej, do 110 mm) średnicy, wyrastając na nóżce wysokiej na 30-60 mm, a grubej na 8-15 mm.

Kapelusz zabarwiony jest dość jednolicie, jak wskazuje dawna nazwa gatunkowa na szarozielono lub oliwkowo, bez łatwo dostrzegalnych stref, co najwyżej z brązowymi cętkami. Na młodych owocnikach jest mocno śluzowaty (stąd nazwa gatunku) i rozpłaszczony. Prędko robi się lejkowaty z podwiniętymi, nierzadko grubo karbowanymi albo płatowatymi skrajami.

Blaszki cienkie, gęsto upakowane, o gładkich ostrzach, zbiegają z ząbkiem na trzon, zwężając się tak przy trzonie jak i przy brzegu kapelusza. Na młodych egzemplarzach niemal białe, na średnich kremowe, u najstarszych łososiowe, z szaroburymi przebarwieniami w miejscach uszkodzeń.

Trzon centralny i słabo żyłkowany wzdłuż, pozbawiony pochwy i pierścienia. Zwęża się ku nasadzie. Szybko staje się watowaty, wreszcie pusty w środku, bardzo łamliwy, do tego okryty jamkami na całej długości. Kolorystycznie niewiele różni się od kapelusza, lecz jest jaśniejszy. Nadgryziony lub zgnieciony brązowieje. U młodych owocników jest mocno śluzowaty w dotyku (stąd nazwa gatunku). W suche dni błyszczy, w deszczowe i mgliste klei się. Ryzomorfy tworzą się rzadko.

Miąższ mleczaja śluzowatego zwykle jest twardy i gruby, w młodych owocnikach niemal wszędzie biały a tylko pod skórką kapelusza lekko oliwko zielonkawy lub oliwkowo siwy; w dojrzalszych osobnikach brunatny. Nawet w bardzo sędziwych albo uszkodzonych owocnikach nie zmienia barwy. Ohydny, gdyż mocno piekący w smaku. Wyczuwalnego zapachu nie wydziela.

Mleczko (lateks) produkowany jest obficie. Odznacza się wodnistą konsystencją, białym kolorem i przykrym, palącym smakiem. Nie zmienia koloru na powietrzu po upływie dłuższego czasu albo przebarwia się niezwykle długo, stając się szarawo zielonkawe.

Wysyp zarodników jasnożółty (kremowy) z trudno zauważalnym, cielistym poblaskiem. Spory są szeroko jajowate w kształcie, okryte niewielkimi brodawkami tworzącymi siateczkę. Osiągają 7,0-8,5 x 5,5-6,5 (7,0) µm.

Bardzo podobne bywają: mleczaj śliski L. fluens, mleczaj szaroplamisty L. vietus oraz mleczaj lśniący L. glutinopalens. Śliski od śluzowatego różni się: rdzawym przebarwianiem uszkodzonych blaszek oraz wyraźniejszym strefowaniem kapelusza.

Szaroplamisty charakteryzuje się mleczkiem wyraźnie zmieniającym kolor z białawego na szaro-zielony, poza tym jeszcze bardziej palącym w smaku od śluzowatego. Szarość kapelusza u szaroplamistego przechodzi w fiolet, a nie w zieleń. Owocniki dłużej pozostają oślizgłe, a wyrastają głównie pod brzozami. M. lśniący również jest bardziej oślizgły w dotyku od śluzowatego, ma też jeszcze ostrzejsze w smaku mleczko. Występuje wyłącznie pod jodłami na skałach wapiennych.

Właściwości

Mleczaj śluzowaty  jest niejadalny, pozbawiony walorów kulinarnych z powodu niemiłego smaku i braku atrakcyjnej woni.

Zastosowanie

Możliwości wykorzystania mleczaja śluzowatego w kuchni i w lecznictwie od lat budzą spory fachowców. Grzyboznawcy różnie oceniają samą jego jadalność, zwykle klasyfikując go jako niejadalnego. Niektórzy jednak sądzą, że jest wręcz lekko trujący.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Adamczyk, J. 1995.; "Ecological groups of macrofungi in beech forests on Częstochowa Upland, Southern Poland."; Feddes Repertorium, 106 (3-4): 303-315;
  2. Bargagli R. Baldi F. 1984.; "Mercury and methyl mercury in higher fungi and their relation with the substrata in a cinnabar mining area."; Chemosphere, 13 (9): 1059–1071.;
  3. Bills G. 1986.; "Notes on Lactarius in the High-Elevation Forests of the Southern Appalachians. Mycologia."; Mycological Society of America, 78 (1): 70–79.;
  4. Bon M. 2005.; "Pareys Buch der Pilze."; Franckh-Kosmos Verlag, Stuttgart.;
  5. Breitenbach J., Kränzlin F. 2005.; "Pilze der Schweiz. Beitrag zur Kenntnis der Pilzflora der Schweiz. Band 6: Russulaceae. Milchlinge, Täublinge."; Mykologia, Luzern.;
  6. "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  7. Gumińska B., Wojewoda W. 1985.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  8. Heilmann-Clausen J. 1998.; "The genus Lactarius. Fungi of Northern Europe."; Danish Mycological Society, Kopenhagen.;
  9. Ivancevic B., Beronja J. 2004.; "First records of macromycetes from the Serbian side of Stara Planina Mts (Balkan Range)."; Mycologia Balcanica, 1: 15–19;
  10. Lorenzen K.; Anke T. 1998.; "Basidiomycetes as a Source for New Bioactive Natural Products."; Current Organic Chemistry, 2 (4): 329-354.;
  11. Montoya L., I. Haug I., Bandala V. 2010.; "Two Lactarius species associated with a relict Fagus grandifolia var. mexicana population in a Mexican montane cloud forest."; Mycologia, 102: 153–162;
  12. Rühling Å., Tyler G. 1990.; "Soil Factors Influencing the Distribution of Macrofungi in Oak Forests of Southern Sweden."; Holarctic Ecology, 13 (1): 11-18.;
  13. Skirgiełło A. 1998.; "Mleczaj (Lactarius). w: Grzyby (Mycota), tom 25. Podstawczaki (Basidiomycetes), gołąbkowce (Russulales), gołąbkowate (Russulaceae), gołąbek (Russula)."; Wyd. Naukowe PWN, Warszawa-Kraków.;
  14. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań;
  15. Spiteller P., Steglich W. 2002.; "Blennione, a green aminobenzoquinone derivative from Lactarius blennius."; Journal of Natural Products, 65 (5): 725-727.;
  16. Verbeken A., Nuytinck J. 2013.; "Not every milkcap is a Lactarius."; Scripta Botanica Belgica, 51: 162-168.;
  17. Vidari G., Vita-Finzi P. 1995.; "Sesquiterpenes and Other Secondary Metabolites of Genus Lactarius (Basidiomycetes)."; Studies in Natural Products Chemistry, 17: 153–206.;
  18. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
4.7/5 - (16 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!