Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Cukier puder przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie cukru pudruCukier puder przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie cukru pudru
Cukier puder zrewolucjonizował całkowicie branżę cukierniczą pozwalając mistrzom kuchni dekorować swe wypieki na dziesiątki ...
Gołąbki ‒ właściwości, skład i rodzaje gołąbkówGołąbki ‒ właściwości, skład i rodzaje gołąbków
Gołąbki, czyli faszerowane liście kapusty są tradycyjną potrawą w Europie Środkowo-Wschodniej, ale również cieszy się dużą ...

Eko - technologie

Lodowa urna, która unosi się na wodzie
Lodowa urna, która unosi się na wodzie

Ekologiczny dom

Organiczny dom hobbita ukryty pod zielonymi wydmami
Organiczny dom hobbita ukryty pod zielonymi wydmami

Zdrowa żywność

Yuzu owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze yuzu
Yuzu – azjatycki kuzyn cytryny

Kuchnia

Faworki – właściwości, skład i rodzaje faworków
Faworki – łatwy przysmak na Tłusty Czwartek

Jak oszczędzać

Kilka porad, jak oszczędzać ciepło
Jak oszczędzać na ogrzewaniu w domu?

Motoryzacja

Polski motocykl elektryczny na Rajdzie Dakar
Polski motocykl elektryczny na Rajdzie Dakar

Podróże

Kemping dla ekstremalnych podróżników
Kemping dla ekstremalnych podróżników

Ciekawostki

Wyrzuć plastik ze swojego życia
Wyrzuć plastik ze swojego życia
Zobacz także
Zakwas chlebowy - właściwości, skład i zastosowanie zakwasu chlebowego
Zakwas chlebowy - prosty sposób na domowe pieczywo
Zakwas chlebowy jest znany ludzkości od czasów rozpoczęcia osiadłego trybu życia. Historycy wskazują, że pieczywo na zakwasie chlebowym było wytwarzane już na terenie Żyznego Półksiężyca. Z ...
Tempeh – właściwości, skład i wykorzystanie tempeh
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano ...
Mąka jaglana – właściwości, skład i zastosowanie mąki jaglanej
Mąka jaglana – największy przyjaciel chorych na celiakię
Mąka jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa – zboża, które w Polsce należy niestety do zapomnianych. A szkoda, bowiem ta jedna z najstarszych użytkowych traw znanych ludzkości cechuje się ...
Sos pesto – właściwości, skład i zastosowanie sosu pesto
Pesto – włoski sos na kilka sposobów
Pesto to wyjątkowy sos włoski, który w zależności od osoby go przygotowującej może przybierać inną formę. Każda włoska rodzina ma swój własny, wyjątkowy przepis na ten przysmak. Mieszkańcy Genui, ...
Romanesco warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze romanesco
Romanesco – logarytm zdrowia
Jeśli szukamy warzywa o wyglądzie łączącym cechy kalafiora i brokułu, a jednocześnie chcemy zamienić charakterystyczną dla nich goryczkę w słodycz, romanesco będzie dla nas propozycją doskonałą. ...
Gyros – właściwości, skład i rodzaje gyrosu
Gyros – coś więcej niż mięso w bułce!
Gyros to popularne niemal na całym świecie danie uliczne, którego kariera rozpoczęła się w słonecznej Grecji. Sama nazwa pochodzi od słowa „γύρος”, które jest lustrzanym odbiciem tureckiego ...
Pączki – właściwości, skład i rodzaje pączków
Pączki – smaczny deser czy tucząca przekąska?
Pączki to specyficzny wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, z nadzieniem owocowym w środku, o kształcie spłaszczonej kuli. Chociaż to kaloryczny łakoć, to mimo wszystko uwielbiany jest na całym ...
Bataty warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze batatów
Bataty - wspierają wzrok i wzmacniają skórę
Mimo że rodzimy ziemniak jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań, powoli na naszych stołach pojawia się również jego słodsza alternatywa – batat. Wbrew powszechnej opinii, owo ...
Sos salsa – właściwości, skład i zastosowanie sosu salsa
Sos salsa – dodatek nie tylko do nachosów
Pomidorowy sos salsa zawojował nie tylko meksykańskie stoły, ale także został doceniony w europejskiej kuchni. Znakomicie sprawdza się jako nie tylko dip do przekąsek, ale również jako jeden ze ...
Mąka z ciecierzycy – właściwości, skład i zastosowanie mąki z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej od setek lat. Uważa się ją wręcz za wspólnym mianownik łączący poszczególne regiony o dość różnej tradycji kulinarnej. Poza ...
Pasaż zakupowy