Chipsy z obierków ziemniaków - drugie życie ziemniaczanych obierków | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Drugie życie ziemniaczanych obierków

Drugie życie ziemniaczanych obierków

Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza, można przerobić na pyszne i naturalne chipsy.

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Chipsy z obierków ziemniaków

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Oliwę, czosnek i rozmaryn utrzeć w moździerzu, bądź innym mosiężnym naczyniu.
  2. Obierki z ziemniaków należy dokładnie umyć. Wrzucamy je do miski i polewamy uprzednio wykonanym sosem. Dokładnie mieszamy dodając oregano i paprykę mieloną.
  3. Przyprawione obierki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 8 minut. Podawać po lekkim ochłodzeniu dania.

Ekologia.pl (JSz)

4.6/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!