Ile smażyć tofu?
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Ile smażyć tofu?

Ile smażyć tofu?

Chcesz przyrządzić smaczne tofu i poszukujesz wskazówek, jak najlepiej to zrobić? Zastanawiasz się, ile czasu i jak długo je smażyć, aby uniknąć przypalenia, a jednocześnie uzyskać idealnie kruche i aromatyczne kawałki? Wszystkie te kwestie omawiamy w artykule, w którym wyjaśniamy, jak zrobić idealnie wysmażone tofu.

Co zrobić żeby tofu było chrupiące? Źródło: khuncho24/Shutterstock

Co zrobić żeby tofu było chrupiące? Źródło: khuncho24/Shutterstock
Spis treści

Jak przygotować tofu do smażenia?

Decydując się na tofu do smażenia, pamiętaj, aby wybrać produkt w twardszej wersji, którą z łatwością pokroisz. Koniecznie odsącz go przed smażeniem – to niezbędne również z uwagi na lepsze wchłanianie się marynaty, o ile przewidujesz ją w swoim posiłku. Jak odcisnąć z serka nadmiar płynu? Wykorzystaj do tego papierowe ręczniki lub czystą bawełnianą ściereczkę. Następnie pokrój twaróg i zanurz w marynacie na co najmniej kilka godzin.

Jak długo smażyć tofu – wielkość kostek i dodatki

Aby dowiedzieć się, ile smażyć tofu, musisz uwzględnić zarówno ogólne zalecenia, jak i grubość plastrów sera. Zwróć uwagę na:

  • obecność dodatków – panierowany twarożek potrzebuje więcej czasu na patelni;
  • indywidualne preferencje kulinarne – jedni uwielbiają mocno przysmażone kostki, innym z kolei pasują zaledwie lekko zarumienione.

Jak długo smażyć tofu? Jeśli zamierzasz przyrządzić je w postaci grubego plastra i podać do obiadu zamiast mięsa czas przygotowania będzie dłuższy niż w przypadku serka pokrojonego w drobną kosteczkę. Z uwagi na wyżej opisane kwestie na pytanie, ile czasu twarożek powinien znajdować się na patelni, trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Posługując się przepisami na konkretne danie, warto kierować się wskazówkami, które się w nim znajdują.

Przyjęło się, że tofu pokrojone w kostkę o standardowym rozmiarze należy smażyć 3-4 minuty, a następnie przewrócić na drugą stronę. Inne receptury wskazują z kolei na konieczność pozostawania serka na rozgrzanej patelni na jednej stronie nawet przez 8 minut. Kluczowe wydaje się zatem obserwowanie jego wyglądu – jeśli zrobi się lekko zarumieniony i chrupki, śmiało możesz przewrócić kostki na drugą stronę. Gdy zależy Ci na ograniczeniu liczby spożytych kalorii, przed podaniem odsącz twarożek z tłuszczu (wykorzystaj papierowy ręcznik).

Jak długo smażyć tofu bez tłuszczu?

Niektórzy wychodzą z założenia, że zamiast odsączać serek z tłuszczu, lepiej położyć go na patelni po prostu bez dodatku oleju. To rozwiązanie zdecydowanie mniej kaloryczne. Ile smażyć tofu w takim przypadku? Przygotuj naczynie z nieprzywierającą powłoką i rozgrzej ją. Odpowiedzialnie zarządzaj mocą płomienia, ponieważ wystarczy bowiem chwila nieuwagi, aby przypalić wilgotny twarożek. Zaleca się ustawienie średniego poziomu palnika i powolne przygotowanie serka na jednej stronie do momentu, aż stanie się zarumieniony i uprażony. Jak długo smażyć tofu w takim przypadku? Przyjmuje się, że ok. 4 min na jedną stronę.

Ile smażyć tofu w panierce?

Dużą popularnością cieszy się marynowany serek, ale równie atrakcyjny jest wariant w panierce. Wobec tego, ile smażyć tofu panierowane? Z uwagi na warstwę panierki musisz poświęcić w tym celu kilka minut dłużej. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i operuj nim tak, aby panierka się idealnie przysmażyła, a twarożek ukryty we wnętrzu zdążył nabrać temperatury.

Smażenie tofu – pytania i odpowiedzi

Czy zawsze trzeba smażyć tofu?

Warto przyrządzać je w ten sposób, jeśli zależy Ci na wyrazistszym smaku. Azjatycki twarożek w wersji klasycznej ma bowiem ledwo wyczuwalny posmak ziaren soi.

Jak smakuje sojowy twarożek z patelni?

Wszystko zależy od składników i przypraw, jakie dodasz do sosu, który stanowi bazę dla marynaty. Gotowa potrawa może mieć smak czosnku czy pikantnej papryczki chili.

Jak długo marynować i smażyć tofu?

Zasada dotycząca marynowania brzmi „im dłużej, tym lepiej”, dlatego zaleca się pozostawienie serka w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Ile smażyć tofu? Zazwyczaj do kilku minut na jedną stronę.

Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia
  1. bbcgoodfood.com; “Crispy tofu”; data dostępu: 2023-01-09;
  2. Jolinda Hackett; “Easy Vegan Crispy Fried Tofu”; data dostępu: 2023-01-09;
4.7/5 - (10 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments