Ponurnik aksamitny - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce ponurnikowate ponurnik Ponurnik aksamitny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Ponurnik aksamitny (Tapinella atrotomentosa)

Nazywana/y także: aksamitka, gwoździak czarnokutnerowaty, gwoździak kutnerowaty, krowi łeb, krowia gęba, krowia warga, krowiak aksamitka, krowiak aksamitnotrzonowy, krowiak aksamitny, krowiara, krowiel, mięsicha, pieczaryca, pieczeń, psi łeb, świnka czarnokutnerowata, świnka kutnerowata
Ponurnik aksamitny. By Walter J. Pilsak, Waldsassen at de.wikipedia. Uploaded to Commons by Körnerbrötchen. (Transferred from de.wikipedia to Commons.) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Ponurnik aksamitny  jest grzybem niejadalnym. W Polsce występuje często.

Sezon

Rośnie od sierpnia do października.

Występowanie

Występuje w Ameryce Północnej i Europie. Najczęściej znaleźć go można w lasach mieszanych i iglastych, a także w parkach i alejach. Zwykle wyrasta na spróchniałym drewnie oraz obumarłych korzeniach. Często rośnie pod pojedynczymi drzewami oraz na sosnach i świerkach.

Wygląd

Kapelusz może osiągać do 30 cm średnicy. U młodych owocników skórka kapelusza jest matowa i omszona z podwiniętym brzegiem, u starszych jest gładka. Ma barwę od oliwkowej do ciemnobrązowej, czasami również rdzawobrązową.

Blaszki zbiegają po trzonie – jest to zauważalne w szczególności u młodych owocników. Na początku są barwy białej, później są ochrowożółte. Uszkodzone części przybierają barwę brązową.

Trzon osiąga wysokość 3-7 cm i grubość od 2 do 4 cm. Jest krótki i ekscentryczny oraz twardy i sprężysty. Pokrywa go aksamitny kutner barwy ciemnobrązowej lub czarnej.

Miąższ ma gorzki smak, jest bez zapachu. Ma barwę białą lub białożółtą.

Zarodniki eliptyczne, żółtobrązowe. Wysyp zarodników brązowy lub bladoochrowy.

Właściwości

Krowiak aksamitny jest grzybem niejadalnym. Uznaje się, że jego nieprzydatność w kuchni wynika z bardzo gorzkiego smaku, którego nie da się niestety pozbyć. Niektóre źródła, w tym atlasy grzybów podają jednak, że kilkukrotne spożycie krowiaka aksamitnego  może doprowadzić do rozpadu czerwonych ciałek krwi.

Zastosowanie

Nie posiada żadnego zastosowania.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (17 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Ten grzyb ma zastosowanie. Jest doskonałym produktem barwierski. Uzyskuje się trwały kolor na włóknach pochodzenia zwierzęcego. Można uzyskać sporą gamę. Szarawy, szaro fioletowy, ciemny fiolet, ciemna zieleń.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!