Uszak gęstowłosy (Auricularia nigricans syn. Hirneola nigricans)

Wstęp
Uszak gęstowłosy to powszechnie znany grzyb z rodziny uszakowcowatych Auriculariaceae, wysoko ceniony w kuchniach Dalekiego Wschodu, Hawajów, Nowej Zelandii, uważany za leczniczy. Często zwany mylnie „judaszowym uchem”, choć tak naprawdę ta ostatnia nazwa powinna odnosić się tylko do rodzimego dla Polski, nieco mniejszego ucha bzowego Auricularia auricula-judae.
Sezon
Uszak gęstowłosy jako grzyb pasożytniczy, a potem roztocze typowe dla klimatów cieplejszych od naszego owocnikuje cały rok.
Występowanie
Uszak gęstowłosy jest szeroko rozpowszechniony w Eurazji, na Hawajach i Nowej Zelandii, przede wszystkim w klimacie tropikalnym i umiarkowanie ciepłym. Rozwija się jako pasożyt, a potem saprofit na gnijących pniach i konarach wielu gatunków drzew i krzewów liściastych, w tym dzikich bzów, orzechów włoskich, na wełniaku azjatyckim, mango, wiązach, brzozach i robiniach.
Wygląd
Owocniki uszak gęstowłosego pokryte są dość długimi (do 0,5 mm) i ciemnymi włoskami, stąd jego nazwy: „gęstowłosy” i „szczurze ucho”. Dostępne w sklepach, wysuszone owocniki tego uszaka są matowo czarne bądź ciemnobrązowe od strony zewnętrznej, natomiast szarobrązowe od wewnątrz. Stąd inne jego nazwy: „czarny skarb” czy „czarny grzyb chiński”.