Wegetariańska Wigilia. Przepisy na 12 wegetariańskich potraw
Kutia, smażone pierogi, zupa grzybowa, barszcz czy pasztet – to tylko cześć potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Lubimy świętować, spędzać czas z rodziną i bliskimi, rozmawiać, śmiać się i jeść razem przy wspólnym stole. A co jeżeli dania na świąteczny przygotujemy nieco inaczej? Tradycyjne świąteczne potrawy można lekko zmodyfikować i tym samy tworzyć nowe doznania kulinarne. Przedstawiamy przepisy na dwanaście niekoniecznie tradycyjnych potraw, które usatysfakcjonują wegan, jak i nie-wegan.
- Barszcz czerwony na zakwasie
- Zupa grzybowa po kasztelańsku
- Łazanki z kapustą i grzybami
- Pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą
- Wegański bigos z kapustą i grzybami
- Kutia bez glutenu
- Wegański pasztet z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich
- Pasztet z ciecierzycy
- Krem z suszonych fig RAW
- Domowe podpłomyki na szybko
- Wegański tort bez pieczenia
- Kompot z suszonych owoców
Barszcz czerwony na zakwasie
Składniki:
- zakwas buraczany (przygotowujemy na 4-5 dni przed Wigilią): 1 kg buraków
- 2 ząbki czosnku
- skórka razowego chleba
- 1 kg buraków
- 50 dkg włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
- 2 cebule
- 20 g suszonych grzybów
- kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Zakwas buraczany: buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Następnie układamy je w dużym słoju, zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą z dwoma startymi ząbkami czosnku i dodajemy skórkę razowego chleba. Słój przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni.
Barszcz:
Opłukane suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez klika godzin, następnie gotujemy. Oddzielnie przygotowujemy około dwa litry wywaru warzywnego. Do ugotowanego wywaru dodajemy 1 szklankę zakwasu buraczanego, mieszamy, nie gotujemy. Dodajemy pokrojone w paski ugotowane grzyby i gotowe.
Zupa grzybowa po kasztelańsku
Składniki:
- suszone borowiki – 30 dekagramów
- bulion warzywny albo grzybowy – 1 sztuka
- wytrawne czerwone wino – 1 szklanka
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- przesiana mąka – 2 łyżki
- ziele angielskie – 2 sztuki
- ziarna czarnego pieprzu – 5 sztuk
- liść laurowy – 2 sztuki
- margaryna – 3 łyżki
- cebula – 2 sztuki
- por – 30 dekagramów
- marchew – 50 dekagramów
- włoszczyzna – 1 sztuka
- posiekana natka pietruszki – 1 sztuka
Przygotowanie:
Grzyby suszone umyj i namocz w winie. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej – na noc. Następnego dnia zagotuj na maleńkim ogniu. Grzyby wyjmij, pokrój w paski – wino oraz grzyby zachowaj. Cebulę i woszczyznę drobno poszatkuj, zeszklij na połowie tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy, dodaj lekko potłuczony ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe, wymieszaj. Dodaj 1 litr ciepłej wody z rozpuszczoną w nim kostką grzybową oraz wino, gotuj 10 minut. Dodaj suszone grzyby i gotuj 10 min. Mąkę rozprowadź z wodą, dodaj kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną.
Łazanki z kapustą i grzybami
Kapusta i grzyby to podstawowe składniki świątecznych dań. Jak w pyszny i świąteczny sposób połączyć te dwa składniki?
Składniki:
- makaron łazanki- 250g
- kapusta kiszona – 500g
- grzyby suszone – 50g
- cebula – 2 szt.
- olej do smażenia
- pieprz ziołowy – 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno kroimy. Osobno gotujemy grzyby i kroimy w paseczki. Na oleju musimy usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby, pieprz ziołowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.
Pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą
Składniki na około 20 pierogów:
Ciasto:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej, szczypta soli i gorąca woda
Farsz:
- 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 1/2 upieczonej dyni Hokkaido (albo innej niezbyt wodnistej odmiany)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli morskiej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- szczypta papryczki chili
Przygotowanie farszu:
Dynię piec przez około 40 minut w 180 st. C. Soczewicę dokładnie wypłukać i gotować w 1 szklance wody około 15 minut. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, następnie zeszklić na oleju rzepakowym (około 5 minut). Dynię zmiksować z soczewicą. Dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy i wymieszać. Można ewentualnie dodatkowo doprawić, ale ten zestaw jest dość aromatyczny i ostry.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i zalewamy około 1 szklanką gorącej wody. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodając dodatkową wodę) do momentu, aż będzie jednolite i będzie odklejało się od dłoni. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, z którego należy wyciąć koła (używając szerokiej szklanki). W środek koła wkładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Tak klejone pierogi wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżki oleju (aby się nie kleiły do siebie podczas gotowania i na talerzu). Były gotowe po kilku minutach (1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Najlepiej smakują z patelni, podane z cebulką smażoną na oleju rzepakowym.
