Sezon na grzyby – idealny sposób na aktywny wypoczynek i wsparcie diety!
Wysyp grzybów w lasach to zachęta do tego, aby wyjść w domu. Na sezon czekają miłośnicy grzybobrania, a także ci, dla których jest to forma wypoczynku. Nie wspominając, że grzyby to nie lada gratka dla wielbicieli ich smaku. Tylko kiedy wybrać się do lasu i jak zbierać grzyby? Podpowiadamy!
Gdzie wybrać się na grzyby?
Gdzie są grzyby? Możemy je spotkać zarówno w lasach liściastych, iglastych, jak i mieszanych. Pytanie tylko, jakie grzyby można tam zbierać. Grzyby bowiem preferują określone gatunki drzew i poszczególne rodzaje znajdziemy przy konkretnych drzewach. Tak na przykład maślaka trydenckiego znajdziemy przy limbie, a maślaka żółtego – przy modrzewiu. Sosnę natomiast można określić jako drzewo uniwersalne i najbardziej bogate, ponieważ w ciągu całego swojego życia wchodzi w symbiozę z około 50 gatunkami grzybów.
Lasy iglaste są pełne borowików, maślaków, opieniek, kurek, a także rydzów. Borowików warto szukać pod sosnami i świerkami, ale rosną również pod dębami i bukami. Natomiast maślaki najczęściej rosną w trawach pod modrzewiami. Drzewa liściaste natomiast lubią się przede wszystkim z koźlarzami. I tak na przykład grzyby rosnące pod brzozami to głównie koźlarz babka, pod grabem – koźlarz grabowy, a pod topolą i osiką znajdziemy koźlarza czerwonego.
Pamiętajmy, że grzyby muszą mieć odpowiednie warunki, tj. ciepło i wilgoć. Dlatego niektóre grzyby jadalne możemy spotkać nawet w parku w środku lata na gałęziach bzu czarnego. Kanie rosną również na cmentarzach.
O czym należy pamiętać, zbierając grzyby?
Grzyby dzielimy na jadalne i trujące, stąd przy ich zbieraniu należy być szczególnie ostrożnym i wyposażonym w odpowiednią wiedzę. Najlepiej zabrać ze sobą atlas grzybów i każdorazowo upewniać się co do zbieranego gatunku. Grzyby mogą być łudząco do siebie podobne, a drobne detale mogą wskazywać, z którym mamy do czynienia. Zanim wrzucimy grzyba do koszyka, upewnijmy się, że na pewno jest on jadalny.
Szczególnie uważajmy na muchomora sromotnikowego (zielonkawy), który jest najbardziej trującym organizmem naturalnie żyjącym w Polsce. Jeden owocnik może wytruć całą rodzinę! Muchomora sromotnikowego bardzo łatwo można pomylić z jadalną kanią, jadalnym gołąbkiem oraz z trującą gąską zieloną. Co więcej, grzyb ten wytwarza słodkawy aromat, przez co wokół niego jest mnóstwo owadów i ślimaków, co może błędnie sugerować, że jest nieszkodliwy.
Jakie grzyby są jeszcze trujące? Między innymi lisówka pomarańczowa przypomina kurkę, maślanka wiązkowa – opieńkę. Jeżeli nie jesteśmy pewni, z jakim grzybem mamy do czynienia, lepiej z niego zrezygnować. Podręczniki grzybiarza alarmują również, aby nie zbierać grzybów o blaszkowatym spodzie, ponieważ wśród nich są te najbardziej trujące. Dla przykładu: gąska ma żółte blaszki i zwykle żółtawy trzon, a muchomor sromotnikowy ma zawsze białe blaszki.
Jak zbierać i przechowywać grzyby?
Skoro już wiemy, kiedy zbierać grzyby i gdzie je zbierać, czas na poradnik, jak je zbierać. Zanim wyruszymy do lasu na poszukiwania, przygotujmy się. Na grzyby chodzi się zwykle rano – im wcześniej się wybierzemy na grzybobranie, tym większa szansa, że znajdziemy ich więcej. W lasach można spotkać sporo osób, które również wybrały tę formę spędzania wolnego czasu, dlatego najlepiej ruszyć skoro świt.
