Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Drzewo w domu czy dom na drzewie? Drzewo w domu czy dom na drzewie?
Kto z nas, będąc dzieckiem, nie marzył o domku na drzewie? Niektórzy z nas nadal to marzenie mają gdzieś z tyłu głowy. Niestety ...
Kiełki – kompendium wiadomościKiełki – kompendium wiadomości
Już ponad 5 tysięcy lat temu starożytni Chińscy znachorzy zalecali swym pacjentom spożywanie kiełków jako lek na szereg ...

Eko - technologie

Lodowa urna, która unosi się na wodzie
Lodowa urna, która unosi się na wodzie

Ekologiczny dom

Organiczny dom hobbita ukryty pod zielonymi wydmami
Organiczny dom hobbita ukryty pod zielonymi wydmami

Zdrowa żywność

Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem
Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem

Kuchnia

Syrop ryżowy –  zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru?
Syrop ryżowy – zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru?

Jak oszczędzać

Kilka porad, jak oszczędzać ciepło
Jak oszczędzać na ogrzewaniu w domu?

Motoryzacja

Polski motocykl elektryczny na Rajdzie Dakar
Polski motocykl elektryczny na Rajdzie Dakar

Podróże

Kemping dla ekstremalnych podróżników
Kemping dla ekstremalnych podróżników

Ciekawostki

Wyrzuć plastik ze swojego życia
Wyrzuć plastik ze swojego życia
Zobacz także
Walentynkowe eko-prezenty
Walentynkowe prezenty w nurcie eko
Sezon walentynkowy obfituje w rozmaite pluszaki, kartki, sztuczne kwiatki, lizaki i czekoladowe serca, które, ni stąd ni zowąd, zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach. Szał kupowania ...
Curry przyprawa – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie curry
Curry – przyprawa, która rozgrzewa i leczy
Curry to słowo, które wywołuje w świecie gastronomii wiele kontrowersji – przede wszystkim z powodu swego niejasnego znaczenia. Zdaniem niektórych teoretyków kuchni żółty proszek sprzedawany w ...
Ser parmezan - właściwości, skład i zastosowanie sera parmezanu
Ser parmezan – najtrwalszy i najsłynniejszy z żółtych serów
Tak jak „gouda” czy „feta”, parmezan stał się w potocznym języku nazwą rodzajową sera, czasem nadużywaną przez producentów. Ale prawdziwy Parmigiano Reggiano jest jeden i pochodzi z jednej z pięciu ...
Płatki jaglane – właściwości, skład i wykorzystanie płatków jaglanych
Płatki jaglane – nie tylko na śniadanie!
Płatki jaglane to swoisty mariaż między współczesnym wygodnictwem a tradycyjną, naturalną żywnością, konsumowaną przez ludzi od wieków. Badania archeologiczne wskazują, że ziarnami pozyskiwanymi ze ...
Dżem – właściwości, skład i rodzaje dżemu
Dżem – wspomnienie lata zamknięte w słoiku
Przetwory z owoców smakują wszystkim, zarówno dorosłym, jak i najmłodszym smakoszom. Bez wątpienia najpopularniejszym owocowym smarowidłem jest dżem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do niemal ...
Cebula warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli
Cebula – warzywo do zadań specjalnych
Katar, kaszel, osłabienie, bóle gardła, głowy i mięśni − początek wiosny, to okres kiedy obserwuje się zwiększoną ilość infekcji wirusowych. Gdy wystąpią pierwsze objawy przeziębienia, warto ...
Imbir przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie imbiru
Imbir - rozgrzewa i leczy
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, kosmetyczne i kulinarne właściwości doceniają obecnie nie tylko ...
Pasztet ‒ właściwości, skład i rodzaje pasztetu
Co siedzi w pasztecie?
Pasztet najczęściej kojarzy nam się z przysmakiem zrobionym na bazie kilku rodzajów gotowanego lub duszonego mięsa. Jednak zakąskę tę można też przyrządzić w innych wariantach, np. na bazie ryb ...
Melasa ‒ właściwości, skład i rodzaje melasy
Melasa, czyli Kopciuszek w świecie cukru
Jak wiele innych przysmaków melasa jest dziełem przypadku – a konkretnie zaskakująco atrakcyjnym produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Jej korzenie sięgają Indii, gdzie już 500 lat przed ...
Marmolada ‒ właściwości, skład i wykorzystanie marmolady
Marmolada czyli dżem dla koneserów
Marmolada uważana jest za brytyjski przysmak narodowy i to właśnie z wyspiarzami wiążą się najpopularniejsze historie jej pochodzenia. Jedna z nich mówi, że na początku XVIII w. zszargany burzą ...
Pasaż zakupowy