Wegańska Wigilia - przepisy na 12 wegańskich potraw
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Wegetariańska Wigilia. Przepisy na 12 wegetariańskich potraw

Wegetariańska Wigilia. Przepisy na 12 wegetariańskich potraw

Kutia, smażone pierogi, zupa grzybowa, barszcz czy pasztet – to tylko cześć potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Lubimy świętować, spędzać czas z rodziną i bliskimi, rozmawiać, śmiać się i jeść razem przy wspólnym stole. A co jeżeli dania na świąteczny przygotujemy nieco inaczej? Tradycyjne świąteczne potrawy można lekko zmodyfikować i tym samy tworzyć nowe doznania kulinarne. Przedstawiamy przepisy na dwanaście niekoniecznie tradycyjnych potraw, które usatysfakcjonują wegan, jak i nie-wegan.

fot. shutterstock

fot. shutterstock
Spis treści

Barszcz czerwony na zakwasie

Składniki:

  • zakwas buraczany (przygotowujemy na 4-5 dni przed Wigilią): 1 kg buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka razowego chleba
  • 1 kg buraków
  • 50 dkg włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • 2 cebule
  • 20 g suszonych grzybów
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego

Przygotowanie:
Zakwas buraczany: buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Następnie układamy je w dużym słoju, zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą z dwoma startymi ząbkami czosnku i dodajemy skórkę razowego chleba. Słój przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni.

Barszcz:
Opłukane suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez klika godzin, następnie gotujemy. Oddzielnie przygotowujemy około dwa litry wywaru warzywnego. Do ugotowanego wywaru dodajemy 1 szklankę zakwasu buraczanego, mieszamy, nie gotujemy. Dodajemy pokrojone w paski ugotowane grzyby i gotowe.

Zupa grzybowa po kasztelańsku

Składniki:

  • suszone borowiki – 30 dekagramów
  • bulion warzywny albo grzybowy – 1 sztuka
  • wytrawne czerwone wino – 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • przesiana mąka – 2 łyżki
  • ziele angielskie – 2 sztuki
  • ziarna czarnego pieprzu – 5 sztuk
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • margaryna – 3 łyżki
  • cebula – 2 sztuki
  • por – 30 dekagramów
  • marchew – 50 dekagramów
  • włoszczyzna – 1 sztuka
  • posiekana natka pietruszki – 1 sztuka

Przygotowanie:
Grzyby suszone umyj i namocz w winie. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej – na noc. Następnego dnia zagotuj na maleńkim ogniu. Grzyby wyjmij, pokrój w paski – wino oraz grzyby zachowaj. Cebulę i woszczyznę drobno poszatkuj, zeszklij na połowie tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy, dodaj lekko potłuczony ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe, wymieszaj. Dodaj 1 litr ciepłej wody z rozpuszczoną w nim kostką grzybową oraz wino, gotuj 10 minut. Dodaj suszone grzyby i gotuj 10 min. Mąkę rozprowadź z wodą, dodaj kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną.

 

Zdjęcie: Międzybrodzkie Makarony

Łazanki z kapustą i grzybami

Kapusta i grzyby to podstawowe składniki świątecznych dań. Jak w pyszny i świąteczny sposób połączyć te dwa składniki?

Składniki:

  • makaron łazanki- 250g
  • kapusta kiszona – 500g
  • grzyby suszone – 50g
  • cebula – 2 szt.
  • olej do smażenia
  • pieprz ziołowy – 1 płaska łyżeczka
  • sól, pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno kroimy. Osobno gotujemy grzyby i kroimy w paseczki. Na oleju musimy usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby, pieprz ziołowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.

 

Fot. Amelia Romańska [https://vegeluv.org/ ]

Pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą

Składniki na około 20 pierogów:

Ciasto:

  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej, szczypta soli i gorąca woda

Farsz:

  • 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1/2 upieczonej dyni Hokkaido (albo innej niezbyt wodnistej odmiany)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • szczypta papryczki chili

Przygotowanie farszu:
Dynię piec przez około 40 minut w 180 st. C. Soczewicę dokładnie wypłukać i gotować w 1 szklance wody około 15 minut. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, następnie zeszklić na oleju rzepakowym (około 5 minut). Dynię zmiksować z soczewicą. Dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy i wymieszać. Można ewentualnie dodatkowo doprawić, ale ten zestaw jest dość aromatyczny i ostry.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i zalewamy około 1 szklanką gorącej wody. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodając dodatkową wodę) do momentu, aż będzie jednolite i będzie odklejało się od dłoni. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, z którego należy wyciąć koła  (używając szerokiej szklanki). W środek koła wkładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Tak klejone pierogi wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżki oleju (aby się nie kleiły do siebie podczas gotowania i na talerzu). Były gotowe po kilku minutach (1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Najlepiej smakują z patelni, podane z cebulką smażoną na oleju rzepakowym.

