Wiśnie owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze wiśni

Wiśnie to letnie, aromatyczne owoce o krwistoczerwonym soku. Są ogromnym magazynem substancji odżywczych. Regulują ciśnienie krwi oraz dzięki zawartym w nich antyoksydantom, opóźniają procesy starzenia się skóry. Wiśnie znane są jako naturalny, leczniczy środek na serce. Stanowią składnik wielu  kosmetyków, a nutę wiśniową znajdziemy w najbardziej znanych zapachach na świecie. Kwitnąca wiśnia jest symbolem Japonii. Co jeszcze można powiedzieć o tej niezwykłej roślinie? Przekonajcie się sami!



Wiśnie na gałęzi, fot. shutterstockWiśnie na gałęzi, fot. shutterstock
  1. Wiśnie z gór Kaukazu
  2. Japonia to kraj Kwitnącej Wiśni
  3. Sakura, co to takiego?
  4. Wiśnie jako dobroczynne kwasy owocowe
  5. Wiśniowy bioflawon
  6. Wiśnie mają cenne pierwiastki
  7. Wiśnie to także liście i gałązki
  8. Wiśnie na dobry sen
  9. Mogą łagodzić objawy zapalenia stawów i dny moczanowej
  10. Wiśnie w kuchni
  11. Czy warto jeść wiśnie?

Wiśnie z gór Kaukazu


Wiśnia zwyczajna (Prunus cerasus), czyli obecnie uprawiana odmiana wiśni, powstała w wyniku naturalnego skrzyżowania dwóch gatunków – czereśni ptasiej (Prunus avium) oraz wisienki stepowej (Prunus fruticosa). Uznaje się, że ojczyzną wiśni są tereny Kaukazu i południowo-wschodniej Europy. Wiśnie były znane i uprawiane już w VI w. p. n. e.! Ich właściwości szczególnie cenili sobie Grecy, Persowie i Rzymianie, a ci ostatni sprowadzili je do Brytanii już w I w. n. e. Ich uprawę na Wyspach rozpropagował Henryk VIII, który wprost uwielbiał te słodko-kwaśne owoce. Przez Atlantyk drzewko przeprawiło się wraz z kolonizatorami w XVIII wieku, za oceanem początkowo uprawiane było głównie w stanie Massachusetts.

Japonia to kraj Kwitnącej Wiśni


Wiśnie w Japonii sadzi się niemal wszędzie, w parkach, w ogrodach, czasem po kilka tysięcy sztuk. Na czas kwitnienia parki zapełniają tłumy Japończyków i spragnionych niezwykłego widoku turystów. Obrzęd oglądania kwitnących drzew ma swoją osobną nazwę - hanami. W najbardziej popularnych miejscach swoje miejsce na hanami trzeba rezerwować nawet na kilka dni przed (mówimy o rozłożeniu kawałka płachty na ziemi). W największych parkach oglądnie kwitnących drzew  przybiera formę festiwalu, wokół parków rozstawia się kramy z japońskimi smakołykami, wieczorem podświetla  się drzewa, czasem nawet urządza się pod kwitnącymi drzewami karaoke.

Sakura, co to takiego?


Sakura, czyli kwiat wiśni, to jeden z najważniejszych symboli w kulturze japońskiej. Kwiaty wiśni umieszczane są na przedmiotach codziennego użytku - na ubraniach, papeterii, talerzach. Gejsze często noszą ozdoby z symbolem kwiatu wiśni wpięte we włosy. W niemal każdej książce japońskiego autora występuje choć raz wiśniowe drzewko, a ilość poematów sławiący piękno wiśniowych kwiatów jest wprost niezliczona.

Sakura to dodatkowo popularne imię żeńskie. Delikatne kwiaty wiśni są uznawane za metaforę życia, są piękne, acz krótkotrwałe. I bardzo ulotne. Podczas II wojny światowej żołnierze kamikadze malowali na swoich samolotach kwiaty wiśni przed podjęciem samobójczej śmierci. Wierzono, że dusze poległych wojowników odrodzą się w kwiatach.
Kwitnąca wiśnia, fot. shutterstock

Wiśnie jako dobroczynne kwasy owocowe


Zawarte w wiśniach kwasy owocowe pobudzają przemianę materii i poprawiają trawienie. Najważniejszą zaletą jest jednak oczyszczenie organizmu z toksyn, na niemal każdym odcinku układu pokarmowego. Wiśnie korzystnie wpływają na ludzki organizm, dzięki zawartości tłuszczy, białka, węglowodanów i błonnika oraz witamin - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K. Niebagatelną rolę odgrywają również pektyny zawarte w wiśniach, mają one zdolność wiązania toksyn i usuwania ich z organizmu. To nie wszystko! Pomagają również obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia.

