Wegetariańskie inspiracje kulinarne na Wielkanoc
Nadchodzą Święta Wielkanocne. Wielu z nas spędzi je w atmosferze radości, w gronie najbliższych, zapewne także przy suto zastawionym stole. Smak świątecznych potraw znamy od dziecka, a menu jest elementem tradycji. Na szczęście te same potrawy możemy przygotować na różne sposoby, w różnych wariantach – także wegetariańskich.
Tradycja zobowiązuje, a żurek, majonez, chrzan, czy pasztet, to smaki, które nieodmiennie kojarzą się z wielkanocnym menu. Na stole nie może zabraknąć także pachnących skórką pomarańczową drożdżowych babek i kolorowych, lukrowanych mazurków. W niniejszym artykule podajemy kilka prostych przepisów na świąteczne smakołyki.
Żurek
Składniki:
- 2 litry wody
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 l zakwasu do żurku (z butelki)
- marchewka
- pietruszka
- 2-3 suszone grzybki
- opakowanie kiełbasek sojowych
- majeranek suszony (2 łyżeczki)
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- chrzan ze słoika
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Gotujemy osoloną wodę z grzybami. W międzyczasie obieramy warzywa, kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka – woda powinna zakryć warzywa. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zostawiamy na gazie przez 15 minut, aż ziemniaki się ugotują, a potem dolewamy zakwas z butelki i dodajemy pokrojone w kawałki kiełbaski sojowe; całość gotujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i dodajemy 3-4 czubate łyżki chrzanu. Opcjonalnie można dodać również śmietanę sojową do smaku (aby się nie zważyła, należy rozmieszać ją w osobnej miseczce z niewielką ilością gorącej zupy i stopniowo dodawać do garnka).
Pasztet z soczewicy
Składniki:
- 500 g soczewicy czerwonej
- 1 marchewka
- 2 jajka lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pieprz mielony
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 2 cm korzenia świeżego imbiru, startego
Przygotowanie:
Cebulkę dusimy na oleju rzepakowym, po ok. 2 minutach dodajemy startą marchew i imbir, dusimy przez kolejne 2 minuty. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy soczewicę i zalewamy wrzątkiem tak, aby pokryć całość wodą. Doprawiamy i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy rozgnieciony czosnek. Wszystko razem miksujemy i studzimy. Dodajemy jajka lub siemię lniane i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w 160⁰C przez 30 minut.
Wegański majonez
Składniki:
- kilka ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska
- pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane, lekko ciepłe ziemniaki, musztardę i sok z cytryny ucieramy mikserem na gładką masę. Nie przestając miksować, dodajemy powoli, małymi porcjami, olej. Gdy majonez osiągnie prawidłową gęstość, doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce.
Wegański sernik z nerkowców
Składniki na sernik:
- 2 i 1/2 szkl. orzechów nerkowców (mogą być także migdały)
- 1/4 szkl. soku z cytryny
- 1/3 szkl. syropu z agawy
- 1/2 szkl. oleju kokosowego
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 1/3 szkl. wody
- szczypta soli jodowanej
Składniki na kruchy spód:
- 1/2 szklanki daktyli
- 1 szklanka orzechów – mogą być włoskie lub laskowe
Polewa:
- jedno dojrzałe mango
Przygotowanie:
Orzechy zalać zimną wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia zacząć od przygotowania spodu. Wszystkie składniki na spód – orzechy i daktyle – zmiksować na gładką masę. Następnie należy dokładnie wypłukać orzechy nerkowca i umieścić je wraz z resztą składników w blenderze. Miksować przez około 3-5 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do tarty wyłożyć folią spożywczą, następnie wysypać zmiksowany spód. Kiedy cały spód jest gotowy wylać na niego krem z nerkowców. Odłożyć na 2 godziny do zamrażalnika a godzinę przed podaniem przełożyć go do lodówki. Przed podaniem można polać sosem z mango i gotowe.
Mazurek kajmakowy
Składniki na kajmakowy krem:
- 500 ml mleka orkiszowego
- 400 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka margaryny wegańskiej lub 1 łyżka masła klarowanego (stopione)
Składniki kruchy spód:
- 3 szklanki mąki
- pół kostki wegańskiej margaryny
- 2 łyżki cukru brązowego
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Przygotowanie polewy kajmakowej trwa dosyć długo, więc trzeba zacząć odpowiednio wcześniej. Mleko i cukier podgrzewamy w rondelku do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3-5 godzin, mieszając co jakiś czas, tak by masa się nie przypaliła. Masę gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy.
Kruchy spód: margarynę rozcieramy mikserem z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i dalej mieszamy. Dodajemy 2 łyżki chłodnej wody, formułujemy kulę z ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy oliwą, oprószamy bułką tartą, wykładamy cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) i pieczemy przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gorący kajmak wykładamy na ciasto – dekorujemy migdałami, pestkami dyni lub suszonymi owocami.
- "Przepisy pochodzą ze strony: Centrum Medyczne VIMED";