 

Fot. Amelia Romańska [https://vegeluv.org/ ]

 

Wegański bigos z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg świeżej kapusty
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 200 g świeżych lub mrożonych grzybów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pieprz biały
  • sól jodowana
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki czerwonego wina, kostka warzywna

Przygotowanie:
Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy. Świeżą kapustę  oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy i szatkujemy w bardzo cienkie paski. Mieszamy, a następnie dusimy na niewielkim ogniu z dodatkiem odrobiny wody i połowy ilości oleju rzepakowego. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju rzepakowym. Podsmażoną cebulę dodajemy do kapusty. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Podobnie grzyby, rodzynki, liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec doprawiamy 1/2 łyżeczką czarnego pieprzu. Tak przygotowany bigos dusimy na bardzo małym ogniu, często mieszając aby się nie przypalił.

 

Fot. Amelia Romańska [https://vegeluv.org/ ]

Kutia bez glutenu

Za kilka dni Wigilia. W niektórych domach tradycyjnie przygotowuje się kutię na „dobicie” wigilijnej kolacji. W tym roku zachęcamy o wypróbowania wersji bezglutenowej, w której pszenicę zastępujemy czarnym ryżem. Może przypadnie Wam do gustu.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 3/4 szklanki zmielonego maku (zmieliłam w młynku do kawy)
  • 4-5 łyżek miodu
  • 3-4 suszone figi
  • 3-4 suszone niesiarkowane morele
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
  • laska wanilii

Przygotowanie:
Ryż płuczemy i gotujemy w 2 szklankach wody przez około 20-30 minut. Zmielony mak gotujemy według przepisu i odsączamy wodę. Bakalie kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy miód, wanilię i wstawiamy do lodówki, by się schłodziło. Dobór dodatków – bakalii jest oczywiście bardzo indywidualny.

 

Fot. Amelia Romańska [https://vegeluv.org/ ]

 

Wegański pasztet z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich

Wegański pasztet w wersji minimalistycznej. W roli głównej tylko dwa składniki – bakłażan i orzechy.

Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie (około 45 minut)

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 cebule
  • 1/2 główki czosnku
  • 4 – 5 łyżek siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3/4 startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Bakłażany (w całości) pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez około 45-60 minut (aż były w całości mięciutkie). Można też piec je w blasze przykryte folią aluminiową – tak, aby nie wyschły. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy.

Orzechy miksujemy na pył w blenderze, dodaujemy upieczone bakłażany, cebulę, czosnek, siemię i przyprawy i miksujemy przez kolejne 3-4 minuty. Masa na pasztet powinna wyjść gęsta, jednolita i aksamitna. Zmiksowaną masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Pasztet świetnie się kroi, rozsmarowuje i jest bardzo aromatyczny.

 

Fot. Amelia Romańska [https://vegeluv.org/ ]

Pasztet z ciecierzycy

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie 50-60 minut

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 surowe marchewki
  • 10 surowych pieczarek
  • natka pietruszki
  • natka selera (może być też korzeń)
  • 1/4 pora
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka agar agar
  • przyprawy: sól, pieprz, garam masala (w dużej ilości), gałka muszkatołowa, majeranek

Przygotowanie:
Ciecierzycę przed gotowaniem moczymy przez całą noc, po czym kilkukrotnie płuczemy. Wymoczoną soczewicę gotujemy  w nieosolonej wodzie około godziny. Następnie miękkie ziarna miksujemy z olejem na gładką masę. Marchew, pieczarki, natkę pietruszki, selera, por i czosnek również miksujemy. Całość łączymy, doprawiamy do smaku, dodajemy agar agar i dokładnie mieszamy. Wkładamy do tzw. keksówki i pieczemy przez około 50-60 minut, aż się przyrumieni na złoty kolor. Spożywamy po wystygnięciu – wtedy najlepiej się kroi.

 

Fot. Amelia Romańska [https://vegeluv.org/ ]

Krem z suszonych fig RAW

Ten super zdrowy krem-dżem z suszonych fig można zaliczyć do surowej kuchni witariańskiej, zachowuje mnóstwo naturalnych soli mineralnych i witamin, bo nie poddajemy go obróbce termicznej.

