Opakowanie - zamiast wyrzucić do kosza, możesz je zjeśćOpakowanie - zamiast wyrzucić do kosza, możesz je zjeść
Śmiecimy na potęgę –  rocznie statystyczny Polak wyrzuca do śmieci 400 foliowych opakowań. Dlatego coraz więcej firm ...
Cukinia – wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni Cukinia – wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a zarazem pełna witamin i minerałów. Cukinia na stałe zagościła w polskiej kuchni. Możemy ...
Zobacz także
Mandragora – trucizna czy lekarstwo?
Mandragora – trucizna czy lekarstwo?
Korzeń mandragory jest bardzo mocno wpisany w kulturę Europy. Możemy się na niego natknąć przeglądając średniowieczne bestiariusze, czytając Biblię, a nawet dramaty Szekspira. Jego kształt, który ...
Książka do czytania i do… picia
Książka do czytania i do… picia
Uczą myślenia, pobudzają wyobraźnię i wzbogacają słownictwo – zalety czytania książek można wymieniać bez końca. Ale to nie wszystko co mogą nam zaoferować. Organizacja pozarządowa WATERisLIFE we ...
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jako naturalna antykoncepcja?
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory ...
Poziomki poprawią samopoczucie, zdrowie i wygląd
Poziomki poprawią samopoczucie, zdrowie i wygląd
Rosną na słonecznych obrzeżach lasów i połaciach dopieszczonych światłem traw. To dzięki nim możemy cieszyć się smakiem truskawek. Ale zaraz… czy poziomki w czymś im ustępują? Może tylko w jednym ...
Spaghetti z kwiatami cukinii
Spaghetti z kwiatami cukinii
W lecie nie mamy za bardzo ochoty stać godzinami przy parujących garach. Szukamy prostych i szybkich przepisów, w których dane nam będzie wykorzystać sezonowe warzywa czy owoce. Ten makaron z ...
Pyszne kotlety mielone z… bobu
Pyszne kotlety mielone z… bobu
Chcesz zaproponować bliskim lekkie, pożywne, a zarazem wartościowe drugie danie? Polecamy pyszne kotlety… z bobu. To wyjątkowe danie będzie dużym zaskoczeniem dla naszych domowników i na pewno ...
Figa – słodki przysmak z ciepłych krain
Figa – mordercza roślina
Figowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. O jego zdrowotnych właściwościach doskonale wiedzieli nasi przodkowie wiele wieków przed naszą erą. Figi, zarówno te świeże ...
Agrest – uprawa, odmiany i właściwości odżywcze agrestu
Owoc, który odpędza nieszczęście
Małe, kwaśne owoce kojarzą się z beztroskim latem z dzieciństwa. Całkiem słusznie! Jeszcze niedawno agrest królował wśród letnich owoców na naszych stołach, a krzaki agrestu znaleźć można było w ...
Melon – najsłodszy spośród wszystkich warzyw
Melon – najsłodszy spośród warzyw
Nie, nie, to nie pomyłka – melon to warzywo, choć na tyle słodkie, że uznawane powszechnie za owoc. Kojarzy się nam z egzotyką, ale uprawiany jest także w klimacie umiarkowanym. Nasiona możemy ...
Zdrowie ma smak batata
Wspierają wzrok, wzmacniają skórę, chronią przed rakiem!
Mimo że rodzimy ziemniak jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań, powoli na naszych stołach pojawia się również jego słodsza alternatywa – batat. Wbrew powszechnej opinii, owo ...