Podgrzybek złotawy (Xerocomellus chrysenteron) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce borowikowate Xerocomellus Podgrzybek złotawy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Podgrzybek złotawy (Xerocomellus chrysenteron)

Nazywana/y także: podgrzybek złotopory, borowik złotawy, borowik złotopory, czerwona noga, grzyb czerwonotrzonowy, grzyb zającowy, grzyb zajęczy, grzyb złotawy, złoty grzyb
Podgrzybek złotawy
Spis treści
Wstęp

Podgrzybek złotawy jest najpospolitszym, jadalnym grzybem rurkowym. Niestety ma tendencję do szybkiego psucia się, dlatego ma małą przydatność do przerobu.
Sezon

Podgrzybek złotawy pojawia się w czerwcu. Można go zbierać do listopada.

Występowanie

Podgrzybek złotawy występuje w lasach iglastych i liściastych. Można go spotkać także w parkach. Rośnie na ziemi pod bukami, sosnami oraz dębami. Występuje na całej półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego.

Wygląd

Owocnik podgrzybka złotawego osiąga średnicę od 3 do 10 cm. Może przybierać barwy brązową, żółtobrązową, oliwkową, ochrową lub czerwonobrązową. Podczas suszy pojawiają się na nim pęknięcia, przez które widać biały lub czerwony miąższ. U młodych osobników kapelusz ma kształt półkolisty, później powoli rozpłaszcza się i lekko zapada do środka. Pokryty jest suchą i matową skórą.

Rurki u młodych osobników są w kolorze jasnożółtym, u starszych egzemplarzy robią się zielonożółte lub oliwkowozielone. Pod wpływem uszkodzeń sinieją. Są przyrośnięte do trzonu. Mają nierówne, kanciaste pory, które osiągają długość od 5 do 10 mm.

Trzon podgrzybka złotawego osiąga wysokość od 4 do 8 cm  i grubość od 1 do 2 cm. Przeważnie jest walcowaty, zwężony przy podstawie i nieco zgięty. Jest zabarwiony na czerwono lub brązowo (pod kapeluszem na żółto). Jest pokryty widocznymi podłużnymi włóknami. U podstawy otoczony jest białożółtą grzybnią.

Miąższ jest twardy u młodych osobników, z czasem robi się miękki i wodnisty. Często ulega rozkładowi i jest atakowany przez pleśń. W kapeluszu ma kolor żółty, w trzonie czerwonobrązowy. Po przecięciu sinieje, a później czerwienieje. Ma słaby zapach i nieco kwaskowaty smak.

Podgrzybek złotawy podobny jest do podgrzybka obciętozarodnikowego, który także jest grzybem jadalnym. Można je odróżnić po kolorze trzonu, który u podgrzybka złotawego jest czerwony. Można go także pomylić z podgrzybkiem zajączkiem (też jadalnym). Miąższ podgrzybka zajączka nie sinieje pod wpływem uszkodzeń, a jego kapelusz nie pęka podczas suszy.

Właściwości

Podgrzybek złotawy jest grzybem średniej jakości. Nie wykazuje ważniejszych wartości odżywczych i nie jest zbyt smaczny.

Zastosowanie

Podgrzybek złotawy ze względu na niezbyt wyszukany smak, w kuchni wykorzystywany jest rzadko. Grzyb ten używany jest zazwyczaj jako dodatek do omletów, sosów i zup.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.8/5 - (14 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments