Prosta makaronowa zapiekanka w 6 krokach!
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Prosta makaronowa zapiekanka w 6 krokach!

Prosta makaronowa zapiekanka w 6 krokach!

Badania donoszą, że makarony są ulubionym dodatkiem obiadowym Polaków. Nic dziwnego, bo ile osób tyle pomysłów na jego przygotowanie, a wszystkie dodatki świetnie do niego pasują. Makaronowa zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.


Czy makaron tuczy? Nie! Dietetycy wyjaśniają, że to nie makaron jest kaloryczny, ale dodatki, z którymi go jadamy (zwłaszcza sosy). Odpowiednio przygotowany makaron daje nam energię i poprawia humor. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na dodatek w postaci pysznego, ciągnącego się sera!

Składniki:

  • makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250 g
  • suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
  • suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
  • pomidory – 3 szt.
  • ser np. parmezan

Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia.
  • Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
  • Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką.
  • Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich.
  • Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania.
  • Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut.

Życzymy smacznego!

Ekologia.pl
4.9/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!