Dyniowe babeczki z wyraźną nutą korzennych przypraw
Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest m.in. w beta-karoten, potas, fosfor, wapń, witaminę C czy witaminy z grupy B. Z dynia można robić prawdziwe kulinarne cuda, ale prawdziwy zachwyt współbiesiadników wzbudzą słodkie dyniowe babeczki z wyraźną nutą korzennych przypraw.
fot. shutterstock
Dynia, jak na królową jesiennych warzyw przystało, doskonale sprawdza się też jako składnik tart, muffinek czy babeczek. Warto wypróbować przepis na pyszne babeczki z wyraźną nutą aromatycznych przypraw korzennych, dekorowane kremowo-maślaną masą.
Dyniowe babeczki z serkiem kremowym
(Średni stopień trudności, czas przygotowania 1 godzina)
Składniki:
Ciasto na 15 sztuk:
- 175 g cukru
- 85 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 215 g puree z dyni
- 100 ml mleka
- 140 mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Krem:
- 200 g cukru pudru
- cukier kandyzowany kruszony
- 300 g serka Philadelphia
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- Aby przygotować domowe puree z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo można oddzielić od skórki łyżką, należy go odsączyć z wody i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
- Przygotowujemy trzy miseczki. W największej z nich ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników.
- Do puree z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii.
- W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z puree oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175°C przez 20-30 min. Babeczki z wierzchu pozostaną nieco lepkie i wilgotne, nie oceniajmy ich gotowości na oko, ale metodą suchego patyczka. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia przed przystąpieniem do dalszej pracy.
- 200g cukru pudru, 300g serka Philadelphia, 100g miękkiego masła i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce.
- Dekorowanie babeczek
- Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru trzcinowego.
Materiały prasowe Cukier Królewski
Bibliografia
- Autorką przepisu jest Agnieszka Piątkowska z prettybaked.pl;


Zobacz najnowsze artykuły

Ochrona środowiska naturalnego

Medycyna rodzinna

Ekologiczny dom

Ciekawostki przyrodnicze

Ochrona środowiska naturalnego
Dziękuję za przepis :)