Czas przygotowania: 10 minut + namaczanie fig

Składniki:

  • 1/2 kg suszonych fig
  • sok z 2 dużych pomarańczy
  • przyprawy: laska wanilii, cynamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Figi płuczemy w chłodnej wodzie, usuwamy twarde końcówki. Wyciskamy sok z pomarańczy i zalewamy nim figi na kilka godzin (można zostawić na noc). Następnie figi wraz z sokiem blendujemy przez około 4-5 minut. Pod koniec dodajemy wanilię, cynamon i gałkę i gotowe! Bardzo proste i bardzo smaczne.

 

Fot. Amelia Romańska [https://vegeluv.org/ ]

Domowe podpłomyki na szybko

Ciężko, to nazwać pieczywem, gdyż z wyglądu przypominają raczej placki. Nazwijmy je roboczo podpłomykami! Przygotowanie jest całkiem proste – koniecznie wypróbujcie.

Czas przygotowania: 10 minut + smażenie

Składniki:

  • zmielone ziarno orkiszu – 2 porcje (1 szklanka)
  • zmielone ziarno żyta – 1 porcja (1/2 szklanki)
  • sól morska (1 łyżeczka)
  • gorąca woda (1 szklanka)
  • dowolne dodatki: sezam, czarny sezam, słonecznik, pestki dyni, orzechy, ząbek czosnku, itp.

Przygotowanie:
Żyto i orkisz mielimy w młynku do kawy na grubą śrutę zbożową. Zboża mieszamy z solą, dowolnymi dodatkami i zalewamy gorącą wodą. Na początku mieszamy łyżką, potem ugniatamy ręcznie. Tak przygotowane ciasto układamy na papierze do pieczenia w formie walca, z którego później można oddzielać porcje. Odstawiamy na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto można odstawić do lodówki na dłużej, nawet kilka dni i piec / smażyć placki bezpośrednio przed posiłkiem. Ciepłe smakują najlepiej.

Po minimum 30 minutach kroimy ciasto na około centymetrowe plastry i formujemy w cieńsze placki (można też rozwałkować – choć ręczne formowanie jest znacznie szybsze). Podsmażamy z obu stron na gorącej patelni (7 w skali od 0-10) na kropli oliwy z oliwek – aż będą rumiane.

 

Fot. Amelia Romańska [https://vegeluv.org/ ]

 

Wegański tort bez pieczenia

Efektowny, pyszny i łatwy w przygotowaniu − w sam raz na grudniowe świętowanie!  Czekoladowy tort bez pieczenia mimo, że ma dużo kalorii, to zawiera też sporo dobrego.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na spód:

  • 200 g orzechów (użyłam laskowych i ziemnych)
  • 250 g daktyli
  • 1/3 szklanki świeżych żurawin
  • szczypta soli cebulowej
  • 3 łyżki oleju sojowy

Składniki na masę:

  • 800 g orzechów nerkowca
  • 3/4 szklanki ksylitolu (albo cukru kokosowego)
  • 3/4 szklanki surowego kakao
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki świeżych żurawin

Przygotowanie:
Składniki na spód mieszamy i miksujemy na kleistą masę −  orzechy nie muszą być całkowicie rozdrobnione, ale masa powinna się kleić i zbijać w jedną kulę. Zmiksowaną masę na spód przekładamy do tortownicy i wyrównujemy łyżką.  Składniki na kremową masę miksujemy przez około 5 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wylewamy do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Tort schłodzić (najlepiej przez noc), udekorować żurawinami i konsumować. Spróbuj i podaj dalej.

Kompot z suszonych owoców, fot. shutterstock

Kompot z suszonych owoców

Składniki:

  • około 200-250 g suszonych śliwek
  • 250 g suszonych fig
  • 200 g suszonych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 2 litry wody

Przygotowanie:
Suszone owoce płuczemy i moczymy przez około 30-40 minut w wodzie z dodatkiem przypraw. Gotujemy przez około pół godziny, doprawiając do smaku miodem i cynamonem. Zdejmujemy kompot z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

 

Bibliografia
  1. Amelia Romańska; "Większość przepisów pochodzi ze strony vegeluv.org"; https://vegeluv.org/; 2018-12-10;
4.8/5 - (16 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
6 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Dziękuję za przepisy, w moim stylu, warzywne, zdrowe, dobre :)

Dziękuję….pycha…:) życzę Zdrowych i Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ! Marlena

Dziękujemy,zdrowych,rodzinnych, pięknych, spokojnych,radosnych Świąt

Żaden przepis nie pasuje na wigilijną wieczerzę, do ziemniaków i kapusty mam podać tort czekoladowy czy krem z fig? Myślałam że znajdę tu alternatywę do mięsa

Serdecznie dziekuje za wspaniale przepisy i wszystkie artykuly….Zycze Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku!:):):)

A gdzie ziele angielskie,liść laurowy i majeranek?