Wegańskie potrawy na Wielkanoc - przepisy | ekologia.pl
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Wegetariańskie inspiracje kulinarne na Wielkanoc

Wegetariańskie inspiracje kulinarne na Wielkanoc

Nadchodzą Święta Wielkanocne. Wielu z nas spędzi je w atmosferze radości, w gronie najbliższych, zapewne także przy suto zastawionym stole. Smak świątecznych potraw znamy od dziecka, a menu jest elementem tradycji. Na szczęście te same potrawy możemy przygotować na różne sposoby, w różnych wariantach – także wegetariańskich.

Fot. Tegan T/Shutterstock

Fot. Tegan T/Shutterstock
Spis treści


Tradycja zobowiązuje, a żurek, majonez, chrzan, czy pasztet, to smaki, które nieodmiennie kojarzą się z wielkanocnym menu. Na stole nie może zabraknąć także pachnących skórką pomarańczową drożdżowych babek i kolorowych, lukrowanych mazurków. W niniejszym artykule podajemy kilka prostych przepisów na świąteczne smakołyki.

Żurek

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 l zakwasu do żurku (z butelki)
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2-3 suszone grzybki
  • opakowanie kiełbasek sojowych
  • majeranek suszony (2 łyżeczki)
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • chrzan ze słoika
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Gotujemy osoloną wodę z grzybami. W międzyczasie obieramy warzywa, kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka – woda powinna zakryć warzywa. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zostawiamy na gazie przez 15 minut, aż ziemniaki się ugotują, a potem dolewamy zakwas z butelki i dodajemy pokrojone w kawałki kiełbaski sojowe; całość gotujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i dodajemy 3-4 czubate łyżki chrzanu. Opcjonalnie można dodać również śmietanę sojową do smaku (aby się nie zważyła, należy rozmieszać ją w osobnej miseczce z niewielką ilością gorącej zupy i stopniowo dodawać do garnka).

Żurek w chlebie, fot. Tegan T/Shutterstock

Pasztet z soczewicy

Składniki:

  • 500 g soczewicy czerwonej
  • 1 marchewka
  • 2 jajka lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru, startego

Przygotowanie:
Cebulkę dusimy na oleju rzepakowym, po ok. 2 minutach dodajemy startą marchew i imbir, dusimy przez kolejne 2 minuty. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy soczewicę i zalewamy wrzątkiem tak, aby pokryć całość wodą. Doprawiamy i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy rozgnieciony czosnek. Wszystko razem miksujemy i studzimy. Dodajemy jajka lub siemię lniane i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w 160⁰C przez 30 minut.

Pasztet z soczewicy, fot. Beata Krolikiewicz/Shutterstock

Wegański majonez

Składniki:

  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz biały do smaku

Przygotowanie:
Ugotowane, lekko ciepłe ziemniaki, musztardę i sok z cytryny ucieramy mikserem na gładką masę. Nie przestając miksować, dodajemy powoli, małymi porcjami, olej. Gdy majonez osiągnie prawidłową gęstość, doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce.

wegański majonez, fot. Svetlana Zelentsova/Shutterstock

Wegański sernik z nerkowców

Składniki na sernik:

  • 2 i 1/2 szkl. orzechów nerkowców (mogą być także migdały)
  • 1/4 szkl. soku z cytryny
  • 1/3 szkl. syropu z agawy
  • 1/2 szkl. oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1/3 szkl. wody
  • szczypta soli jodowanej

Składniki na kruchy spód:

  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1 szklanka orzechów – mogą być włoskie lub laskowe

Polewa:

  • jedno dojrzałe mango

Przygotowanie:
Orzechy zalać zimną wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia zacząć od przygotowania spodu. Wszystkie składniki na spód – orzechy i daktyle – zmiksować na gładką masę. Następnie należy dokładnie wypłukać orzechy nerkowca i umieścić je wraz z resztą składników w blenderze. Miksować przez około 3-5 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do tarty wyłożyć folią spożywczą, następnie wysypać zmiksowany spód. Kiedy cały spód jest gotowy wylać na niego krem z nerkowców. Odłożyć na 2 godziny do zamrażalnika a godzinę przed podaniem przełożyć go do lodówki. Przed podaniem można polać sosem z mango i gotowe.

WEgański sernik z mango, fot. from my point of view/Shutterstock

Mazurek kajmakowy

Składniki na kajmakowy krem:

  • 500 ml mleka orkiszowego
  • 400 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka margaryny wegańskiej lub 1 łyżka masła klarowanego (stopione)

Składniki kruchy spód:

  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:
Przygotowanie polewy kajmakowej trwa dosyć długo, więc trzeba zacząć odpowiednio wcześniej. Mleko i cukier podgrzewamy w rondelku do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3-5 godzin, mieszając co jakiś czas, tak by masa się nie przypaliła. Masę gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy.

Kruchy spód: margarynę rozcieramy mikserem z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i dalej mieszamy. Dodajemy 2 łyżki chłodnej wody, formułujemy kulę z ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy oliwą, oprószamy bułką tartą, wykładamy cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) i pieczemy przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gorący kajmak wykładamy na ciasto – dekorujemy migdałami, pestkami dyni lub suszonymi owocami.

Mazurek, fot. wideonet/Shutterstock
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. "Przepisy pochodzą ze strony: Centrum Medyczne VIMED";
4.9/5 - (14 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments