Muchomor wiosenny - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce muchomorowate muchomor Muchomor wiosenny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Muchomor wiosenny (Amanita verna)

Muchomor wiosenny, fot. Wirestock Creators/Shutterstock
Spis treści

Wstęp

Muchomor wiosenny to grzyb śmiertelnie trujący, który nie występuje w Polsce.

Sezon

Muchomor wiosenny rośnie od czerwca do sierpnia

Występowanie

Rośnie w krajach Europy. Występuje głównie w lasach liściastych i parkach na glebach neutralnych i wapiennych. Rośnie zwłaszcza pod dębami. Owocniki wyrastają wiosną – jest to ciepłolubny grzyb.

Wygląd

Kapelusz osiąga średnicę od 5 do 10 cm. Na początku ma półkolisty kształt, który zmienia się do wypukłego, a następnie płaskiego. Powierzchnia delikatnie włókienkowata lub gładka, wilgotna. Barwy białawej lub kremowej. Z kolei brzeg muchomor wiosenny jest gładki i zaostrzony.

Blaszki szerokie, wolne, barwy białej, ostrza gładkie lub kłaczkowate.

Trzon osiąga wysokość od 7 do 10 cm i średnicę od 1 do 1,5 cm. Ma cylindryczny kształt, który zwęża się ku górze. W środku wypełniony, jednak wraz z wiekiem staje się pusty. Na trzonie występuje biały pierścień, który najczęściej jest rozerwany. Powierzchnia powyżej pierścienia muchomora wiosennego jest natomiast gładka. U podstawy grzyb otoczony jest szczątkami osłony, tak zwaną pochwą, która u starszych okazów  jest żółtawa. Barwa biaława do zielonkawej.

Miąższ ma barwę białą. Smak  i zapach słaby, słodkawy, określany jako przyjemny.

Zarodniki okrągławe. Wysyp zarodników biały.

Można go pomylić z kilkoma innymi podobnymi gatunkami. Przykładem takiego okazu jest muchomor zielonawy, który też lubi towarzystwo dębów. Nie po drodze mu jednak z wapiennymi glebami. Do pomyłek dochodzi także z odmianą cytrynową muchomora.

Właściwości

Muchomor wiosenny to grzyb śmiertelnie trujący, który zawiera amatoksyny i fallotoksyny, które uszkadzają wątrobę.

W wielu przypadkach gorzki smak grzyba działa odstraszająco. Niektórych gatunków wystarczy dotknąć lekko językiem, aby poczuć gorzkawy smak, co może być oznaką jego niejadalności. Natomiast muchomor wiosenny, zwany nie bez powodu także jadowitym, nie daje takiego sygnału. Błędnie zerwany przez niedoświadczonego grzybiarza wiosenny grzyb nie psuje smaku potrawy, ponieważ jego miąższ wyróżnia lekko orzechowy smak.

Zastosowanie

Muchomor wiosenny ze względu na swoje trujące właściwości nie posiada żadnego zastosowania.

Muchomor wiosenny – pytania i odpowiedzi

Czy odmiana ta jest trująca również po obróbce termicznej?

Niektóre gatunki tracą swe trujące właściwości po smażeniu czy gotowaniu, jednak omawiany grzyb znajduje się poza tą grupą. Jest niebezpieczny w każdej formie.

Gdzie znaleźć muchomora wiosennego w Polsce?

W Polsce nieznane są obecnie żadne stanowiska tego gatunku.

Z jakimi grzybami jadalnymi można go pomylić?

Niedojrzałe okazy przypominają czasem pieczarki, które uchodzą za wyjątkowo pyszne i są przez grzybiarzy bardzo pożądane.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.8/5 - (17 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!