Mleczaj smaczny (Lactarius volemus)
Wstęp
Mleczaj smaczny jest grzybem jadalnym. Jak wskazuje nazwa jest bardzo dobry w smaku. W Polsce grzyb ten występuje pospolicie.
Sezon
Mleczaj smaczny występuje od czerwca do października.
Występowanie
Mleczaj smaczny rośnie w lasach iglastych i liściastych na ziemi. Często znaleźć go można pod dębami, grabami, bukami, sosnami, świerkami i osikami.
Wygląd
Kapelusz mleczaja smacznego ma średnicę od 5 do 15 cm. Na początku jest wypukły z podwiniętymi brzegami, później staje się prawie płaski i posiada wgniecenie pośrodku, na końcu staje się nieznacznie wklęsły. Powierzchnia jest gładka, natomiast w czasie wysychania staje się delikatnie omszona skórką. Ma barwę czerwonobrązową lub brązowopomarańczową. Stare i uszkodzone okazy są barwy brązowej i przypominają zapach śledzi.
Blaszki mleczaja smacznego są gęste, przyrośnięte do trzonu lub zbiegające. Na początku są białe, później żółtawe i ochrowe. Uszkodzone przybierają barwę rdzawobrunatną.
Trzon mleczaja smacznego osiąga od 4 do 12 cm wysokości i 1-3,5 cm grubości. Ma cylindryczny kształt. Jest pełny w środku. Na powierzchni jest nagi i gładki.
Miąższ mleczaja smacznego jest twardy i zbity. U młodych okazów jest biały, później staje się jasnożółty do jasnoochrowego. Ma słodki i wyrazisty zapach oraz łagodny, słodki smak. U starszych okazów przypomina woń śledzi.
Mleczko ma barwę białą i jest obfite. Ma łagodny smak, pozostawia jednak gorzki posmak.
Zarodniki kuliste, delikatnie brodawkowane. Wysyp zarodników jasnokremowy.
Właściwości
Mleczaj smaczny jest grzybem jadalnym, który posiada bardzo charakterystyczny smak – doceniany przez jednych, znienawidzony przez innych.
Zastosowanie
Mleczaja smacznego można wykorzystać na wiele sposobów. Poleca się przede wszystkim smażyć przyprawione kapelusze na maśle. Nadaje się również do spożywania na surowo.
![Mleczaj smaczny. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/lactarius-volemus-a1-2.jpg)
![Mleczaj smaczny - Z uszkodzonych blaszek obficie wydziela się mleczko. By Amadej Trnkoczy (amadej) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/lactarius-volemus-119888.jpg)