Muchomor cytrynowy (Amanita citrina)

Wstęp
Muchomor cytrynowy jest pospolicie występującym w Polsce grzybem niejadalnym. W surowej postaci może stanowić śmiertelne zagrożenie dla życia człowieka. Część badaczy uważa, że pod wpływem temperatury (smażenie, gotowanie), występujące w nim substancje trujące ulegają rozkładowi. Grzybiarze unikają go także z powodu dużego podobieństwa do śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego.
Sezon
Muchomor cytrynowy rośnie od lipca do września.
Występowanie
Muchomor cytrynowy występuje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Rośnie w grupach, często bardzo dużych, na glebach kwaśnych i piaszczystych. Jest bardzo pospolity na obszarach o umiarkowanym klimacie w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz w Australii.
Wygląd
Owocnik muchomora cytrynowego osiąga średnicę od 5 do 10 cm. U młodych okazów ma kształt półkulisty, później staje się wypukły i rozpostarty. Ma jasnożółtą barwę z nielicznymi, nieregularnie ułożonymi, dużymi łatkami koloru białego, które u starszych osobników żółkną i brązowieją. Pokryty jest kleistą, połyskującą skórką, którą łatwo ściągnąć.
Blaszki muchomora cytrynowego są gęsto ustawione, miękkie i nieprzyrośnięte do trzonu. U młodych okazów są białe, u starszych przybierają jasnożółtą barwę.
Trzon muchomora cytrynowego osiąga wysokość od 5 do 15 cm i grubość od 1 do 2 cm. Jest biały z jasnożółtym odcieniem układającym się w zygzakowaty wzór. Ma cylindryczny, wysmukły kształt. U szczytu jest nieco zwężony, u podstawy bulwiasty i zgrubiały. Otacza go jasnożółty, zwisający, nieprążkowany pierścień.
Miąższ muchomora cytrynowego ma biały kolor, który nie zmienia się pod wpływem uszkodzeń. Jest miękki i kruchy. Ma nieprzyjemny smak i zapach przypominający surowe ziemniaki.
Muchomor cytrynowy podobny jest do dwóch śmiertelnie grzybów trujących: muchomora sromotnikowego i muchomora jadowitego.
Właściwości trujące
Muchomor cytrynowy jest grzybem niejadalnym, a w surowej postaci trujący. W muchomorze cytrynowym występują substancje żywicowe i terpenowe, które wywołują miejscowe działanie drażniące na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Spożycie tego grzyba może wywołać objawy ostrego nieżytu żołądkowo–jelitowego. Wielu badaczy uważa, że substancje trujące ulegają rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury.
Działanie
Muchomor cytrynowy nie nadaje się do spożycia ze względu na swój nieprzyjemny smak. W stanie surowym jest silnie trujący. Po 2 do 3 godzinach po spożyciu mogą pojawić się wymioty, biegunka, bóle brzucha, zawroty głowy, a w ciężkich przypadkach uszkodzenie wątroby.