Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Fasola pinto – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli pintoFasola pinto – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli pinto
Fasola, niezależnie od rodzaju, jest cennym warzywem, które dostarcza naszemu organizmowi szereg ważnych składników odżywczych. ...
Sos chili – właściwości, skład i zastosowanie sosu chiliSos chili – właściwości, skład i zastosowanie sosu chili
Sos chili to obowiązkowy dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Kojarzony jest z restauracjami i barami serwującymi azjatyckie ...

Eko - technologie

FoodCleaner - sposób na mycie i dezynfekcję żywności
FoodCleaner - sposób na mycie i dezynfekcję żywności

Ekologiczny dom

Organiczny dom hobbita ukryty pod zielonymi wydmami
Organiczny dom hobbita ukryty pod zielonymi wydmami

Zdrowa żywność

Wiórki kokosowe – właściwości, skład i wykorzystanie wiórków kokosowych
Wiórki kokosowe – egzotyczny dodatek do deserów

Kuchnia

Bibimbap ‒ właściwości, skład i rodzaje bibimbap
Bibimbap, czyli co można zrobić z miską ryżu

Jak oszczędzać

Kilka porad, jak oszczędzać ciepło
Jak oszczędzać na ogrzewaniu w domu?

Motoryzacja

Polski motocykl elektryczny na Rajdzie Dakar
Polski motocykl elektryczny na Rajdzie Dakar

Podróże

Kemping dla ekstremalnych podróżników
Kemping dla ekstremalnych podróżników

Ciekawostki

Początek grudnia nie musi być nudny! Przygotuj się na Święta Bożego Narodzenia bez plastiku - weź udział w naszym konkursie!
Święta bez plastiku - weź udział w konkursie!
Zobacz także
Pomarańcza owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomarańczy
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność
Spośród wszystkich cytrusów, pomarańcze są najbardziej powszechne oraz cenione. Słodyczą pokonują grejpfruty i cytryny. Świeże mają zniewalający zapach. Zawierają do tego wiele substancji ...
Zakwas z buraków – właściwości lecznicze i zastosowanie zakwasu z buraków
Czas na buraczany zakwas!
Kwas z buraków kojarzony jest najczęściej z tradycjami Bożego Narodzenia. Wzmacnia smak i moc tradycyjnego wigilijnego barszczu. Warto spożywać go nie tylko od święta. Zakwas z buraków wykazuje ...
Kimchi – właściwości, skład i wykorzystanie kimchi
Kimchi – kulinarny symbol Korei Południowej
Koreańskie kimchi to potrawa narodowa, która podczas pobytu w Korei przewinie się przez nasz stół niezliczoną liczbę razy, dodana praktycznie do każdego dania. Kimchi nie jest jednak zwyczajną ...
Płatki – właściwości, skład i rodzaje płatków
Płatki – nie tylko na śniadanie!
Historia płatków wbrew pozorom nie jest przesadnie długa. Dawne poranne kasze uzyskiwano bowiem przede wszystkim poprzez rozgotowywanie całych lub częściowo rozdrobnionych ziaren zbóż. Dopiero w ...
Włoszczyzna warzywo – właściwości, skład i zastosowanie włoszczyzny
Włoszczyzna – polski pęczek zdrowia
Marchew, pietruszka, por i seler – oto sekret zdrowia. Stanowiąca kulinarny niezbędnik każdej gospodyni, włoszczyzna, poza walorami smakowo-zapachowymi, dostarcza nam również wielu cennych ...
Fasolka po bretońsku – właściwości i skład. Przepis na fasolkę po bretońsku
Fasolka po bretońsku – sycące danie na zimowe dni
Fasolka po bretońsku to popularne danie jednogarnkowe, które przygotowuje się na bazie fasoli, kiełbasy, boczku i pomidorów. Zalicza się je do najpopularniejszych i najbardziej sycących dań polskiej ...
Cykoria warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cykorii
Cykoria zamiast filiżanki kawy
Cykoria jest słynną rośliną, z której przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy. Spożywamy ją też w sałatkach, będących uzupełnieniem obiadu tudzież dodajemy do kanapek. Roślina ta sprawdza ...
Płatki pszenne ‒ właściwości, skład i wykorzystanie płatków pszennych
Dlaczego warto jeść płatki pszenne?
Płatki pszenne to jedne z najpopularniejszych śniadaniowych przekąsek. Czy warto po nie sięgać? Z pewnością tak, ponieważ  są źródłem błonnika, wielu witamin i składników odżywczych. Oprócz ...
Ser kozi – właściwości, skład i zastosowanie sera koziego
Ser kozi – zalety zdrowotne i najważniejsze gatunki
Hodowla kóz towarzyszy ludzkości już od ponad 10 tysięcy lat jako źródło mięsa, skór, mleka, a nawet paliwa, które pozyskiwano ze zwierzęcych odchodów. Ser kozi prawdopodobnie po raz pierwszy ...
Co zrobić, by przypalony garnek wyglądał jak nowy?
Co zrobić, by przypalony garnek wyglądał jak nowy?
Są takie dni, kiedy domowe gotowanie staje się prawdziwym wyzwaniem. Pośpiech, zmęczenie i dekoncentracja sprzyjają kulinarnym wpadkom. Najłatwiej w takich warunkach potrawę przesolić, ...
Pasaż zakupowy