Młoda kapusta na 3 sposoby

pixabay.com pixabay.com

Wiosną zaczyna się sezon na młodą kapustę – bodajże najsmaczniejsze danie, które w tym czasie może pojawić się na naszym stole! Jasnozielone, słodkie i orzeźwiające listki świeżej kapustki przygotowujemy na wiele sposobów – doskonale komponują się z koperkiem, jednak można podawać je również w towarzystwie innych warzyw.


Wczesna odmiana Brassica  ma o wiele więcej witaminy C niż zwykła biała kapusta. Chociażby z tego względu warto po nią sięgać w okresie wiosennym. Młoda kapustka jest ponadto dużo prostsza w przygotowaniu – jej rozmiary sprawiają, że staje się poręczna w obróbce, a delikatne liście nie wymagają długiego gotowania.

Oto kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie smacznych i zdrowych dań na bazie świeżej kapusty:


KAPUSTA MARCHEWKOWA


Składniki:

Przygotowanie:
Kapustę płuczemy wodą, szatkujemy, a następnie wrzucamy na patelnię, dodając jednocześnie masło, sól, cukier, pieprz i dolewając pół szklanki wody. Wszystko dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie kroimy marchew i dorzucamy ją do reszty składników, po czym znowu kapustę dusimy – tym razem przez 30 minut. Następnie robimy prostą zasmażkę z masła i mąki, wlewamy na patelnię powstały w wyniku duszenia kapusty sos, po czym dokładnie wszystko mieszamy i przelewamy do mieszanki kapusty. Na koniec dorzucamy posiekany koperek i dusimy warzywa przez ok. 5 minut. Kiedy danie odrobinę przestygnie, będzie gotowe do zjedzenia.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy