Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Pomysły na prezenty od sercaPomysły na prezenty od serca
Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie. Radosny, refleksyjny czas, kiedy będziemy mieli okazję spędzić kilka dni w gronie ...
Burak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze burakaBurak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze buraka
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez ...
Zobacz także
Aronia owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze aronii
Aronia – mini owoc o wielkiej mocy
Ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o jej uprawę. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej ...
Orzechy makadamia (macadamia) - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie ...
Z wizytą w kuchni u Świętego Mikołaja
Z wizytą w kuchni u Świętego Mikołaja
Z filmów dowiadujemy się, że dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają Świętemu Mikołajowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co ten hojny staruszek je na co ...
Zakwas z buraków – właściwości lecznicze i zastosowanie zakwasu z buraków
Czas na buraczany zakwas!
Kwas z buraków kojarzony jest najczęściej z tradycjami Bożego Narodzenia. Wzmacnia smak i moc tradycyjnego wigilijnego barszczu. Warto spożywać go nie tylko od święta. Zakwas z buraków wykazuje ...
Fasola czarna warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli czarnej
Fasola czarna – zdrowie na talerzu
Na świecie istnieje wiele odmian fasoli. Wydawać by się mogło, że różnią się tylko rozmiarem i kolorem, ale to właśnie kolor odpowiada za prozdrowotne właściwości. Im ciemniejsza jest fasola, tym ...
Skorzonera warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze skorzonery
Skorzonera - magiczne antidotum czy królewski przysmak?
Skorzonera jest warzywem intrygującym, przywodzącym na myśl niektóre rośliny z powieści fantastycznych. Określana niegdyś nazwą „wężymord” ostatnimi czasy coraz częściej pojawia się na naszych ...
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Prozdrowotne właściwości napojów wytwarzanych ze sfermentowanego mleka są znane ludzkości od wieków. Włączenie ich do codziennej diety doskonale wspiera pracę jelit, działając probiotycznie. Z ...
Ser bryndza – właściwości, skład i zastosowanie sera bryndzy
Bryndza – podhalańskie białe złoto
Bryndza podhalańska to dosyć specyficzny ser. Jedni go uwielbiają, zaś inni na samą myśl o zjedzeniu go dostają gęsiej skórki. Jedno jest pewne – z tego regionalnego wyrobu możemy być dumni, gdyż ...
Maniok warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze manioku
Maniok – tropikalny ziemniak
Słodka bulwa manioku jest najczęściej spożywanym źródłem węglowodanów na świecie. To niewiele znane Europejczykom warzywo, znajduje się na 3 miejscu jako najpopularniejszy składnik codziennego ...
Cytryna owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cytryny
Cytryna - kwaśna recepta na zdrowie
Wiadomo, że nic tak nie orzeźwia w upalne dni jak woda z cytryną, nic tak nie rozgrzewa po zimowych spacerach jak herbata z jej dodatkiem. Skutecznie pomaga zwalczać przeziębienie, wspomaga ...