Zdrowy makaron, który nie tuczy
To, jak przyrządzimy makaron, zależy wyłącznie od nas. Jeżeli chcemy jeść zdrowo i smacznie, to warto połączyć kluski z warzywami i owocami. Taki kulinarny eksperyment sprawi, że wydobędziemy z makaronu maksimum jego zdrowotnych właściwości, a kolorowa, apetyczna potrawa uświetni domowy posiłek. Otwórzmy się na kulinarne eksperymenty i zamiast tuczącego makaronu z serem czy makaronu po bolońsku spróbujmy innych, ciekawszych połączeń.

Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi. Fot. Fotolia
Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki (na 4 porcje):
- makaron świderek – 250 g
- świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
- świeży, młody szpinak – 4 garście
- czosnek – 1 ząbek
- pomidorki koktajlowe – 100 g
- oliwa – 2 łyżki
- sól, pieprz
- oregano
- bazylia
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
- Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
- W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
- Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
- Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
- Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.
Smacznego!
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Ciekawostki przyrodnicze
Ochrona środowiska naturalnego