Drugie życie ziemniaczanych obierków
Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza, można przerobić na pyszne i naturalne chipsy.

fot. shutterstock
Chipsy z obierków ziemniaków
Składniki:
- obierki z dobrze umytych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- kilka liści rozmarynu
- łyżka oregano
- łyżka papryki mielonej
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Oliwę, czosnek i rozmaryn utrzeć w moździerzu, bądź innym mosiężnym naczyniu.
- Obierki z ziemniaków należy dokładnie umyć. Wrzucamy je do miski i polewamy uprzednio wykonanym sosem. Dokładnie mieszamy dodając oregano i paprykę mieloną.
- Przyprawione obierki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 8 minut. Podawać po lekkim ochłodzeniu dania.
Ekologia.pl (JSz)
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Ciekawostki przyrodnicze
Ochrona środowiska naturalnego