Podgrzybek zajączek (Boletus subtomentosus)

Wstęp
Podgrzybek zajączek jest pospolicie występującym w Polsce grzybem jadalnym. Ma on jednak mało wartości odżywczych, a smakiem i aromatem nie dorównuje podgrzybkowi brunatnemu, dlatego najczęściej podawany jest z domieszką innych grzybów.
Sezon
Podgrzybek zajączek rośnie od lipca do października.
Występowanie
Podgrzybek zajączek występuje w lasach liściastych i iglastych. Spotkać go można także w parkach. Rośnie na ziemi, najczęściej pod dębem szkarłatnym, świerkiem pospolitym i limbą. W lasach iglastych można go także znaleźć wśród krzewinek borówki i czarnej jagody. Jest szeroko rozpowszechniony na półkuli północnej, zwłaszcza w strefie umiarkowanej. Oprócz tych obszarów można go znaleźć jeszcze tylko w Kolumbii.
Wygląd
Owocnik podgrzybka zajączka osiąga średnicę od 3 do 10 cm. Jest jednolicie zabarwiony na kolor oliwkowobrązowy, żółtobrązowy lub oliwkowozielony. U młodych egzemplarzy ma kształt półkolisty, u starszych osobników robi się wypukły i rozpostarty, z długo podwiniętym brzegiem. Pokryty jest niedającą się ściągnąć, aksamitną lub pilśniową, matową skórą. Podczas suchej pogody pojawiają się na nim pęknięcia.
Rurki osiągają długość od 5 do 20 mm. U młodych osobników są żółte, z wiekiem ciemnieją i stają się zielonożółte lub oliwkowobrązowe. Początkowo są przyrośnięte i lekko zbiegające, u starszych grzybów są wolne. Mają duże, kanciaste, nieregularne pory, które u starszych okazów mogą poszarzeć. Po uszkodzeniu nie zmieniają barwy.
Trzon podgrzybka zajączka ma od 6 do 10 cm. wysokości i od 1 do 2 cm. grubości. Jest smukły i cylindryczny, u dołu zwężony, u góry karbowany. Ma kolor żółty lub żółtobrązowy, niekiedy przybiera barwę czerwonobrązową. Mogą na nim pojawić się ciemniejsze pręgi lub siateczka o bardzo wydłużonych oczkach.
Miąższ podgrzybka zajączka jest biały lub kremowy, czasami z żółtym odcieniem. W kapeluszu jest miękki i mięsisty, w trzonie włóknisty i twardy. Nie zmienia koloru po przecięciu. Ma słaby przyjemny zapach i łagodny smak.
Podgrzybek zajączek jest podobny do podgrzybka złotawego, który jednak ma bardziej popękany kapelusz, jaśniejsze pory i trzon o czerwonym odcieniu. Innym grzybem, którym można pomylić podgrzybka zajączka jest podgrzybek żeberkowy, którego pory sinieją po ugnieceniu.
Właściwości
Podgrzybek zajączek jest grzybem jadalnym średniej jakości. Grzyb ten nie wykazuje ważniejszych wartości odżywczych.
Zastosowanie
Podgrzybek zajączek najczęściej używany jest jako domieszka do potraw z innymi grzybami. Można go gotować, dusić lub smażyć. Z powodu miękkich kapeluszy nie nadają się do suszenia. Młode osobniki o twardych kapeluszach za to świetnie nadają się do marynowania w occie.