Pomidory zimą – test krojonych pomidorów z bazylią i oregano
Późną jesienią i zimą ciężko znaleźć świeże i smaczne pomidory. Dlatego warto postawić na pomidorowe przetwory. Sami dietetycy twierdzą, że przeciery, soki pomidorowe, koncentraty czy sosy zawierają znacznie więcej likopenu, który dodatkowo jest lepiej przyswajalny niż ten występujący w surowych pomidorach. Idąc tym tropem postanowiliśmy sprawdzić, czy krojone pomidory doprawione bazylią i oregano firmy Podravka są tak samo smaczne, jak ich świeża wersja.
Fot. sxc.hu
Podobno pomidory są drugim – po ziemniakach – najczęściej spożywanym warzywem w Polsce. To w sumie dobrze, bo pomidory jeść warto. Po pierwsze, pomidory zawierają likopen – bardzo cenny składnik, który wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki. Pomidory to także nieocenione źródło potasu, który aktywnie neutralizuje nadmiar soli w naszej diecie. Obecność potasu sprawia również, że włączenie pomidorów do naszej diety wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, wydatnie polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Wśród witamin istotną dla nas jest witamina A, która działa korzystnie na nerwy wzrokowe. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego do swojego jadłospisu powinny wprowadzić pomidory kobiety oczekujące dziecka, a także osoby znerwicowane żyjące w ciągłym stresie, bowiem warzywo to ma właściwości uspokajające i kojące nerwy.
Prawda jest taka, że pomidory najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka. Jednak późną jesienią i zimą ciężko znaleźć świeże i smaczne pomidory. Dlatego, zamiast Smak bardzo dobry – wyrazisty, a dodatek bazylii i oregano przywołuje wspomnienie wakacji w słonecznej Italii. Pachnie bardzo apetycznie i tak samo smakuje.
architekt zieleni
student
* niejadalny ** słaby *** dobry **** bardzo dobry ***** wyśmienity
Są smaczne, aromatyczne, praktyczne, no i nie zawierają konserwantów. podsumowując – krojone pomidory z bazylią i oregano marki Podravka zasłużyły na mocną czwórkę.
Ekologia.pl


Zobacz najnowsze artykuły

Przyroda

Witaminy i suplementy

Ciekawi ludzie
Niestety zimą są w sprzedaży tylko pomidory importowane, jakość ich jest niepewna. Dlatego w zimie piję i używam do gotowania wyrobów, koncentratów ketchupów polskiej firmy z Pińczowa. Szklanka soku pomidorowego pikantnego stawia na nogi nawet po źle przespanej nocy! Sok pomidorowy jest cennym źródłem antyrakowego likopenu. Pozdrawiam Jurek.
Warto jeść pomidory w każdej postaci:)