Pomidory zimą – test krojonych pomidorów z bazylią i oregano
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Pomidory zimą – test krojonych pomidorów z bazylią i oregano

Pomidory zimą – test krojonych pomidorów z bazylią i oregano

Późną jesienią i zimą ciężko znaleźć świeże i smaczne pomidory. Dlatego warto postawić na pomidorowe przetwory. Sami dietetycy twierdzą, że przeciery, soki pomidorowe, koncentraty czy sosy zawierają znacznie więcej likopenu, który dodatkowo jest lepiej przyswajalny niż ten występujący w surowych pomidorach. Idąc tym tropem postanowiliśmy sprawdzić, czy krojone pomidory doprawione bazylią i oregano firmy Podravka są tak samo smaczne, jak ich świeża wersja.

Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu

Podobno pomidory są drugim – po ziemniakach – najczęściej spożywanym warzywem w Polsce. To w sumie dobrze, bo pomidory jeść warto. Po pierwsze, pomidory zawierają likopen – bardzo cenny składnik, który wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki. Pomidory to także nieocenione źródło potasu, który aktywnie neutralizuje nadmiar soli w naszej diecie. Obecność potasu sprawia również, że włączenie pomidorów do naszej diety wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, wydatnie polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Wśród witamin istotną dla nas jest witamina A, która działa korzystnie na nerwy wzrokowe. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego do swojego jadłospisu powinny wprowadzić pomidory kobiety oczekujące dziecka, a także osoby znerwicowane żyjące w ciągłym stresie, bowiem warzywo to ma właściwości uspokajające i kojące nerwy.

Prawda jest taka, że pomidory najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka. Jednak późną jesienią i zimą ciężko znaleźć świeże i smaczne pomidory. Dlatego, zamiast Smak bardzo dobry – wyrazisty, a dodatek bazylii i oregano przywołuje wspomnienie wakacji w słonecznej Italii. Pachnie bardzo apetycznie i tak samo smakuje. Ładna, klasyczna kolorystyka, pudełko wygodne i poręczne. Zasmakowałam w pomidorkach marki Podravka, które idealnie komponują się z potrawami w stylu włoskim, jak i z różnymi rodzajami makaronów. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiej i zdrowej przekąski. *****  Zuzanna Zawichost (39 lat)
architekt zieleni

Przyprawy delikatnie wyczuwalne zarówno w smaku, jak i w aromacie. Dodatek tych pomidorków wzbogacał smak zup i makaronów Opakowania estetyczne z nienachalną grafiką. Produkt idealny dla osób, które lubią zjeść dobrze, ale niekoniecznie chcą spędzać w kuchni dużo czasu. Atutem jest dodatek ziół, co wzmacnia smak. Na pewno będę często sięgała po pomidorki Podravki ****  Piotr Skada (22 lata)
student Smak jest ok, choć, jak dla mnie za mało wyrazisty. Opakowanie estetyczne. Gorzej z funkcjonalnością – przy otwieraniu sos się wylewa. Najlepiej zużyć sos za jednym zamachem, bowiem opakowanie nie ma zamknięcia. Lubię szybkie potrawy, więc sos przypadł mi do gustu – idealne na szybkie, studenckie posiłki. Fajnie, że produkt nie zawiera konserwantów.  Minus za cukier w składzie.  ****

* niejadalny ** słaby *** dobry **** bardzo dobry ***** wyśmienity


Są smaczne, aromatyczne,  praktyczne, no i nie zawierają konserwantów. podsumowując – krojone pomidory z bazylią i oregano marki Podravka zasłużyły na mocną czwórkę.

Ekologia.pl
4.7/5 - (11 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Niestety zimą są w sprzedaży tylko pomidory importowane, jakość ich jest niepewna. Dlatego w zimie piję i używam do gotowania wyrobów, koncentratów ketchupów polskiej firmy z Pińczowa. Szklanka soku pomidorowego pikantnego stawia na nogi nawet po źle przespanej nocy! Sok pomidorowy jest cennym źródłem antyrakowego likopenu. Pozdrawiam Jurek.

Warto jeść pomidory w każdej postaci:)