Krzepka rzepka na wzmocnienie i piękne włosy
To warzywo dosyć rzadko gości na naszych stołach, a szkoda, bo jest smaczne i bardzo zdrowe. Jadalna rzepa, bo o niej mowa, to idealny składnik diety niskokalorycznej. W jej korzeniu znajdziemy chrzanowy smak, bogactwo witamin (głównie z grupy B oraz C i A), składników mineralnych (potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia) i substancji bakteriobójczych i przeciwzapalnych.
Nie bez przyczyny mówi się „krzepki jak rzepa”, bowiem warzywo to bogate jest w mikroelementy i witaminy. Dlatego spożywanie rzepy zalecane jest osobom, które narzekają na chroniczny brak energii.
Sok z rzepy łagodzi stany zapaleń gardła, reguluje trawienie i zapobiega zaparciom. Stosowany na włosy, wzmacnia je i dodaje im blasku. Nasze prababcie i babcie wcierały sok we włosy, by były mocne i gęste.
Znane są dwie odmiany rzepy – rzepa czarna i biała. Spożywa się głównie korzeń rzepy, ale jeść można również liście rzepy, robiąc z nich chłodnik lub dodając do surówek i sałatek.
Składniki:
– makaron Międzybrodzki Muszelka – 250g
– suszona papryczka chilli – 1 sztuka
– ½ brokuła
– liście rzepy – kilka sztuk
– sól, pieprz, oregano
Wykonanie:
- Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu
- Brokuł dzielimy na drobne różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut
- Liście rzepy na kropli oliwy dusimy przez około 10 minut
- Jedną papryczkę chilli drobno siekamy
- Pokrojone produkty wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i cytryną, doprawiamy do smaku i mieszamy
uwielbiam czarną rzepę startą i zmieszaną ze śmietana posoloną z odrobiną cukru i cytryny