Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Kasztany - właściwości i zastosowanie kasztanów Kasztany - właściwości i zastosowanie kasztanów
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie ...
Naturalne konserwowanie żywnościNaturalne konserwowanie żywności
Sztuczne środki konserwujące potrafią znacznie wydłużać okres przydatności produktów, jednak, spożywane w nadmiarze, szkodzą ...
Zobacz także
Orzechy włoskie - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Orzechy włoskie – na intelekt, serce i urodę
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich ...
Głóg owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze głogu
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że ...
Jarzębina owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jarzębiny
Jarzębina – roślina o niespodziewanych właściwościach
Pomarańczowo-czerwone, mięsiste i drobne owoce jarzębu pospolitego co roku urozmaicają nam estetycznie jesienny czas. Ale jarzębina jest interesująca także z perspektywy zdrowia. Bliżej powinien ...
Kasza manna (grysik) - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza manna
Manna – lekkostrawny przysmak nie tylko dla dzieci
Kto zna Biblię, ten wie, że manna to pokarm z nieba. Wedle Starego Testamentu Izraelici uciekający z Egiptu cierpieli na straszliwy głód podczas wędrówki przez pustynię, a Bóg zlitował się nad ...
Hummus z soczewicy
Hummus z soczewicy – łatwo i smacznie!
Żółta, pomarańczowa, czerwona, zielona, brązowa i czarna – tyle kolorów i odmian oferuje nam soczewica.  Poza niewątpliwymi walorami estetycznymi i smakowymi i zdrowotnymi soczewica ma wiele ...
Kurki - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby kurki ciekawostki
Czas na kurki
Mimo, iż sezon dopiero przed nami, to również latem możemy cieszyć się smakiem i zapachem świeżych grzybów. Czerwiec to czas kurzych stópek czyli popularnych kurek, które porastają czarcim ...
 Pierzga pszczela – skuteczny sposób na odporność i nowotwory!
Pierzga pszczela – skuteczny sposób na budowanie odporności
Na razie wciąż cieszymy się letnią opalenizną i staramy się nie myśleć o zbliżającej się jesieni i zimie, ale okres przeziębień i grypy zbliża się nieubłaganie. Jeśli zależy nam na uniknięciu w ...
Ser parmezan - właściwości, skład i zastosowanie sera parmezanu
Ser parmezan – najtrwalszy i najsłynniejszy z żółtych serów
Tak jak „gouda” czy „feta”, parmezan stał się w potocznym języku nazwą rodzajową sera, czasem nadużywaną przez producentów. Ale prawdziwy Parmigiano Reggiano jest jeden i pochodzi z jednej z pięciu ...
Szpinak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze  szpinaku
Szpinak – zielona bomba witaminowa
Choć szpinak na trwałe już zakorzenił się w polskiej kuchni, jego historia sięga dalekiej Azji. Uważa się, że ok. IX wieku Maurowie przywieźli aromatyczne zielone liście z Persji na Sycylię. Do dnia ...
Granat owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze granatu
Granat – rajski owoc miłości i długowieczności
Jeśli mowa jest o rajskim owocu, to do głowy wcale nie powinno przychodzić nam jabłko, ale właśnie granat – wychwalany od czasów glinianych tabliczek i papirusu. Na swoją sławę zasłużył dzięki ...