|
|
|
|
|
|
|
|
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność |
Spośród wszystkich cytrusów, pomarańcze są najbardziej powszechne oraz cenione. Słodyczą pokonują grejpfruty i cytryny. Świeże mają zniewalający zapach. Zawierają do tego wiele substancji ... |
Czas na buraczany zakwas! |
Kwas z buraków kojarzony jest najczęściej z tradycjami Bożego Narodzenia. Wzmacnia smak i moc tradycyjnego wigilijnego barszczu. Warto spożywać go nie tylko od święta. Zakwas z buraków wykazuje ... |
Kimchi – kulinarny symbol Korei Południowej |
Koreańskie kimchi to potrawa narodowa, która podczas pobytu w Korei przewinie się przez nasz stół niezliczoną liczbę razy, dodana praktycznie do każdego dania. Kimchi nie jest jednak zwyczajną ... |
Płatki – nie tylko na śniadanie! |
Historia płatków wbrew pozorom nie jest przesadnie długa. Dawne poranne kasze uzyskiwano bowiem przede wszystkim poprzez rozgotowywanie całych lub częściowo rozdrobnionych ziaren zbóż. Dopiero w ... |
Włoszczyzna – polski pęczek zdrowia |
Marchew, pietruszka, por i seler – oto sekret zdrowia. Stanowiąca kulinarny niezbędnik każdej gospodyni, włoszczyzna, poza walorami smakowo-zapachowymi, dostarcza nam również wielu cennych ... |
Fasolka po bretońsku – sycące danie na zimowe dni |
Fasolka po bretońsku to popularne danie jednogarnkowe, które przygotowuje się na bazie fasoli, kiełbasy, boczku i pomidorów. Zalicza się je do najpopularniejszych i najbardziej sycących dań polskiej ... |
Cykoria zamiast filiżanki kawy |
Cykoria jest słynną rośliną, z której przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy. Spożywamy ją też w sałatkach, będących uzupełnieniem obiadu tudzież dodajemy do kanapek. Roślina ta sprawdza ... |
Dlaczego warto jeść płatki pszenne? |
Płatki pszenne to jedne z najpopularniejszych śniadaniowych przekąsek. Czy warto po nie sięgać? Z pewnością tak, ponieważ są źródłem błonnika, wielu witamin i składników odżywczych. Oprócz ... |
Ser kozi – zalety zdrowotne i najważniejsze gatunki |
Hodowla kóz towarzyszy ludzkości już od ponad 10 tysięcy lat jako źródło mięsa, skór, mleka, a nawet paliwa, które pozyskiwano ze zwierzęcych odchodów. Ser kozi prawdopodobnie po raz pierwszy ... |
Co zrobić, by przypalony garnek wyglądał jak nowy? |
Są takie dni, kiedy domowe gotowanie staje się prawdziwym wyzwaniem. Pośpiech, zmęczenie i dekoncentracja sprzyjają kulinarnym wpadkom. Najłatwiej w takich warunkach potrawę przesolić, ... |