|
|
|
|
|
|
|
|
Orzechy pekan - wzmacniają włosy i paznokcie |
Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie. Ale – i tutaj niespodzianka – są od nich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie dawniej ... |
Najlepszy zamiennik dla słodyczy! Bakalie to zdrowa i pożywna przekąska |
Bakalie kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia, będąc jednym z ważniejszych składników makowca, keksa czy kutii. Samo słowo pochodzi od tureckiego wyrażenia „bakkal”, które oznacza ... |
Jeśli nie chleb, to co? Poznajcie zdrowsze zamienniki chleba! |
Można by spytać, po co nam w ogóle zamienniki dla chleba, produktu bądź co bądź powszedniego. Odpowiedzi jest co najmniej kilka, mniej i bardziej racjonalnych. Najważniejsza z nich odnosi się do ... |
Mleko bawole – zdrowa alternatywa dla nabiału krowiego |
Produkty z mleka bawolego pojawiają się już także na polskich półkach, ale jest to na razie towar niszowy, doceniany tylko przez amatorów. Co ciekawe jednak, patrząc na strukturę globalnej produkcji ... |
Jest słodsza od cukru, a nie ma kalorii. Dlaczego warto włączyć stewię do diety? |
Jest słodsza od cukru, a nie ma kalorii. Stewia – bo o niej mowa – to słodzikowy hit, naturalny, słodki, a przy tym niskokaloryczny. Stewia nie zawiera węglowodanów, nie podnosi poziomu cukru we ... |
Ma najwięcej witaminy C na świecie! Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po sok z aceroli? |
Sok z aceroli nie jest może powszechnie znany, ale wśród naukowców cieszy się wyjątkową reputacją jako najbardziej zasobny w witaminę C sok owocowy na świecie! Jego spożywanie można przyrównać do ... |
Kawa zamiast viagry? |
Kawa postawi Cię na nogi – dosłownie i w przenośni. Mężczyźni, którzy piją jedną albo dwie filiżanki kawy dziennie są obciążeni w mniejszym stopniu ryzykiem zaburzeń erekcji. |
Co się skrywa za różowym kolorem soli peruwiańskiej? |
Różowa sól jest w Peru czymś więcej niż tylko barwną przyprawą. Z uwagi na jej źródło i sposób pozyskiwania wpisała się głęboko w historię i tradycje ludności Andów. Mówi się wręcz, że nie ma ... |
Grzyby shimeji – azjatycki sekret długowieczności |
Grzyby specjalnie nie cieszyły się dobrą sławą, jednak coraz częściej włączamy je do naszego codziennego menu. Nic w tym dziwnego, bo poza oryginalnym smakiem, grzyby posiadają wiele cennych ... |
Rozgrzewa i syci. Jaka jest jeszcze kuchnia węgierska? |
Kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z dobrze doprawionym gulaszem i nie da się zaprzeczyć, że to właśnie danie rozsławiło ją po całym świecie. Koneserzy, którzy mieli okazję zapoznać ... |