Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii. Odmiany i właściwości zdrowotne gruszyGruszki – słodkie owoce o ciekawej historii. Odmiany i właściwości zdrowotne gruszy
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej ...
Ciasto czekoladowe z dodatkiem… czekoladyCiasto czekoladowe z dodatkiem… czekolady
Zbawienny wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie jest znany od dawna – obniża ciśnienie, działa przeciwzapalnie i ...
Zobacz także
Dodatki do żywności − czy są bezpieczne?
Tablica Mendelejewa w naszym jedzeniu
Przez ostatnie dwadzieścia lat ilość chemii uszlachetniającej nasze jedzenie wzrosła około trzykrotnie. Konserwanty, barwniki, emulgatory, stabilizatory – w ciągu roku przeciętny człowiek spożywa ...
Natka pietruszki warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze natki pietruszki
Natka pietruszki – sposób na detoks i wzmocnienie
Natka pietruszki to niezastąpiona przyprawa nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez ...
Kapusta włoska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty włoskiej
Kapusta włoska – jedno z najzdrowszych polskich warzyw!
Nazywana królową kapust, jest międzynarodowym kulinarnym hitem, którego historia liczy sobie wszak nie wiele więcej niż 500 lat. Kapusta włoska prawdopodobnie narodziła się na granicy dzisiejszej ...
Ocet spirytusowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu spirytusowego
Ocet spirytusowy – do sprzątania i nie tylko
Odstraszający swoim nieprzyjemnym zapachem ocet spirytusowy to produkt, który znajduje wieloaspektowe zastosowanie nie tylko w przemyśle, lecz także w gospodarstwie domowym. Z jego pomocą możemy ...
Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie letnią porą?
Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie letnią porą?
Latem, zwłaszcza w czasie upałów, zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. Napoje, owoce i lekkie posiłki pojawiają się w codziennej diecie częściej niż wysokokaloryczne potrawy czy słodycze. ...
Papryka chili warzywo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie papryki chili
Papryka chili – ostra papryka, która podbiła świat kuchni i medycyny
Papryczki chili, czyli Capsicum annuum, to drugie, po Ameryce, najważniejsze odkrycie Krzysztofa Kolumba. Gdy słynny żeglarz w 1492 r. dotarł na Karaiby znalazł tam zaskakująco ostre w smaku ...
Kimchi – właściwości, skład i zastosowanie kimchi
Kimchi – kulinarny symbol Korei Południowej
Koreańskie kimchi to potrawa narodowa, która podczas pobytu w Korei przewinie się przez nasz stół niezliczoną liczbę razy, dodana praktycznie do każdego dania. Kimchi nie jest jednak zwyczajną ...
Syrop daktylowy – właściwości, skład i zastosowanie syropu daktylowego
Syrop daktylowy – odżywcza słodycz z orientalną nutą
Stanowiący jeden z lepszych zamienników tradycyjnego cukru buraczanego, syrop daktylowy, to ciekawa propozycja nie tylko dla wegan, wegetarian i osób na diecie bezglutenowej. Otrzymywany z owoców ...
Szczypiorek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczypiorku
Szczypiorek – urodziwy brat cebuli
Cebula i czosnek nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ani one ładne, ani przyjemnie pachnące. Ileż się trzeba czasem natrudzić, aby chociaż ich smak był przystępny dla podniebienia. Mają jednak ...
Brukiew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze brukwi
Niedoceniana brukiew – odchudza i hamuje rozwój nowotworów
Brukiew jest rośliną traktowaną w Polsce po macoszemu. Jej uprawy są rzadkie, a dostanie jej w sklepie graniczy z cudem. O istnieniu tej rośliny wiedzą chyba tylko studenci biologii, wegetarianie ...