Wegański bigos z kapustą i grzybami
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg świeżej kapusty
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego
- 2-3 marchewki
- 2 cebule
- 200 g świeżych lub mrożonych grzybów
- 1/2 szklanki rodzynek
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- pieprz biały
- sól jodowana
- opcjonalnie: 1/2 szklanki czerwonego wina, kostka warzywna
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy. Świeżą kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy i szatkujemy w bardzo cienkie paski. Mieszamy, a następnie dusimy na niewielkim ogniu z dodatkiem odrobiny wody i połowy ilości oleju rzepakowego. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju rzepakowym. Podsmażoną cebulę dodajemy do kapusty. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Podobnie grzyby, rodzynki, liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec doprawiamy 1/2 łyżeczką czarnego pieprzu. Tak przygotowany bigos dusimy na bardzo małym ogniu, często mieszając aby się nie przypalił.
Kutia bez glutenu
Za kilka dni Wigilia. W niektórych domach tradycyjnie przygotowuje się kutię na „dobicie” wigilijnej kolacji. W tym roku zachęcamy o wypróbowania wersji bezglutenowej, w której pszenicę zastępujemy czarnym ryżem. Może przypadnie Wam do gustu.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (dla 4 osób):
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 3/4 szklanki zmielonego maku (zmieliłam w młynku do kawy)
- 4-5 łyżek miodu
- 3-4 suszone figi
- 3-4 suszone niesiarkowane morele
- garść orzechów laskowych
- garść migdałów
- laska wanilii
Przygotowanie:
Ryż płuczemy i gotujemy w 2 szklankach wody przez około 20-30 minut. Zmielony mak gotujemy według przepisu i odsączamy wodę. Bakalie kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy miód, wanilię i wstawiamy do lodówki, by się schłodziło. Dobór dodatków – bakalii jest oczywiście bardzo indywidualny.
Wegański pasztet z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich
Wegański pasztet w wersji minimalistycznej. W roli głównej tylko dwa składniki – bakłażan i orzechy.
Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie (około 45 minut)
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 2 cebule
- 1/2 główki czosnku
- 4 – 5 łyżek siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3/4 startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Bakłażany (w całości) pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez około 45-60 minut (aż były w całości mięciutkie). Można też piec je w blasze przykryte folią aluminiową – tak, aby nie wyschły. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy.
Orzechy miksujemy na pył w blenderze, dodaujemy upieczone bakłażany, cebulę, czosnek, siemię i przyprawy i miksujemy przez kolejne 3-4 minuty. Masa na pasztet powinna wyjść gęsta, jednolita i aksamitna. Zmiksowaną masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Pasztet świetnie się kroi, rozsmarowuje i jest bardzo aromatyczny.
Pasztet z ciecierzycy
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie 50-60 minut
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 3 surowe marchewki
- 10 surowych pieczarek
- natka pietruszki
- natka selera (może być też korzeń)
- 1/4 pora
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka agar agar
- przyprawy: sól, pieprz, garam masala (w dużej ilości), gałka muszkatołowa, majeranek
Przygotowanie:
Ciecierzycę przed gotowaniem moczymy przez całą noc, po czym kilkukrotnie płuczemy. Wymoczoną soczewicę gotujemy w nieosolonej wodzie około godziny. Następnie miękkie ziarna miksujemy z olejem na gładką masę. Marchew, pieczarki, natkę pietruszki, selera, por i czosnek również miksujemy. Całość łączymy, doprawiamy do smaku, dodajemy agar agar i dokładnie mieszamy. Wkładamy do tzw. keksówki i pieczemy przez około 50-60 minut, aż się przyrumieni na złoty kolor. Spożywamy po wystygnięciu – wtedy najlepiej się kroi.
Krem z suszonych fig RAW
Ten super zdrowy krem-dżem z suszonych fig można zaliczyć do surowej kuchni witariańskiej, zachowuje mnóstwo naturalnych soli mineralnych i witamin, bo nie poddajemy go obróbce termicznej.
