Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Rabarbar - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rabarbaruRabarbar – obcy znad Wołgi
Przez skojarzenia wizualne można powiedzieć, że rabarbar, inaczej rzewień, to taki smaczniejszy i bardziej kolorowy seler. ...
Sos słodko-kwaśny – właściwości, skład i zastosowanie sosu słodko-kwaśnegoSos słodko-kwaśny – sos dla miłośników orientalnych smaków
Sos słodko-kwaśny to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych sosów na świecie. To także uniwersalny dodatek do wielu ...

Eko - technologie

MWT - czyli jak zastąpić niebezpieczny ołów w fotowoltaice
MWT - czyli jak zastąpić niebezpieczny ołów w fotowoltaice

Ekologiczny dom

Organiczny dom hobbita ukryty pod zielonymi wydmami
Organiczny dom hobbita ukryty pod zielonymi wydmami

Zdrowa żywność

Sok z marchwi – właściwości, skład i zastosowanie soku z marchwi
Sposób na piękną skórę i szczupłą sylwetkę? Wypróbuj sok z marchwi!

Kuchnia

Zupa grochowa (grochówka) ‒ właściwości i skład. Przepis na zupę grochową
Tania, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Taka właśnie jest zupa grochówka

Jak oszczędzać

Kilka porad, jak oszczędzać ciepło
Jak oszczędzać na ogrzewaniu w domu?

Motoryzacja

Polski motocykl elektryczny na Rajdzie Dakar
Polski motocykl elektryczny na Rajdzie Dakar

Podróże

Studia w USA - na co można liczyć?
Studia w USA - na co można liczyć?

Ciekawostki

Jak wspierać seniorów w okresie epidemii koronawirusa?
Jak wspierać seniorów w okresie epidemii koronawirusa?
Zobacz także
Jedzenie z łąki. Jakie darmowe jedzenie oferuje przyroda?
Poznajcie polne kwiaty i rośliny, które bez obawy można zjeść
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały ...
Truskawki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze truskawek
Truskawki - zadbają o linię, umysł i serce
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to ...
Sałata rzymska warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze sałaty rzymskiej
Sałata rzymska – pyszna, trwała i bardzo zdrowa
Sałata rzymska w brytyjskim angielskim bywa nazywana sałatą z Kos – istnieją bowiem sugestie, że popularne zielone warzywo narodziło się jako chwast na greckiej wyspie Kos. Do Europy Zachodniej ...
Pietruszka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pietruszki
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. ...
Botwina warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze botwiny
Botwina ‒ odkwasza organizm i dba o naszą skórę
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie, równowaga kwasowo-zasadowa - to tylko część argumentów, które przekonują, że botwinka powinna częściej gościć na naszych stołach. Właściwości, jakie kryje w ...
Kiełki ciecierzycy – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki ciecierzycy?
Kiełki ciecierzycy – pożywne i bogate w białko oraz minerały
Kiełki ciecierzycy to zaskakujące rozwiązanie problemu ciężkostrawnych warzyw strączkowych, które u wielu z nas wywołują znaczny dyskomfort żołądkowo-jelitowy. Ciecierzyca jest wszak tak smacznym ...
Kasza pszenna – właściwości i wartości odżywcze. Przepis kasza pszenna
Kasza pszenna to zdrowszy zamiennik dla mąki pszennej
Kasza pszenna to pojęcie nie do końca jednoznaczne. Oprócz produktu sprzedawanego pod tą właśnie nazwą gatunkową, mamy bowiem także inne rodzaje kasz, które łączy wspólne zbożowe pochodzenie. W ...
Barszcz czerwony – właściwości i skład. Przepis na barszcz czerwony
Barszcz czerwony – polska zupa z historią i tradycją
Specjalnością Europy Wschodniej są wszelkiego rodzaju zupy. Jedną z nich jest barszcz czerwony, który jest obowiązkowym daniem spożywanym w trakcie wigilijnej wieczerzy. Jednak barszcz czerwony ...
Szczaw warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczawiu
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C ...
Chleb owsiany ‒ właściwości i skład. Przepis na chleb owsiany
Chleb owsiany zaskakuje smakiem i konsystencją
Półki w sklepach i piekarniach uginają się od różnych rodzajów chleba, do wyboru jest cała gama wypieków. Jednak nie ma to jak samodzielnie upieczony chleb, bez żadnych sztucznych dodatków i ...
Pasaż zakupowy