Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Szczypiorek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczypiorkuSzczypiorek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczypiorku
Cebula i czosnek nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ani one ładne, ani przyjemnie pachnące. Ileż się trzeba czasem natrudzić, ...
Marchew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze marchwiMarchew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze marchwi
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być ...
Zobacz także
Truskawki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze truskawek
Truskawki - zadbają o linię, umysł i serce
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to ...
Naturalne czyszczenie pralki
Naturalne czyszczenie pralki
Mimo że pralka należy do najczęściej używanych sprzętów domowych, bywa, że zapominamy o konieczności jej regularnego czyszczenia. We wnętrzu pralki odkłada się kamień, który negatywnie wpływa na ...
Chinkali – właściwości i skład. Przepis na chinkali
Chinkali – soczyste sakiewki z Gruzji
Kuchnia gruzińska nie ma sobie równych. Obok chaczapuri, na tamtejszych stołach królują soczyste pierożki chinkali. To jedno z najbardziej charakterystycznych, najsmaczniejszych, ...
Maślanka – właściwości, skład i zastosowanie maślanki
Maślanka – poprawia trawienie i odporność
Czym maślanka różni się od kefiru i zsiadłego mleka? Wielu ludzi traktuje te produkty zamiennie, ale w rzeczywistości każdy z nich ma swój unikalny smak i właściwości odżywcze. Najłatwiej ...
Anchois – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie anchois
Anchois – mała rybka o wielkich właściwościach
Ryby królują na europejskich stołach. Nic dziwnego, bo są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Jedną z nich jest anchois - malutka sardela europejska, która nie tylko znakomicie ...
Tempura – właściwości, skład i rodzaje tempury
Tempura – ciekawy sposób na warzywa i owoce morze
Tempura to tradycyjne japońskie danie, którego geneza paradoksalnie sięga Portugalii. Izolowane od świata wyspy Kraju Kwitnącej Wiśni w XVI w. przeżyły bowiem najazd europejskich katolików i ...
Falafel – właściwości, skład i wykorzystanie falafela
Falafel – wegański przysmak z Bliskiego Wschodu
Falafel, znany od pokoleń w kuchni Bliskiego Wschodu, staje się coraz popularniejszy również w Polsce. Tradycyjnie w skład falafela wchodzi ciecierzyca. Ze względu na brak składników pochodzenia ...
Sos Sriracha – właściwości, skład i zastosowanie sosu Sriracha
Sos Sriracha – gratka dla miłośników chili
Sriracha według niektórych źródeł uważana jest za najpopularniejszy ostry sos na Ziemi! Jak to możliwe, skoro prawdopodobnie nawet o nim nie słyszałeś? Fascynacja ognistym smakiem ...
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Orzechy i nasiona to smaczne i zdrowe przekąski, którymi często zajadamy się prosto z opakowania. Zapominamy, że przed spożyciem warto je odpowiednio namoczyć. Mimo że po kontakcie z wodą będą ...
Baba ganoush – właściwości i skład. Przepisy na Baba ganoush
Baba ganoush – piknikowy przysmak ze Wschodu
Smakuje ci hummus? Jeśli tak, to koneserzy twierdzą, że Baba ganoush jest kolejnym stopniem wtajemniczenia do kulinarnej perfekcji w kategorii aksamitnych dipów. Laikom wyjaśniamy, że oba ...
Pasaż zakupowy