Krzepka rzepka na wzmocnienie i piękne włosy
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Krzepka rzepka na wzmocnienie i piękne włosy

Krzepka rzepka na wzmocnienie i piękne włosy

To warzywo dosyć rzadko gości na naszych stołach, a szkoda, bo jest smaczne i bardzo zdrowe. Jadalna rzepa, bo o niej mowa, to idealny składnik diety niskokalorycznej. W jej korzeniu znajdziemy chrzanowy smak, bogactwo witamin (głównie z grupy B oraz C i A), składników mineralnych (potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia) i substancji bakteriobójczych i przeciwzapalnych.



Nie bez przyczyny mówi się „krzepki jak rzepa”, bowiem warzywo to bogate jest w mikroelementy i witaminy. Dlatego spożywanie rzepy zalecane jest osobom, które narzekają na chroniczny brak energii.

Sok z rzepy łagodzi stany zapaleń gardła, reguluje trawienie i zapobiega zaparciom. Stosowany na włosy, wzmacnia je i dodaje im blasku. Nasze prababcie i babcie wcierały sok we włosy, by były mocne i gęste.

Znane są dwie odmiany rzepy – rzepa czarna i biała. Spożywa się głównie korzeń rzepy, ale jeść można również liście rzepy, robiąc z nich chłodnik lub dodając do surówek i sałatek.

Lekka sałatka doprawiona rzepą

Fot. Fotolia

Składniki:
– makaron Międzybrodzki Muszelka – 250g
– suszona papryczka chilli – 1 sztuka
– ½ brokuła
– liście rzepy – kilka sztuk
sól, pieprz, oregano

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu
  2. Brokuł dzielimy na drobne różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut
  3. Liście rzepy na kropli oliwy dusimy przez około 10 minut
  4. Jedną papryczkę chilli drobno siekamy
  5. Pokrojone produkty wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i cytryną, doprawiamy do smaku i mieszamy

4.9/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

uwielbiam czarną rzepę startą i zmieszaną ze śmietana posoloną z odrobiną cukru i cytryny