|
|
|
|
|
|
|
|
Natka pietruszki to idealny sposób na detoks i wzmocnienie |
Natka pietruszki to niezastąpiona przyprawa nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez ... |
Czy warto jeść nowalijki? |
Wraz z pierwszymi słonecznymi i ciepłymi dniami pojawiają się nowalijki. Apetyczne pomidory, ogórki, rzodkiewka, sałaty, szczypiorek i koperek swoimi soczystymi kolorami i zapachem zachęcają do ... |
Kiełki słonecznika wspomogą siły obronne organizmu! |
Kiełki słonecznika są wyjątkowe pod wieloma względami. Po pierwsze, pochodzą z nasion kwiatu, nie zaś z warzywa, jak większość kiełków uprawianych w celach spożywczych. Po drugie, do wzrostu ... |
Baranek wielkanocny – swoisty symbol Wielkanocy |
Wielkanoc niesie ze sobą wiele symboli, ale to właśnie baranek wielkanocny zajmuje honorowe miejsce zarówno na stole, jak i w koszyczku ze święconką. Cukrowy, z ciasta, czekolady czy ... |
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle |
Polska kuchnia słynie z zup. W naszym narodowym menu widnieje wiele różnych wersji tego pierwszego dania, jednak na czele zestawienia króluje żurek. Potrawą tą zachwycają się nie tylko Polacy, ... |
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów |
Kajmak, zwany również masą korówkową albo masą kajmakową, to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Słodka, gęsta masa powstaje na bazie masła i schłodzonego mleka. Kajmak najczęściej ... |
Chrzan – staropolski sposób na końskie zdrowie |
Chrzan wielu z nas przywodzi na myśl wiosnę i Wielkanoc. Nie bez powodu – jest on niezbędnym składnikiem święconki i wielu świątecznych dań. Ta ostra w smaku przyprawa kojarzy nam się również ze ... |
Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka? |
Jaja przepiórcze w wielu częściach świata uznawane są za nie mniejszy rarytas gastronomiczny niż kawior. Ale mało kto wie, że przypisuje się im także niezwykłe właściwości terapeutyczne. W 1978 r. ... |
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschodu |
Wielkanoc to najważniejsze święto dla wszystkich chrześcijan. Nic w tym dziwnego, że chcą oni hucznie celebrować ten czas. Na stołach znajduje się wiele wyśmienitych potraw, a pośród nich pascha ... |
Rzeżucha - poprawia przemianę materii, dobrze wpływa na włosy i cerę |
Pieprzyca siewna, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. W tym okresie pojawia się na naszych stołach, jako świąteczna dekoracja. Ale moglibyśmy z niej uczynić coś ... |