Muchomor wiosenny (Amanita verna)

Wstęp
Muchomor wiosenny to grzyb śmiertelnie trujący, który nie występuje w Polsce.
Sezon
Muchomor wiosenny rośnie od czerwca do sierpnia
Występowanie
Rośnie w krajach Europy. Występuje głównie w lasach liściastych i parkach na glebach neutralnych i wapiennych. Rośnie zwłaszcza pod dębami. Owocniki wyrastają wiosną – jest to ciepłolubny grzyb.
Wygląd
Kapelusz osiąga średnicę od 5 do 10 cm. Na początku ma półkolisty kształt, który zmienia się do wypukłego, a następnie płaskiego. Powierzchnia delikatnie włókienkowata lub gładka, wilgotna. Barwy białawej lub kremowej. Z kolei brzeg muchomor wiosenny jest gładki i zaostrzony.
Blaszki szerokie, wolne, barwy białej, ostrza gładkie lub kłaczkowate.
Trzon osiąga wysokość od 7 do 10 cm i średnicę od 1 do 1,5 cm. Ma cylindryczny kształt, który zwęża się ku górze. W środku wypełniony, jednak wraz z wiekiem staje się pusty. Na trzonie występuje biały pierścień, który najczęściej jest rozerwany. Powierzchnia powyżej pierścienia muchomora wiosennego jest natomiast gładka. U podstawy grzyb otoczony jest szczątkami osłony, tak zwaną pochwą, która u starszych okazów jest żółtawa. Barwa biaława do zielonkawej.
Miąższ ma barwę białą. Smak i zapach słaby, słodkawy, określany jako przyjemny.
Zarodniki okrągławe. Wysyp zarodników biały.
Można go pomylić z kilkoma innymi podobnymi gatunkami. Przykładem takiego okazu jest muchomor zielonawy, który też lubi towarzystwo dębów. Nie po drodze mu jednak z wapiennymi glebami. Do pomyłek dochodzi także z odmianą cytrynową muchomora.
Właściwości
Muchomor wiosenny to grzyb śmiertelnie trujący, który zawiera amatoksyny i fallotoksyny, które uszkadzają wątrobę.
W wielu przypadkach gorzki smak grzyba działa odstraszająco. Niektórych gatunków wystarczy dotknąć lekko językiem, aby poczuć gorzkawy smak, co może być oznaką jego niejadalności. Natomiast muchomor wiosenny, zwany nie bez powodu także jadowitym, nie daje takiego sygnału. Błędnie zerwany przez niedoświadczonego grzybiarza wiosenny grzyb nie psuje smaku potrawy, ponieważ jego miąższ wyróżnia lekko orzechowy smak.
Zastosowanie
Muchomor wiosenny ze względu na swoje trujące właściwości nie posiada żadnego zastosowania.
Muchomor wiosenny – pytania i odpowiedzi
Czy odmiana ta jest trująca również po obróbce termicznej?
Niektóre gatunki tracą swe trujące właściwości po smażeniu czy gotowaniu, jednak omawiany grzyb znajduje się poza tą grupą. Jest niebezpieczny w każdej formie.
Gdzie znaleźć muchomora wiosennego w Polsce?
W Polsce nieznane są obecnie żadne stanowiska tego gatunku.
Z jakimi grzybami jadalnymi można go pomylić?
Niedojrzałe okazy przypominają czasem pieczarki, które uchodzą za wyjątkowo pyszne i są przez grzybiarzy bardzo pożądane.