Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Sos pesto – właściwości, skład i zastosowanie sosu pestoSos pesto – właściwości, skład i zastosowanie sosu pesto
Pesto to wyjątkowy sos włoski, który w zależności od osoby go przygotowującej może przybierać inną formę. Każda włoska rodzina ...
Sos remoulade ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu remouladeSos remoulade ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu remoulade
Klasyczny sos remoulade uważany jest powszechnie za wynalazek francuski, ale tak naprawdę pojawia się on w różnych częściach ...
Zobacz także
Ratatouille – właściwości, skład i wykorzystanie ratatouille
Ratatouille – zdrowe i kolorowe urozmaicenie jadłospisu
Niestety, większości młodych ludzi ratatouille kojarzy się dziś przede wszystkim z animowanym filmem wytwórni Pixar o sympatycznym szczurze i jego kuchennych przygodach. A szkoda, bo to klasyczne ...
Mleko sojowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka sojowego
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe zajmuje coraz więcej miejsca w naszej diecie. Trudno się dziwić, soja jest świetnym źródłem białka i zawiera odpowiedni dla człowieka zestaw aminokwasów. Dodatkowo ma dużo zdrowych ...
Ekologiczne sprzątanie kuchni za pomocą wody utlenionej
Ekologiczne sprzątanie kuchni za pomocą wody utlenionej
Woda utleniona to nie tylko skuteczny środek do dezynfekcji ran i skaleczeń. Ta naturalna substancja może się sprawdzić również w domowych porządkach – zwłaszcza w pomieszczeniach, które wymagają ...
Sos beszamelowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu beszamelowego
Sos beszamelowy – przepis, który musi znać miłośnik kuchni
Sos beszamelowy jest tym dla kuchni francuskiej, czym sos pomidorowy dla Włochów. Nazwany przez Francuzów „Matką wszystkich sosów” stał się bazą dla dziesiątek przepisów, które dziś stanowią ...
Kiwano owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kiwano
Kiwano – afrykański ogórek do zadań specjalnych
Zarówno sama nazwa, jak i jego wygląd są mocno egzotyczne. Kiwano, bo o nim mowa, to tropikalna roślina, która swoim wnętrzem przypomina ogórka. Ale na tym podobieństwa się kończą, bo jego smak ...
Mąka pszenna – właściwości, skład i rodzaje mąki pszennej
Mąka pszenna – zdrowa czy nie?
Choć mąka pszenna wydaje się nam najprostszym i najbardziej podstawowym ze składników pokarmowych, tak naprawdę ludzie żyli dziesiątki tysięcy lat bez umiejętności wypiekania chleba czy placków. ...
Sos winegret – właściwości, skład i zastosowanie sosu winegret
Sos winegret – zdrowie na telerzu
Składników, na bazie których przygotowuje się sos winegret, używali już starożytni Rzymianie. Jednak prawdziwa moda na jego jedzenie pojawiła się dopiero w XIX wieku we Francji. Dziś sosem ...
Sos imbirowy –  właściwości, skład i zastosowanie sosu imbirowego
Sos imbirowy – uniwersalna egzotyczna przyprawa
Pomysł na sos imbirowy powstał w Tajlandii – kraju o bardzo bogatej tradycji kulinarnej, w której intensywne smaki łączy się w zaskakujące kompozycje. Tajowie dodają imbir praktycznie do każdego ...
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Jeżeli dopiero wprowadzamy do naszej codziennej diety takie produkty, jak kasza jaglana czy (modny ostatnio) pęczak, mogą nam się zdarzać drobne, acz istotne błędy podczas gotowania. ...
Jak zrobić spaghetti z warzyw? Pomysł na warzywne spaghetti z dyni, cukinii i marchewki
Spaghetti z dyni lub cukini? Żaden problem!
Wegański makaron bez glutenu? To propozycja nie tylko dla wegan i osób z celiakią, ale dla wszystkich tych, którzy lubią zdrowe eksperymentowanie w kuchni. Dowiedz się jak uzyskać i przyrządzić ...