Mleczaj śluzowaty (Lactarius blennius)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Wygląd
Owocniki mleczaja śluzowatego nie są zbyt duże. Ich kapelusze mierzą zazwyczaj 40-70 mm (sporadycznie więcej, do 110 mm) średnicy, wyrastając na nóżce wysokiej na 30-60 mm, a grubej na 8-15 mm.
Kapelusz zabarwiony jest dość jednolicie, jak wskazuje dawna nazwa gatunkowa na szarozielono lub oliwkowo, bez łatwo dostrzegalnych stref, co najwyżej z brązowymi cętkami. Na młodych owocnikach jest mocno śluzowaty (stąd nazwa gatunku) i rozpłaszczony. Prędko robi się lejkowaty z podwiniętymi, nierzadko grubo karbowanymi albo płatowatymi skrajami.
Blaszki cienkie, gęsto upakowane, o gładkich ostrzach, zbiegają z ząbkiem na trzon, zwężając się tak przy trzonie jak i przy brzegu kapelusza. Na młodych egzemplarzach niemal białe, na średnich kremowe, u najstarszych łososiowe, z szaroburymi przebarwieniami w miejscach uszkodzeń.
Trzon centralny i słabo żyłkowany wzdłuż, pozbawiony pochwy i pierścienia. Zwęża się ku nasadzie. Szybko staje się watowaty, wreszcie pusty w środku, bardzo łamliwy, do tego okryty jamkami na całej długości. Kolorystycznie niewiele różni się od kapelusza, lecz jest jaśniejszy. Nadgryziony lub zgnieciony brązowieje. U młodych owocników jest mocno śluzowaty w dotyku (stąd nazwa gatunku). W suche dni błyszczy, w deszczowe i mgliste klei się. Ryzomorfy tworzą się rzadko.
Miąższ mleczaja śluzowatego zwykle jest twardy i gruby, w młodych owocnikach niemal wszędzie biały a tylko pod skórką kapelusza lekko oliwko zielonkawy lub oliwkowo siwy; w dojrzalszych osobnikach brunatny. Nawet w bardzo sędziwych albo uszkodzonych owocnikach nie zmienia barwy. Ohydny, gdyż mocno piekący w smaku. Wyczuwalnego zapachu nie wydziela.
Wysyp zarodników jasnożółty (kremowy) z trudno zauważalnym, cielistym poblaskiem. Spory są szeroko jajowate w kształcie, okryte niewielkimi brodawkami tworzącymi siateczkę. Osiągają 7,0-8,5 x 5,5-6,5 (7,0) µm.
Bardzo podobne bywają: mleczaj śliski L. fluens, mleczaj szaroplamisty L. vietus oraz mleczaj lśniący L. glutinopalens. Śliski od śluzowatego różni się: rdzawym przebarwianiem uszkodzonych blaszek oraz wyraźniejszym strefowaniem kapelusza.
Właściwości
Zastosowanie
Możliwości wykorzystania mleczaja śluzowatego w kuchni i w lecznictwie od lat budzą spory fachowców. Grzyboznawcy różnie oceniają samą jego jadalność, zwykle klasyfikując go jako niejadalnego. Niektórzy jednak sądzą, że jest wręcz lekko trujący.