Przy zbieraniu grzybów pamiętajmy, aby nie niszczyć grzybni. Powinniśmy mieć więc przy sobie ostry nóż, którym będziemy wycinać grzyby tuż przy ziemi. Jeżeli będą szczególnie oporne, można je delikatnie wykręcać z podłoża.
Dowiedz się więcej w artykule: Jak poprawnie zbierać grzyby leśne?
Właściwości grzybów – cenne źródło witamin i minerałów
Sezon na grzyby to niewątpliwie dobra forma aktywnego wypoczynku. Nie dość, że zapewniamy sobie ruch na świeżym powietrzu i na łonie natury, to wychodzimy z tego z koszem pełnym grzybów. Pytanie, czy grzyby warto zbierać? Odpowiedź jest prosta: Tak!
Grzyby mają charakterystyczny smak, który nie sposób pomylić z żadnym innym, a niektórzy wprost się w nim lubują. W parze idą tutaj również właściwości grzybów, które sprawiają, że są świetnym uzupełnieniem diety niskokalorycznej, a ponadto wykazują właściwości cenne dla zdrowia.
Zobacz także: Czy warto jeść grzyby? Co w sobie kryją?
Średnio 100 gramów grzybów to 34 kcal, z czego pieczarki to 15 kcal, a kurki – 18 kcal. Grzyby często traktowane są w diecie jak warzywa i w sumie mają zbliżoną do nich budowę, ponieważ też głównie składają się z wody. Ponadto mają wysoką gęstość odżywczą – zawierają białko, węglowodany, składniki mineralne oraz związki o działaniu prozdrowotnym. To czyni z nich doskonały składnik diety odchudzającej. Ich zaletą jest również zawartość błonnika, który odpowiada za sprawniejszą pracę jelit i układu pokarmowego, a także kwasu linolowego (CLA), który wspomaga proces odchudzania, a także przyspiesza regenerację i budowę mięśni.
Pamiętajmy jednak, że białko grzybów zawiera znaczne ilości lizyny, czyli aminokwasu, którego brakuje w produktach zbożowych. Dlatego też dietetycy i specjaliści ds. żywienia zalecają, aby grzyby łączyć z innymi produktami, jak na przykład pierogi z kapustą i grzybami, zapiekanki makaronowe z grzybami – to podniesie wartość odżywczą białka spożywanych potraw.
Grzyby uznaje się również za dobre źródło witamin z grupy B. Nawet wskazuje się, że niektóre gatunki nie ustępują tutaj mięsu czy produktom zbożowym. Wystarczy zaledwie 100 gramów świeżych pieczarek, by pokryć w ok. 30 proc. zapotrzebowanie dobowe na niacynę i 40 proc. na ryboflawinę. Co więcej, w grzybach o zabarwieniu pomarańczowym znajdziemy prowitaminę A (np. w kurce). Grzyby mogą też zawierać pewne ilości witaminy C, D, E, tiaminy i B12.
A co z prozdrowotnymi właściwościami grzybów? Dzięki zawartości związków biologicznie aktywnych, jak na przykład polifenole czy beta-glukany, mogą zapobiegać powstawaniu i wspomagać leczenie niektórych chorób – na tej liście znajdują się miażdżyca i nowotwory. Ponadto wykazują też działanie immunostymulujące, przeciwzapalne, hipoglikemiczne i antyoksydacyjne. W badaniach wykazano, że wpływają na absorpcję cholesterolu z diety i tym samym powodują obniżenie we krwi stężenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL (zwanej potocznie złym cholesterolem), nie zmieniając stężenia frakcji HDL (tzw. dobrego cholesterolu).
Grzyby spośród innych składników diety wyróżniają się pod kątem smaku, zapachu, a także wysoką zawartością niektórych składników odżywczych. Kiedy więc sezon na grzyby w pełni, ruszajmy do lasu!
art. sponsorowany



