Ponurnik aksamitny (Tapinella atrotomentosa)
![Ponurnik aksamitny. By Walter J. Pilsak, Waldsassen at de.wikipedia. Uploaded to Commons by Körnerbrötchen. (Transferred from de.wikipedia to Commons.) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/samtfusskrempling.jpg)
Wstęp
Ponurnik aksamitny jest grzybem niejadalnym. W Polsce występuje często.
Sezon
Rośnie od sierpnia do października.
Występowanie
Występuje w Ameryce Północnej i Europie. Najczęściej znaleźć go można w lasach mieszanych i iglastych, a także w parkach i alejach. Zwykle wyrasta na spróchniałym drewnie oraz obumarłych korzeniach. Często rośnie pod pojedynczymi drzewami oraz na sosnach i świerkach.
Wygląd
Kapelusz może osiągać do 30 cm średnicy. U młodych owocników skórka kapelusza jest matowa i omszona z podwiniętym brzegiem, u starszych jest gładka. Ma barwę od oliwkowej do ciemnobrązowej, czasami również rdzawobrązową.
Blaszki zbiegają po trzonie – jest to zauważalne w szczególności u młodych owocników. Na początku są barwy białej, później są ochrowożółte. Uszkodzone części przybierają barwę brązową.
Trzon osiąga wysokość 3-7 cm i grubość od 2 do 4 cm. Jest krótki i ekscentryczny oraz twardy i sprężysty. Pokrywa go aksamitny kutner barwy ciemnobrązowej lub czarnej.
Miąższ ma gorzki smak, jest bez zapachu. Ma barwę białą lub białożółtą.
Zarodniki eliptyczne, żółtobrązowe. Wysyp zarodników brązowy lub bladoochrowy.
Właściwości
Krowiak aksamitny jest grzybem niejadalnym. Uznaje się, że jego nieprzydatność w kuchni wynika z bardzo gorzkiego smaku, którego nie da się niestety pozbyć. Niektóre źródła, w tym atlasy grzybów podają jednak, że kilkukrotne spożycie krowiaka aksamitnego może doprowadzić do rozpadu czerwonych ciałek krwi.
Zastosowanie
Nie posiada żadnego zastosowania.
Ten grzyb ma zastosowanie. Jest doskonałym produktem barwierski. Uzyskuje się trwały kolor na włóknach pochodzenia zwierzęcego. Można uzyskać sporą gamę. Szarawy, szaro fioletowy, ciemny fiolet, ciemna zieleń.