Muchomor sromotnikowy, to najbardziej trujący organizm żyjący w Polsce
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Muchomor sromotnikowy, to najbardziej trujący organizm żyjący w Polsce

Muchomor sromotnikowy, to najbardziej trujący organizm żyjący w Polsce

Muchomor sromotnikowy, to najbardziej trujący organizm naturalnie żyjący w Polsce. Jeden owocnik może wytruć całą rodzinę – powiedział prof. Andrzej Grzywacz z SGGW.

Muchomor zielonawy, muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides), fot. George Chernilevsky/Wikipedia CC

Muchomor zielonawy, muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides), fot. George Chernilevsky/Wikipedia CC
Spis treści


Dlatego nasz organizm nie potrafi sobie poradzić z muchomorem sromotnikowym? W muchomorze sromotnikowym znajduje się wiele substancji trujących, które rozkładają się dopiero w temperaturze powyżej 260-300 st. Celsjusza. „To nieprawda, że taki gatunek można zebrać, ugotować, wodę odlać i jeść. To nie dotyczy tego gatunku grzyba. Wystarczy jeden owocnik – 50 g – by wytruć całą rodzinę. W Polsce w naturze nie ma równie silnej trucizny” – powiedział PAP prof. Andrzej Grzywacz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Podstępny muchomor sromotnikowy

Muchomor sromotnikowy nie pokazuje, że jest najbardziej trującym organizmem występującym w Polsce. „Ładnie pachnie, żerują na nim owady i ślimaki. Ma zielonkawą barwę kapelusza, jest podobny nieco do gołąbka zielonawego, a czasem do gąski zielonki” – zauważa rozmówca PAP.

Muchomor sromotnikowy – dwa młode owocniki. Fot. Stanisław Skowron/Wikipedia

Dla kogo grzyby?

Kto może jeść grzyby? Zdaniem prof. Andrzeja Grzywacza wszystkie grzyby są ciężkostrawne, dlatego grzybów – nawet tych najlepszych – nie należy podawać dzieciom, osobom starszym i chorym.


Nie należy też zbierać grzybów rosnących przy drogach, na poligonach wojskowych, w miejscach katastrof chemicznych. „Strzępki grzybni mogą sięgać 200 km pod powierzchnią ziemi. Grzybnia pobiera z gleby bardzo różne substancje, czasem trujące i szkodliwe. Właśnie z tego powodu grzyby zbierane z takich miejsc mogą truć, chociaż nie należą do trującego gatunku” – zaznaczył prof. Grzywacz.

Czasem, dopiero po latach okazuje się, że niektóre gatunki grzybów nie powinny być dopuszczone do handlu i obrotu. Ostatnio francuscy i niemieccy toksykolodzy donosili, że przez długotrwałe spożywanie gąski zielonki można nabawić się poważnych problemów zdrowotnych.

„Duży problem jest też z halucynogenną łysiczką lancetowatą, która występuje na śródleśnych łąkach. Znamy przypadki samobójstw, śmierci w niewyjaśnionych okolicznościach, które popełniono właśnie pod wpływem zaburzeń wywołanych działaniem tego grzyba” – powiedział prof. Grzywacz.

Jakie w takim razie korzystne dla człowieka substancje zawierają grzyby? „Trochę witamin, mikroelementów, takich które w innych produktach występują rzadko np. litu. Przede wszystkim chodzi tu jednak o walory smakowe” – wyjaśnił uczony.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. SGGW;
4.7/5 - (7 votes)
Subscribe
Powiadom o
5 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

wow

super nie wiedzialem

Każdy może jeść grzyby jadalne-ludzie jedzą grzyby od wczesnego dzieciństwa do późnej starości:), tylko trzeba bardzo dobrze znać się na grzybach, żeby je zbierać. Kupować trzeba w sprawdzonych miejscach:) Grzyby ze sklepu z atestem może jeść każdy, w terenie zbieramy tylko te co na pewno znamy:)

Chodzi o to, że np. pieczarki, opieńki może jeść każdy bez względu na wiek, nie mają żadnych szkodliwych związków chemicznych, ale żeby zbierać grzyby trzeba się na nich znać, gdyż grzyby trujące np. muchomor są bardzo niebezpieczne i można je pomylić z grzybami jadalnymi i się zatruć, więc lepiej nie zbierać tych, których nie znamy:) Także grzyby sprzedawane na bazarach bez atestu, nieprzebadane co to za grzyb mogą okazać się trujące, je też zbierają ludzie:) Kupując grzyby z atestem tj. zidentyfikowane jako jadalne jesteśmy bezpieczni:)

???