Zupa owocowa – właściwości i skład. Przepis na zupę owocową
Z wiśni, truskawek, czereśni − zupa owocowa to lekka i pyszna potrawa, która zadowoli podniebienie nawet największego niejadka, a rodzicom zaoszczędzi dużo czasu. Przepis na zupę owocową z makaronem w kształcie gwiazdek to świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.

Zupa owocowa jest lekka i pożywna – idealnie nadaje się na upalne dni. Poza tym zupę owocową przygotujesz błyskawicznie, a za sprawą świeżych, sezonowych owoców, dostarczysz organizmowi porcji witamin i składników mineralnych.


Zupa owocowa z sezonowych owoców
Składniki:
- ulubione świeże owoce (czereśnie, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp.) – 1kg
- cukier do smaku
- woda – 1l
- słodka śmietana – 150 ml
- makaron w kształcie gwiazdki – 250 g
- mąka – 1 łyżka
Przygotowanie:
Owoce gotujemy w wodzie.
Całość doprawiamy cukrem do smaku, a następnie dodajemy słodką śmietanę.
Gotujemy makaron, odcedzamy, a później hartujemy go w zimnej wodzie.
Wszystkie składniki łączymy z zupą owocową. Podajemy według uznania na ciepło bądź na zimno.
Smacznego!

Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
Wszędzie ta mąka albo kisiel. Nie dość że przepis nie dokładny to jeszcze to zagęszczanie. Bez kisielu lub maki jest o niebo lepsze.
Ile czasu gotujemy? Kiedy dodajemy make? Przepis jest nie jasny dla osoby ktora nie umie gotowac
gotujemy do momenty kiedy smaczne bedzie :P
Dla mnie to taki kompot trochę ;) Lepszy będzie na upał hummus https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/jak-zrobic-domowy-hummus
Przecież to nie ważne. Ważne kliknięcia…