Dieta śródziemnomorska na raka
Ekologia.pl Kobieta Diety Dieta środziemnomorska na raka

Dieta środziemnomorska na raka

Dieta śródziemnomorska ma wiele zalet. Hiszpańscy naukowcy twierdzą, że kolejnym powodem, dla którego powinniśmy sięgnąć po warzywa, owoce, ryby, zboża i oliwę z oliwek jest to, iż produkty te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka żołądka – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.

Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu

Choć pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej związany z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych znany jest naukowcom nie od dziś, dr Carlos Gonzalez z Katalońskiego Instytutu Onkologii w Barcelonie zaznacza, że wciąż mało wiadomo na temat wpływu tego sposobu odżywiania na poszczególne rodzaje raka.

Badacz postanowił skoncentrować się na jednej z najczęstszych przyczyn zgonów z powodu nowotworów na świecie, a mianowicie na raku żołądka. W tym celu przeanalizowano dane ponad 485 tys. osób z 10 krajów europejskich objętych programem badawczym EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Badani byli w wieku 35-70 lat. Każdej osobie przyznano od 1 do 18 punktów w zależności od tego, jak bardzo ich dieta zbliżona była do typowej diety śródziemnomorskiej, czyli bogatej w ryby, warzywa, owoce, ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych oraz oliwę z oliwek jako główne źródło tłuszczu.

Podczas dziewięcioletniego okresu obserwacji rak żołądka rozwinął się u 449 osób. U badanych, których dieta była najbliższa diecie śródziemnomorskiej, ryzyko powstania tego nowotworu było o 33 proc. niższe niż u tych, których zwyczaje żywieniowe najbardziej od niej odbiegały, przy czym ryzyko raka żołądka zmniejszało się o 5 proc. z każdym dodatkowym punktem na wyznaczonej przez naukowców skali.”Wyniki te są kolejnym dowodem tego, że dieta śródziemnomorska ma wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworów i w związku z tym powinno się ją promować zwłaszcza tam, gdzie zaczyna ona być coraz rzadziej stosowana” – podsumowuje dr Gonzalez.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. American Journal of Clinical Nutrition;
4.9/5 - (11 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

ale niestety bardzo droga – oliwa z oliwek, warzywa (np. papryka), ryby… to wszystko sporo kosztuje :(