Jedna filiżanka (154 gramy) wiśni zapewnia:
  • Kalorie: 97 kcal
  • Białko: 2 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik: 3 g
  • Witamina C: 10.8 mg
  • Magnez: 16.9 mg
  • Potas: 342 mg
  • Wapń: 20 mg
  • Fosfor: 32.2 mg
  • Miedź: 0,092 mg
  • Cynk: 0,108 mg
  • Mangan: 0.108 mg
Na podstawie: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171719/nutrients

Wiśniowy bioflawon


Choć nazwa brzmi zagadkowo, bioflawon to popularny składnik występujący w owocach. Oprócz wiśni występuje m.in. w awokado, cytrusach i herbacie. Ma on silne działanie antyoksydacyjne, czyli zapobiega procesom starzenia się komórek. Ma on działanie antynowotworowe! Z tego powodu szeroko wykorzystywanych jest w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do szamponów do włosów, kremów i balsamów. Bioflawonoidy niszczą wolne rodniki, wzmacniają i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych, mają właściwości przeciwzapalne i usprawniają krążenie. Zwiększają również ogólną odporność organizmu.

Wiśnie mają cenne pierwiastki


Wiśnie zawierają dużo soli mineralnychcynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Pierwiastki te chronią i wzmacniają serce i kości. Pozytywnie wpływają również na nastrój. Usprawniają pracę układu krążenia i zapobiegają zmianom miażdżycowym. Sok z wiśni jest niezwykle pomocny w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, nie dość, że działa przeciwzapalnie, to również ułatwia odksztuszanie.

W medycynie ludowej przyjmuje się też, że wiśnie pomagają w leczeniu kamicy nerkowej, zaburzeniach pracy serca i schorzeniach pęcherza moczowego. W starożytnej Grecji wierzono, że sok wiśniowy jest w stanie leczyć neurozy oraz przepisywano go w przypadkach epilepsji.

Wiśnie to także liście i gałązki


Niezwykłe właściwości wiśni znane są od wieków. W medycynie naturalnej wykorzystuje się nie tylko owoce, ale również gałęzie i liście z wiśniowego drzewka. Liście wiśni zawierają garbniki, kwasy organiczne i kumarynę. Stworzony z nich napar jest pomocny przy zapaleniu spojówek, należy przemywać nim oczy, ma także właściwości napotne. Dla chorych na reumatyzm polecane są kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek wiśni, gdyż łagodzi on bóle. Liście wiśni znajdują również zastosowanie w kuchni, dodaje się je do niektórych przetworów, gdyż usuwają gorycz i łagodzą smak. Wykorzystuje się też korę wiśni! To właśnie z niej produkuje się naturalne herbatki uspokajające i nasenne.

Wiśnie na dobry sen


Wiśnie, jak i picie soku z tych owoców, przyspieszają zasypianie. Naukowcy podejrzewają, że swoje korzystne działanie wiśnie mogą częściowo zawdzięczać zawartości melatoniny, naturalnego przeciwutleniacza, który reguluje rytm i aktywność oraz snu. Zespół naukowców z Uniwersytetu Pensylwania, Uniwersytetu Rochester i Canandaigua VA Medical Center przeprowadził pilotażowe badania w grupie 15 starszych osób, które przez dwa tygodnie rano i wieczorem piły około 225 gramów soku z wiśni, a przez kolejne dwa tygodnie inny sok owocowy. Okazało się, że w okresie picia soku z wiśni problem bezsenności został w znacznym stopniu zredukowany. Suplementy zawierające melatoninę są szeroko promowane jako środek pomagający osobom cierpiącym na bezsenność, to zdrowszą alternatywą mogą być owoce, które w różnych formach są dostępne przez cały rok.  A ze względu na to, że wiśnie są bardzo bogate także w inne przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, korzyści zdrowotne mnożą się.

