Prosta makaronowa zapiekanka w 6 krokach!
Badania donoszą, że makarony są ulubionym dodatkiem obiadowym Polaków. Nic dziwnego, bo ile osób tyle pomysłów na jego przygotowanie, a wszystkie dodatki świetnie do niego pasują. Makaronowa zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.
Czy makaron tuczy? Nie! Dietetycy wyjaśniają, że to nie makaron jest kaloryczny, ale dodatki, z którymi go jadamy (zwłaszcza sosy). Odpowiednio przygotowany makaron daje nam energię i poprawia humor. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na dodatek w postaci pysznego, ciągnącego się sera!
Składniki:
- makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250 g
- suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
- suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
- pomidory – 3 szt.
- ser np. parmezan
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
- Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką.
- Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich.
- Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania.
- Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Życzymy smacznego!
Ekologia.pl
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Ciekawostki przyrodnicze
Ochrona środowiska naturalnego