Sekcja Styl życia to zbiór przydatnych wskazówek dotyczących takich zagadnień jak zdrowa żywność, oszczędzanie wody i energii, motoryzacja. To eko-technologie, które warto poznać oraz ekologiczne miejsca, które warto odwiedzić. Poznaj nasze pomysły na odświeżenie otoczenia i mebli poprzez przeróbkę wtórnych surowców takich jak drewno, plastik, szkło, tkaniny. Przeczytaj ciekawostki dotyczące recyklingu oraz nasze pomysły na eko-prezenty. Twój ekologiczny styl życia.
Sos ponzu ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu ponzuSos ponzu ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu ponzu
Taki przysmak jak sos ponzu mógł powstawać tylko w Japonii. I nie chodzi tylko o to, że jest oparty na typowo japońskich ...
Ayran – właściwości i skład. Przepis na ayranAyran – właściwości i skład. Przepis na ayran
Ayran to napój, który Turcy piją od stuleci. Nic dziwnego, bo to doskonały sposób na ochłodzenie w gorący dzień, a przy tym – ...
Zobacz także
Głóg owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze głogu
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że ...
Dynia warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze dyni
Dynia – boskie warzywo
Dynia zrobiła ogromną karierę w popkulturze. Kiedy z drzew lecą liście, jest zimno i pada deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na to warzywo. Oprócz amerykańskiej tradycji Halloween, w kawiarniach ...
Rzodkiew biała - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rzodkwi białej
Rzodkiew biała – lepsza wersja rzodkiewki
Rzodkiew niejedno ma imię, kolor, kształt i smak. A jednak w polskiej kuchni najbardziej przyjęła się mała, intensywnie różowa rzodkiewka. O pozostałych odmianach niewiele się mówi. Nadszedł ...
Jabłko owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jabłka
Jabłko – powszechne, zdrowe i przydatne w kuchni
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i innym ...
Pigwa owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pigwy
Pigwa – na przeziębienie, grypę i piękną cerę
Łączy to co najlepsze z jabłoni, gruszy i cytryny. W formie surowej jest twarda i kwaśna. Za to do przetworów nadaje się idealnie. Pigwa zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości ...
Ćwikła – właściwości, skład i wykorzystanie ćwikły
Ćwikła – dobra nie tylko od święta
W polskiej literaturze ćwikła po raz pierwszy została opisana w XVI wieku przez Mikołaja Reja w jego ‘’Żywocie człowieka poczciwego’’. Od tamtej pory to dobrze znany w Polsce dodatek do mięs i ...
Kasztany - właściwości i zastosowanie. Na co pomagają kasztany?
Dlaczego warto zbierać kasztany?
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie odcinającą się plamką, tak zwanym hilum. Chyba każdy, kto zobaczy leżącego na ...
Felinoterapia − doktor kot dobry na wszystko?
Felinoterapia − dr kot dobry na wszystko?
Masz stresującą pracę? Dopada cię jesienna chandra? Nie masz humoru, energii i motywacji do działania? Zastosuj felinoterapię! Terapia z udziałem kotów podobno działa cuda.
Smażone ziemniaki w opakowaniu z ziemniaków
Smażone ziemniaki w opakowaniu z ziemniaków
Ekologiczne opakowanie na frytki zrobione z obierków od ziemniaków – na taki pomysł wpadła grupa włoskich projektantów - Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli – którzy postanowili ...
Serek homogenizowany – właściwości, skład i zastosowanie serka homogenizowanego
Serek homogenizowany szkodliwy dla zdrowia?
Serek homogenizowany dla wielu osób stanowi podstawę każdego śniadania. Można go jeść na słodko, w wersji wytrawnej, albo też wkomponować w niego ulubione dodatki. Charakteryzuje się on lekką i ...
Pasaż zakupowy