Dyniowe babeczki z korzenną nutą - przepis | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Kuchnia Dyniowe babeczki z wyraźną nutą korzennych przypraw

Dyniowe babeczki z wyraźną nutą korzennych przypraw

Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest m.in. w beta-karoten, potas, fosfor, wapń, witaminę C czy witaminy z grupy B. Z dynia można robić prawdziwe kulinarne cuda, ale prawdziwy zachwyt współbiesiadników wzbudzą słodkie dyniowe babeczki z wyraźną nutą korzennych przypraw.

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Dynia, jak na królową jesiennych warzyw przystało, doskonale sprawdza się też jako składnik tart, muffinek czy babeczek. Warto wypróbować przepis na pyszne babeczki z wyraźną nutą aromatycznych przypraw korzennych, dekorowane kremowo-maślaną masą. 

Dyniowe babeczki z serkiem kremowym
(Średni stopień trudności, czas przygotowania 1 godzina)

Składniki:
Ciasto na 15 sztuk:

Krem:

  • 200 g cukru pudru
  • cukier kandyzowany kruszony
  • 300 g serka Philadelphia
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

  1. Aby przygotować domowe puree z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo można oddzielić od skórki łyżką, należy go odsączyć z wody i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
  2. Przygotowujemy trzy miseczki. W największej z nich ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników.
  3. Do puree z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii.
  4. W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z puree oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175°C przez 20-30 min. Babeczki z wierzchu pozostaną nieco lepkie i wilgotne, nie oceniajmy ich gotowości na oko, ale metodą suchego patyczka. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia przed przystąpieniem do dalszej pracy.
  6. 200g cukru pudru, 300g serka Philadelphia, 100g miękkiego masła i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce.
  7. Dekorowanie babeczek
  8. Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru trzcinowego.
Materiały prasowe Cukier Królewski
Bibliografia
  1. Autorką przepisu jest Agnieszka Piątkowska z prettybaked.pl;
4.9/5 - (14 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Dziękuję za przepis :)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!