Czas przygotowania: 10 minut + namaczanie fig
Składniki:
- 1/2 kg suszonych fig
- sok z 2 dużych pomarańczy
- przyprawy: laska wanilii, cynamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Figi płuczemy w chłodnej wodzie, usuwamy twarde końcówki. Wyciskamy sok z pomarańczy i zalewamy nim figi na kilka godzin (można zostawić na noc). Następnie figi wraz z sokiem blendujemy przez około 4-5 minut. Pod koniec dodajemy wanilię, cynamon i gałkę i gotowe! Bardzo proste i bardzo smaczne.
Domowe podpłomyki na szybko
Ciężko, to nazwać pieczywem, gdyż z wyglądu przypominają raczej placki. Nazwijmy je roboczo podpłomykami! Przygotowanie jest całkiem proste – koniecznie wypróbujcie.
Czas przygotowania: 10 minut + smażenie
Składniki:
- zmielone ziarno orkiszu – 2 porcje (1 szklanka)
- zmielone ziarno żyta – 1 porcja (1/2 szklanki)
- sól morska (1 łyżeczka)
- gorąca woda (1 szklanka)
- dowolne dodatki: sezam, czarny sezam, słonecznik, pestki dyni, orzechy, ząbek czosnku, itp.
Przygotowanie:
Żyto i orkisz mielimy w młynku do kawy na grubą śrutę zbożową. Zboża mieszamy z solą, dowolnymi dodatkami i zalewamy gorącą wodą. Na początku mieszamy łyżką, potem ugniatamy ręcznie. Tak przygotowane ciasto układamy na papierze do pieczenia w formie walca, z którego później można oddzielać porcje. Odstawiamy na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto można odstawić do lodówki na dłużej, nawet kilka dni i piec / smażyć placki bezpośrednio przed posiłkiem. Ciepłe smakują najlepiej.
Po minimum 30 minutach kroimy ciasto na około centymetrowe plastry i formujemy w cieńsze placki (można też rozwałkować – choć ręczne formowanie jest znacznie szybsze). Podsmażamy z obu stron na gorącej patelni (7 w skali od 0-10) na kropli oliwy z oliwek – aż będą rumiane.
Wegański tort bez pieczenia
Efektowny, pyszny i łatwy w przygotowaniu − w sam raz na grudniowe świętowanie! Czekoladowy tort bez pieczenia mimo, że ma dużo kalorii, to zawiera też sporo dobrego.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na spód:
- 200 g orzechów (użyłam laskowych i ziemnych)
- 250 g daktyli
- 1/3 szklanki świeżych żurawin
- szczypta soli cebulowej
- 3 łyżki oleju sojowy
Składniki na masę:
- 800 g orzechów nerkowca
- 3/4 szklanki ksylitolu (albo cukru kokosowego)
- 3/4 szklanki surowego kakao
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki świeżych żurawin
Przygotowanie:
Składniki na spód mieszamy i miksujemy na kleistą masę − orzechy nie muszą być całkowicie rozdrobnione, ale masa powinna się kleić i zbijać w jedną kulę. Zmiksowaną masę na spód przekładamy do tortownicy i wyrównujemy łyżką. Składniki na kremową masę miksujemy przez około 5 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wylewamy do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Tort schłodzić (najlepiej przez noc), udekorować żurawinami i konsumować. Spróbuj i podaj dalej.
Kompot z suszonych owoców
Składniki:
- około 200-250 g suszonych śliwek
- 250 g suszonych fig
- 200 g suszonych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 3 goździki
- szczypta cynamonu
- 2 litry wody
Przygotowanie:
Suszone owoce płuczemy i moczymy przez około 30-40 minut w wodzie z dodatkiem przypraw. Gotujemy przez około pół godziny, doprawiając do smaku miodem i cynamonem. Zdejmujemy kompot z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
- Amelia Romańska; "Większość przepisów pochodzi ze strony vegeluv.org"; https://vegeluv.org/; 2018-12-10;
Dziękuję za przepisy, w moim stylu, warzywne, zdrowe, dobre :)
Dziękuję….pycha…:) życzę Zdrowych i Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ! Marlena
Dziękujemy,zdrowych,rodzinnych, pięknych, spokojnych,radosnych Świąt
Żaden przepis nie pasuje na wigilijną wieczerzę, do ziemniaków i kapusty mam podać tort czekoladowy czy krem z fig? Myślałam że znajdę tu alternatywę do mięsa
Serdecznie dziekuje za wspaniale przepisy i wszystkie artykuly….Zycze Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku!:):):)
A gdzie ziele angielskie,liść laurowy i majeranek?