Trufla zimowa (Tuber brumale Vittad) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby workowe kustrzebniaki kustrzebkowce truflowate trufla Trufla zimowa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Trufla zimowa (Tuber brumale Vittad)

Trufla zimowa
Spis treści
Wstęp

Trufla zimowa to bardzo ceniony, aromatyczny grzyb jadalny.
Występowanie

Truflę zimową najczęściej spotkać można w klimacie śródziemnomorskim. Potwierdzone stanowiska występowania tego grzyba to między innymi Bułgaria, Hiszpania, Włochy, Słowenia i USA. W Polsce nie występuje.
Sezon

Trufla zimowa rośnie w okresie zimowym pod drzewami liściastymi. Okres zbiorów przypada głównie od grudnia do marca.
Wygląd

Owocnik trufli zimowej jest kulistawy, spłaszczony. Osiąga średnicę do 1,6 cm. Okrywa u młodych osobników jest barwy czerwonawej, później staje się czarnobrązowa. Powierzchnia jest wilgotna, pokryta brodawkami. Obocznia na początku jest wodnista i brudnobrązowawa, później staje się mięsista i szarobrązowa, z marmurkowym wzorem na przekroju.
Zapach trufli zimowej bardzo charakterystyczny, przyjemny, przypomina gałkę muszkatołową. Smak lekko pikantny, z nutą orzechową – bardzo intensywny.
Zarodniki trufli zimowej są elipsoidalne, na początku bezbarwne, później żółtobrązowe.
Właściwości

Trufla zimowa to grzyb o właściwościach jadalnych.
Zastosowanie

Trufla zimowa ze względu na wspaniały aromat, jest wykorzystywana w charakterze przyprawy. Ponadto, trufle te wykorzystywane są jako dodatek do wielu potraw – makaronów, sosów.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (9 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

uwu