|
|
|
|
|
|
|
|
Oferują zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki! |
Kiełki dyni to pomysł, jak uczynić pestki dyni jeszcze zdrowszymi i cenniejszymi pod względem odżywczym. Rzadko spotykane w sklepach, są niezwykle łatwe do samodzielnego wyhodowania w warunkach ... |
Przepis na orzeźwiający kwas chlebowy domowej roboty |
Zakwas chlebowy to popularny w Europie Wschodniej napój wytwarzany w procesie fermentacji chleba. Mogłoby się wydawać, że wywodzi się on ze średniowiecznego Księstwa Kijowskiego, jednak jego ... |
Ostry japoński przysmak, który przeciwdziała próchnicy i oczyszcza organizm |
Zapewne każdy z nas kojarzy sushi, gwiazdę japońskiej kuchni. Jednak sushi nie istnieje bez charakterystycznej zielonkawej pasty, która słynie ze swojej niezwykłej mocy, czyli bez wasabi. Ten ... |
To szlachetne, zapomniane zboże wzmacnia odporność i łagodzi stres |
Orkisz należy do pradawnego gatunku zboża, które na nowo wraca do łask. Rosnąca świadomość społeczna związana ze zdrowym odżywianiem i trendem na produkty ekologiczne spowodowała, że na rynku ... |
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem |
Kiełki grochu nie cieszą się tak olbrzymią popularnością jak kiełki soi czy soczewicy, ale zyskują coraz większe uznanie na świecie w swej doroślejszej postaci - jako zielone pędy do ... |
Brokuły to doskonała broń w walce z nowotworami, ale tylko odpowiednio przygotowane |
Brokuły to samo zdrowie! Naukowcy i dietetycy od dawna przekonują, że dieta bogata w brokuły chroni przed rakiem. Jest jednak jedno „ale”. To zielone warzywo, rzeczywiście stanowi doskonałą broń ... |
Najlepszy afrodyzjak wśród warzyw? Szparagi! |
Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi! Szparagi grillowane, gotowane, blanszowane, przesmażane, ... |
Kolorowe sałatki na grill party |
Powoli zaczyna się sezon grillowy. Mimo że na ruszt wrzucamy głównie mięso i ryby, warto pamiętać o istotnych dodatkach do grillowanych potraw. Czym byłaby porcja mięsa bez kolorowej i zdrowej ... |
To warzywo wzmocni pamięć i obroni przed rakiem |
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to ... |
Kapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzyw |
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos to danie ... |