Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Tarta i quiche - właściwości, skład i rodzaje tart od quicheTarta i quiche, czyli najsmaczniejsze pomysły na kruchy placek
Tarta oraz quiche to dwa francuskie specjały, który zyskały już światową renomę i odmieniane są we wszystkich językach. Różnica ...
Arbuz warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze arbuzaArbuz – niezwykłe właściwości niezwykłego owocu
Arbuz nie bez powodu kojarzy nam się z upalnym latem, orzeźwieniem i słodyczą w ciepłe dni. Duża zawartość wody zaspokaja ...

Eko - technologie

Skąd się wzięła fotowoltaika? Poznajcie jej pasjonującą historię!
Skąd się wzięła fotowoltaika? Poznajcie jej pasjonującą historię!

Ekologiczny dom

Soda kalcynowana – właściwości, działanie i zastosowanie sody kalcynowanej
Soda kalcynowana – do prania, sprzątania i zmiękczania wody

Zdrowa żywność

Mleko z komosy ryżowej (quinoa) ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka z komosy ryżowej
Mleko z komosy ryżowej idealne dla wegan i alergików

Kuchnia

Knedle ‒ właściwości, skład i rodzaje knedli
Na słono, słodko i z nadzieniem! Z czym jeszcze można jeść knedle?

Jak oszczędzać

Kilka porad, jak oszczędzać ciepło
Jak oszczędzać na ogrzewaniu w domu?

Motoryzacja

Koleją, samolotem czy statkiem? Który rodzaj transportu jest najbardziej ekologiczny?
Który rodzaj transportu jest najbardziej ekologiczny?

Podróże

Studia w USA - na co można liczyć?
Studia w USA - na co można liczyć?

Ciekawostki

Sezon na grzyby – idealny sposób na aktywny wypoczynek i wsparcie diety!
Sezon na grzyby – idealny sposób na aktywny wypoczynek i wsparcie diety!
Zobacz także
Ogórki małosolne ‒ właściwości i wartości odżywcze. Przepis na ogórki małosolne
Ogórki małosolne – superfood w polskim wydaniu
Ostatnimi czasy kiszonki robią ogromną furorę. Nic w tym dziwnego, ponieważ są zdrowe i smaczne - można powiedzieć, że zaliczają się do polskich superfood. Jednym z nich są ogórki małosolne, ...
Koperek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze koperku
Dlaczego warto wprowadzić koperek do codziennej diety?
Wyjątkowo smaczny dodatek do ziemniaków, ryb i sałatek, czyli nać kopru ogrodowego, to przyprawa w Polsce powszechnie znana. Koperek stanowi również popularny suplement, ze względu na swoje ...
Truskawki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze truskawek
Truskawki - zadbają o linię, umysł i serce
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to ...
Przepis na orzeźwiający kwas chlebowy domowej roboty
Przepis na orzeźwiający kwas chlebowy domowej roboty
Zakwas chlebowy to popularny w Europie Wschodniej napój wytwarzany w procesie fermentacji chleba. Mogłoby się wydawać, że wywodzi się on ze średniowiecznego Księstwa Kijowskiego, jednak jego ...
Rabarbar - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rabarbaru
Rabarbar – obcy znad Wołgi
Przez skojarzenia wizualne można powiedzieć, że rabarbar, inaczej rzewień, to taki smaczniejszy i bardziej kolorowy seler. Podobnie, jak ten ostatni jest warzywem, choć wyjątkowy smak kompotów i ...
Sałata rzymska warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze sałaty rzymskiej
Sałata rzymska – pyszna, trwała i bardzo zdrowa
Sałata rzymska w brytyjskim angielskim bywa nazywana sałatą z Kos – istnieją bowiem sugestie, że popularne zielone warzywo narodziło się jako chwast na greckiej wyspie Kos. Do Europy Zachodniej ...
Jedzenie z łąki. Jakie darmowe jedzenie oferuje przyroda?
Poznajcie polne kwiaty i rośliny, które bez obawy można zjeść
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały ...
Szczaw warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczawiu
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C ...
Romanesco warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze romanesco
Romanesco – logarytm zdrowia
Jeśli szukamy warzywa o wyglądzie łączącym cechy kalafiora i brokułu, a jednocześnie chcemy zamienić charakterystyczną dla nich goryczkę w słodycz, romanesco będzie dla nas propozycją doskonałą. ...
Kiełki grochu – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki grochu?
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem
Kiełki grochu nie cieszą się tak olbrzymią popularnością jak kiełki soi czy soczewicy, ale zyskują coraz większe uznanie na świecie w swej doroślejszej postaci - jako zielone pędy do ...
Pasaż zakupowy