Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Zdrowy makaron, który nie tuczy

Zdrowy makaron, który nie tuczy

To, jak przyrządzimy makaron, zależy wyłącznie od nas. Jeżeli chcemy jeść zdrowo i smacznie, to warto połączyć kluski z warzywami i owocami. Taki kulinarny eksperyment sprawi, że wydobędziemy z makaronu maksimum jego zdrowotnych właściwości, a kolorowa, apetyczna potrawa uświetni domowy posiłek. Otwórzmy się na kulinarne eksperymenty i zamiast tuczącego makaronu z serem czy makaronu po bolońsku spróbujmy innych, ciekawszych połączeń.  

Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi. Fot. Fotolia

Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi. Fot. Fotolia


Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki (na 4 porcje):

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
  2. Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
  3. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
  4. Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
  5. Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
  6. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.

Smacznego!

4.5/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!