Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Trufla zimowa (Tuber brumale Vittad)

Spis treści
Wstęp
Trufla zimowa to bardzo ceniony, aromatyczny grzyb jadalny.
Występowanie
Truflę zimową najczęściej spotkać można w klimacie śródziemnomorskim. Potwierdzone stanowiska występowania tego grzyba to między innymi Bułgaria, Hiszpania, Włochy, Słowenia i USA. W Polsce nie występuje.
Sezon
Trufla zimowa rośnie w okresie zimowym pod drzewami liściastymi. Okres zbiorów przypada głównie od grudnia do marca.
Wygląd
Owocnik trufli zimowej jest kulistawy, spłaszczony. Osiąga średnicę do 1,6 cm. Okrywa u młodych osobników jest barwy czerwonawej, później staje się czarnobrązowa. Powierzchnia jest wilgotna, pokryta brodawkami. Obocznia na początku jest wodnista i brudnobrązowawa, później staje się mięsista i szarobrązowa, z marmurkowym wzorem na przekroju.
Zapach trufli zimowej bardzo charakterystyczny, przyjemny, przypomina gałkę muszkatołową. Smak lekko pikantny, z nutą orzechową – bardzo intensywny.
Zarodniki trufli zimowej są elipsoidalne, na początku bezbarwne, później żółtobrązowe.
Właściwości
Trufla zimowa to grzyb o właściwościach jadalnych.
Zastosowanie
Trufla zimowa ze względu na wspaniały aromat, jest wykorzystywana w charakterze przyprawy. Ponadto, trufle te wykorzystywane są jako dodatek do wielu potraw – makaronów, sosów.
uwu