Strzępiak włóknisty (Inocybe fibrosa)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Strzępiaka włóknistego znajdowana w Ameryce Północnej, Azji Mniejszej i Europie. W Polsce pozostaje jednak gatunkiem bardzo rzadkim, znanym ledwie z kilku stanowisk.
Wygląd
Owocniki strzępiaka włóknistego są spore jak na strzępiaka, albowiem mierzą nierzadko 50-120 mm wysokości, a 10-30 mm szerokości nóżki, przy 60-100 mm średnicy kapelusza.
Kapelusz za młodu biały, w starości jasno ochrowo żółtawy, połyskliwy, w dotyku zwykle suchy, choć po deszczu wyraźnie śluzowacieje, poza tym prawie idealnie gładki, o delikatnych, trudno wyczuwalnych włókienkach. U młodych owocników półokrągły z wyraźnie podwiniętymi w dół brzegami, na średnich stożkowaty, na najdojrzalszych płaski z prostymi lub co najwyżej delikatnie zawiniętymi ku górze brzegami.
Blaszki o regularnej tramie, z orzęsionymi ostrzami, przyrośnięte do trzonu, mieszane (poprzedzielane międzyblaszkami czyli blaszeczkami). Podobnie jak nóżka i kapelusz również one ciemnieją z wiekiem: najpierw kremowo białe, potem jasno siwe, wreszcie brunatno szare, niekiedy o trudno dostrzegalnym, fioletowym poblasku.
Trzon strzępiaka włóknistego jest pełny w środku, centralny, zwykle wygięty a prawie obły, choć stopniowo rozszerzony ku podstawie. Barwy nóżki zmieniają się tak jak kapelusza i blaszek: u młodych egzemplarzy biały, u starszych w wielorakich odcieniach żółci bądź jasnego, ochrowego brązu. Jak sama nazwa gatunkowa wskazuje trzon s. włóknistego jest włóknisty na dole, a na górze lekko oszroniony.
Miąższ strzępiaka włóknistego jest niemal w całym owocniku dość mięsisty, jedynie bliżej podstawy nóżki robi się włóknisty i twardawy. Charakteryzuje się kwaskowatym, ziemistym posmakiem i takim samym aromatem, a kolorem kremowo białawym, jedynie bliżej podstawy wyraźniej żółtawą.
Wysyp spor brunatny. Zarodniki cechują się brakiem pory rostkowej i niezbyt wydatnymi guzkami (brodawkami). Mierzą 8-12 na 6-8 μm. Na zarodnikach wykształcają się cienkościenne cystydy, najczęściej z kryształkami węglanu wapnia na szczytach (metuloidy). Osiągają one 40-70 na 15-23 (rzadko więcej, do 32) µm.
Właściwości
Zastosowanie
Strzępiak włóknisty nie posiada obecnie znaczenia gospodarczego ani kulinarnego. Zasługuje na ochroną i dalsze badania naukowe jako gatunek mało liczny, występujący w rozproszeniu.