Mogą łagodzić objawy zapalenia stawów i dny moczanowej


Ze względu na silne działanie przeciwzapalne wiśnie mogą łagodzić objawy zapalenia stawów i dny moczanowej. Wiele badań pokazuje, że wiśnie pomagają hamować stres oksydacyjny i zmniejszać stan zapalny poprzez tłumienie białek zapalnych, co może pomóc w zmniejszeniu objawów związanych z zapaleniem stawów. Ponadto mogą obniżać poziom kwasu moczowego w organizmie, co czyni je szczególnie korzystnymi dla osób z dną moczanową. Badanie z udziałem 10 kobiet (Robert A Jacob i in., 2013) wykazało, że zjedzenie 2 porcji (280 gramów) wiśni po całonocnym poście obniżyło poziom markera zapalnego białka C-reaktywnego (CRP) i znacznie obniżyło poziom kwasu moczowego 5 godzin po spożyciu. Inne badanie z udziałem 633 uczestników naukowcy z Boston University Medical Center odkryli, że jedzenie co najmniej 10 wiśni dziennie chroniło osoby z dną moczanową przed nawracającymi atakami. Odkrycia opublikowano w 2012 r. w dodatku do czasopisma Arthritis & Rheumatism.
fot. shutterstock

Wiśnie w kuchni


Jedzmy świeże owoc, póki trwa sezon! Są najzdrowsze i najsmaczniejsze.  Do wielu przepisów można wykorzystać także mrożone wiśnie, przed mrożeniem należy je jednak wydrylować. Warto pomyśleć, co jeszcze można przygotować do domowej spiżarni, by zachować smak lata po sezonie. Pomysłów jest całe mnóstwo. Z wiśni możemy zrobić pyszny dżem i sok. Sok z wiśni ma nie tylko walory smakowe, ale też jest bardzo pomocny w przeziębieniu. Dobrym pomysłem jest także silnie rozgrzewająca, wiśniowa nalewka - popularnie nazywana wiśniówką. Nacieranie zmęczonych mięśni nalewką wiśniową doskonale łagodzi ból i przyspiesza ich regenerację. Żeby pomóc wam w schwytaniu smaku lata w słoiku proponujemy bardzo prosty przepis na wiśniowe powidła.
Powodzenia!

Wiśniowe powidła

Składniki:

Przygotowanie:
Wiśnie dokładnie umyć, osuszyć i wydrylować. Przesypać do garnka i gotować najlepiej w garnku z podwójnym dnem, aż do puszczenia i odparowania soku. Następnie, już zgęstniałe wiśnie, zasypać cukrem i gotować do rozpuszczenia. Wrzące owoce umieścić w słoikach i odstawić dnem do góry do ostygnięcia.

Czy warto jeść wiśnie?


Są świeże, soczyste, piękne i pyszne, ale możesz się zastanawiać - czy wiśnie są dobre dla ciebie? Odpowiedź brzmi: tak! Wiśnie są jednym z najzdrowszych owoców – jedna filiżanka wiśni zawiera mniej niż 100 kalorii i zaspokaja 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ale jest wiele innych powodów, dla których ten owoc powinien zagościć w naszym menu.
Ekologia.pl (AK)

Bibliografia

1. A. Horvath i in. ; “Origin of sour cherry (Prunus cerasus) ”; actahort.org; 2019-05-16
2. Darshan S. Kelley, Yuriko Adkins, Kevin D. Laugero; “A Review of the Health Benefits of Cherries ”; ncbi.nlm.nih.gov; 2019-05-16
3. Imtiyaz Ahmad, Shariq Shamsi, Roohi Zaman ; “A review on sour cherry (Prunus cerasus): A high value Unani medicinal fruit ”; researchgate.net; 2019-05-16
4. W. Loescher; “Cherries”; Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), 2003; 2019-05-16
5. A. Kirakosyan, S.F. Bolling; “Tart Cherry Fruits”; Bioactive Food as Dietary Interventions for Arthritis and Related Inflammatory Diseases, 2013; 2019-05-16

Ocena (3.8) Oceń: