Koniec czekolady? Zabraknie nam czekolady? Czekoladowy kryzys
Ekologia.pl Trendy Gorzki kryzys – na świecie może zabraknąć czekolady

Gorzki kryzys – na świecie może zabraknąć czekolady

Fot. dreamstime
Fot. dreamstime

Kiedy ludzie rozmawiają o zmianach klimatycznych, to dyskusja kręci się wokół ekstremalnych zjawisk pogodowych, topniejących lodowców czy podnoszących się poziomów mórz. Te rzeczy wydają się odległe, nierealne i dlatego kwestię zmian klimatycznych traktujemy jak mrzonkę przyszłości. Jednak coraz częściej naukowcy przekonują, że zmiany klimatu dzieją się tu i teraz, a ich konsekwencje odczujemy w niedalekiej przyszłości, robiąc zakupy, czy pijąc piwo w ulubionym barze. 

Czekolada

fot. sxc.hu

Czekolada w przyszłości może stać się towarem luksusowym. Powód? Powody są dwa. Po pierwsze konsumpcja czekolady przewyższa zdolności produkcyjne kakao. Po drugie – zmiany klimatu, susze i choroby wykańczają kakaowce. Afrykańskim plantacjom Theobroma cacao, czyli kakaowca właściwego, zagraża wirus CSSV (Cacao Swollen Shoot Virus), który przenosi się z dziko rosnących drzew. Nikt nie potrafi sobie z nim poradzić, a jedyną skuteczną metodą jest wypalanie zarażonych plantacji. Z kolei na Wybrzeżu Kości Słoniowej spustoszenie wśród drzew kakaowca sieje grzyb Moniliophthora roreri. Zainfekowane drzewa dają mniej owoców, a uzyskiwane z nich kakao jest mniej aromatyczne i ma gorszą jakość. Kryzys przechodzą także plantacje w Ameryce Południowej − w Brazylii grzybowe infekcje wręcz zdziesiątkowały plantacje drzew kakaowych. Kryzys przechodzą także plantacje w Ameryce Południowej − w Brazylii grzybowe infekcje wręcz zdziesiątkowały plantacje drzew kakaowych. Skutkiem tych infekcji jest spadek ilości zbiorów nawet o 80 proc. Jeżeli nie będzie kakaowców, to nie będzie czekolady!

Kawa

fot. sxc.hu

Zła wiadomość dla wielbicieli małej czarnej. Już za niecałe 70 lat może zabraknąć kawy – wynika z szacunków naukowców z Królewskiego ogrodu Botanicznego. Wszystko przez zmiany klimatyczne, które sprawiają, że dzikie odmiany kawy Arabia znikają z pól, a do 2080 roku prawdopodobnie znikną całkowicie. „Wyginięcie krzewów arabiki będzie miało negatywny wpływ na kawową branżę” – powiedział kierujący badaniem dr Aaron Davis. Zdaniem badacza odpowiedzialność ponoszą temperatury w Etiopii, które w ciągu dekady wzrosną o prawie jedną trzecią. Wróży to potencjalną katastrofę dla dzikich roślin, które są nieocenionym pomocnikiem w utrzymaniu zdrowych upraw komercyjnych. – uważa Aaron Davis. Eksperci przypominają, że problemy z plantacjami oznaczają dramat dla krajów, w których produkcja kawy jest bardzo ważnym elementem gospodarki.

Piwo

fot. sxc.hu

W ciągu najbliższych 30 lat niektóre regiony kontynentu australijskiego i wysp nowozelandzkich nawiedzi susza, co może mieć negatywny wpływ na wytwarzanie piwa w Australii i Nowej Zelandii – uważa klimatolog z Narodowego Instytutu Badań Wody i Atmosfery w Wellington. Z podobnymi problemami mogą borykać się Czechy. W ostatnich 50 latach pogorszyła się jakość wrażliwej odmiany chmielu, wykorzystywanej do produkcji jasnego piwa pilzneńskiego. Naukowcy twierdzą, że to wynik ocieplającego się klimatu. „Jeśli perspektywa zatopienia przez wody oceanu Malediwów nie jest wystarczającym argumentem, by realnie zacząć walczyć z globalnym ociepleniem, to może sprawi to wizja zakończenia produkcji jednego z najbardziej znanych piw świata. A taka groźba jest bardzo realna” – alarmują naukowcy.

Makaron

fo. sxc.hu

Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Taki makaron jest bogaty w błonnik, makro- i mikroelementy, ma lepszy smak, a po ugotowaniu nie skleja się. W Europie produkcja pszenicy makaronowej koncentruje się przede wszystkim we Włoszech, Hiszpanii, Francji i Grecji. Jednak niedługo może się to zmienić. Naukowcy z British Meteorological Office przewidują, iż od 2020 roku rentowność upraw pszenicy durum zacznie spadać, co w konsekwencji sprawi, że jeszcze w tym wieku roślina ta całkowicie zniknie z powierzchni Ziemi. Temperatury będą rosły, a opady malały, co poważnie zagrozi plony pszenicy.

Syrop klonowy

fot. sxc.hu

Czy syrop klonowy przejdzie do historii? Jeżeli klimat będzie się zmieniał w takim tempie, jak w chwili obecnej, to jest to bardzo prawdopodobny scenariusz – ostrzegają naukowcy z University of New Hampshire. Krótsze cykle pogodowe z temperaturą poniżej zera sprawiają, że klony produkują mniej syropu, który jest podstawowym składnikiem popularnego na całym świecie słodkiego syropu z listkiem.

Miód

fot. sxc.hu

Jeżeli są pszczoły, to jest i miód. Problem w tym, że pszczół jest coraz mniej i miód w pewnym momencie może stać się dobrem luksusowym. Nieraz już pisaliśmy o tym, że pszczoły są dziesiątkowane przez choroby, a stosowanie chemicznych środków roślin przyczynia się do wymierania całych rodzin. Ale nie tylko o miód tutaj chodzi. „Produkcja jednej trzeciej żywności i 90 procent owoców zależy od zapylania przez owady, głównie przez pszczołowate, do których zaliczają się pszczoły i trzmiele” – przekonuje prof. Jerzy Wilde z Katedry Pszczelnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Bez ich udziału wiele gatunków roślin nie mogłoby się rozwijać lub ich uprawy dawałyby niewielkie plony.

Ryby

fot. sxc.hu

Dlaczego podczas wakacji nad morzem, coraz częściej jemy nafaszerowanego antybiotykami łososia z norweskich farm czy pangę, żyjącą w ścieku jakim jest delta Mekongu? To efekt przełowienia. Aż 87 proc. światowych łowisk jest w pełni bądź nadmiernie eksploatowane przez ludzi – alarmują ekolodzy. Według nich rybołówstwo nastawione przez lata na szybki zysk przyczyniło się do tego, że część gatunków jest zagrożona wyginięciem, a część przyrasta w znacznie wolniejszym tempie niż kiedyś.


Wino

Fot. sxc.hu

Winorośle to bardzo wymagające rośliny – są wrażliwe na wahania temperatur i na zmiany w rozkładzie opadów. Dlatego w cieplejszym klimacie, jaki zapanuje na Ziemi, dobre wina staną się rarytasem – ostrzegają naukowcy z Conservation International. Zagrożone są głównie regiony słynące z produkcji wina – Francja, Hiszpania, Włochy, Chile, Argentyna, Kalifornia, Australia i RPA. Niewykluczone, że właściciele winnic będą je musieli przenieść na zupełnie inne tereny. Nowymi winiarskimi regionami mają szansę stać się: południowa Anglia, Benelux, północna Francja i Niemcy, a także zachodnia Polska.

Ekologia.pl (JS)

Źródło:

„Agroforestry management as an adaptive strategy against potential microclimate extremes in coffee agriculture” (www.sciencedirect.com)
„No coffee, no bacon, no chocolate?” (www.stuff.co.nz)
„16 of your favorite things that climate change is totally screwing up”, Ryan Koronowski (grist.org)

 

4.7/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Oj nie zabraknie czekolady. Zawsze jako klient sprawdza się sklep espressoart.pl tam zawsze jest to co dobre i słodkie.

https://wiadomosci.wp.pl/gid,17042969,kat,7631,title,Pierwsze-ofiary-zimy-w-USA,galeria.html?ticaid=113d6d
Najniższe temperatury od 1959 r już w listopadzie w USA i to w każdym Stanie, ocieplenie to fikcja, apogeum tego interglacjału minęło i nie jest to dobra wiadomość:(

Zmiany pogodowe są przez cały czas od prehistorii do czasów obecnych:) Zawsze interglacjały, gdy topniały lodowce i wzrastała temperatura charakteryzowały się dobrobytem i bujna szatą roślinną, a glacjały, czyli zlodowacenia głodem i brakiem roślinności:) dowód na stałe zmiany klimatyczne wpisane w historię naszej planety:
https://zywaplaneta.pl/tabela-stratygraficzna/kenozoik/plejstocen/plejstocen-w-polsce/
https://portalwiedzy.onet.pl/z,22821,szukaj.html
jest wiele obiektywnych badań pokazujących nadchodzące ochłodzenie:
https://www.meritum.us/2014/07/26/grozi-nam-nie-globalne-ocieplenie-a-ochlodzenie-klimatu-2/
a i pogoda to wskazuje (zima stulecia w USA, śnieg w Egipcie, Izraelu, Turcji, śnieg w Amazonii, zamarznięte ujście Missisipi, zamarznięty Bałtyk w Łotwie)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!