Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Sałata zielona warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze sałaty zielonejZielona sałata – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, ...
Ogórek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ogórkaO jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. ...

Eko - technologie

Nadawanie paczek – jak robić to z myślą o środowisku?
Nadawanie paczek – jak robić to z myślą o środowisku?

Ekologiczny dom

Soda kalcynowana – właściwości, działanie i zastosowanie sody kalcynowanej
Soda kalcynowana – do prania, sprzątania i zmiękczania wody

Zdrowa żywność

Mleko z komosy ryżowej (quinoa) ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka z komosy ryżowej
Mleko z komosy ryżowej idealne dla wegan i alergików

Kuchnia

Kuchnia żydowska ‒ historia, składniki i dania kuchni żydowskiej
Kuchnia żydowska – najciekawsza na świecie?

Jak oszczędzać

Kilka porad, jak oszczędzać ciepło
Jak oszczędzać na ogrzewaniu w domu?

Motoryzacja

Polski motocykl elektryczny na Rajdzie Dakar
Polski motocykl elektryczny na Rajdzie Dakar

Podróże

Studia w USA - na co można liczyć?
Studia w USA - na co można liczyć?

Ciekawostki

Sezon na grzyby – idealny sposób na aktywny wypoczynek i wsparcie diety!
Sezon na grzyby – idealny sposób na aktywny wypoczynek i wsparcie diety!
Zobacz także
Natka pietruszki warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze natki pietruszki
Natka pietruszki to idealny sposób na detoks i wzmocnienie
Natka pietruszki to niezastąpiona przyprawa nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez ...
Wiosenne nowalijki – samo zdrowie?
Czy warto jeść nowalijki?
Wraz z pierwszymi słonecznymi i ciepłymi dniami pojawiają się nowalijki. Apetyczne pomidory, ogórki, rzodkiewka, sałaty, szczypiorek i koperek swoimi soczystymi kolorami i zapachem zachęcają do ...
Kiełki słonecznika – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki słonecznika?
Kiełki słonecznika wspomogą siły obronne organizmu!
Kiełki słonecznika są wyjątkowe pod wieloma względami. Po pierwsze, pochodzą z nasion kwiatu, nie zaś z warzywa, jak większość kiełków uprawianych w celach spożywczych. Po drugie, do wzrostu ...
Baranek wielkanocny – symbolika i znaczenie. Jak zrobić baranka wielkanocnego?
Baranek wielkanocny – swoisty symbol Wielkanocy
Wielkanoc niesie ze sobą wiele symboli, ale to właśnie baranek wielkanocny zajmuje honorowe miejsce zarówno na stole, jak i w koszyczku ze święconką. Cukrowy, z ciasta,  czekolady czy ...
Żurek – właściwości i skład. Przepis na żurek
Żurek – zupa z tradycją i historią w tle
Polska kuchnia słynie z zup. W naszym narodowym menu widnieje wiele różnych wersji tego pierwszego dania, jednak na czele zestawienia króluje żurek. Potrawą tą zachwycają się nie tylko Polacy, ...
Masa kajmakowa – właściwości, skład i wykorzystanie masy kajmakowej
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Kajmak, zwany również masą korówkową albo masą kajmakową, to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Słodka, gęsta masa powstaje na bazie masła i schłodzonego mleka. Kajmak najczęściej ...
Chrzan korzeń - właściwości, działanie i zastosowanie korzenia chrzanu
Chrzan – staropolski sposób na końskie zdrowie
Chrzan wielu z nas przywodzi na myśl wiosnę i Wielkanoc. Nie bez powodu – jest on niezbędnym składnikiem święconki i wielu świątecznych dań. Ta ostra w smaku przyprawa kojarzy nam się również ze ...
Jajka przepiórcze – właściwości, skład i zastosowanie jajek przepiórczych
Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka?
Jaja przepiórcze w wielu częściach świata uznawane są za nie mniejszy rarytas gastronomiczny niż kawior. Ale mało kto wie, że przypisuje się im także niezwykłe właściwości terapeutyczne. W 1978 r. ...
Pascha – właściwości i skład. Przepis na wielkanocną paschę
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschodu
Wielkanoc to najważniejsze święto dla wszystkich chrześcijan. Nic w tym dziwnego, że chcą oni hucznie celebrować ten czas. Na stołach znajduje się wiele wyśmienitych potraw, a pośród nich pascha ...
Rzeżucha warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rzeżuchy
Rzeżucha - poprawia przemianę materii, dobrze wpływa na włosy i cerę
Pieprzyca siewna, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. W tym okresie pojawia się na naszych stołach, jako świąteczna dekoracja. Ale moglibyśmy z niej uczynić coś ...
Pasaż zakupowy