„Tradycyjny schabowy” króluje na polskich stołach
![By Silar (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/800px-0003-kotlet-schabowy-2013-photo-by-silar_800x530.jpg)
Jak wygląda współczesna polska kuchnia? Czym się żywi przeciętny Polak Niemal 50 proc. rodaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną –wynika z badania polskich naukowców.
Na pytanie „Jak wyglądają zwyczaje żywieniowe Polaków”? postanowili odpowiedzieć naukowcy z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN – w badaniu finansowanym przez Narodowe Centrum Nauki. Badacze sprawdzali, co jemy, o jakich porach, na ile poszczególne grupy społeczne różnią się pod względem jedzonych potraw. I do jakich wniosków doszli?
Podstawę obiadu Polaków stanowi mięso (48 proc.), a zaledwie 4 proc. z nas sięga po rybę. A co do mięsa? Najczęściej wybieramy


ziemniaki (42 proc.), na drugim miejscu ryż (4 proc.), kasze (około 2 proc.) i frytki (1,5 proc.). 34 proc. z nas na obiad sięga po warzywa niegotowane, surówkę, sałatkę, a po warzywa gotowane i pieczone 16 proc. Polacy rzadko jedzą kebab, pizzę, hamburgery, owoce morza, tarty. Dla każdej z tych potraw odsetki nie przekraczają 1 proc. Prawie 40 proc. osób na obiad jada zupę.
A jakie są nasze zwyczaje śniadaniowe? Zdecydowana większość sięga po pieczywo – 84 proc. Do chleba najczęściej wybieramy wędlinę – ponad 46 proc. Sery – żółte, owcze, kozie i dojrzewające – do swojego śniadaniowego menu włącza 16,7 proc. Polaków; ser twarogowy, serki homogenizowane blisko 14 proc., a jaja 8 proc.
Okazuje się, że postrzegane jako typowe potrawy śniadaniowe: zupa mleczna i płatki nie są wcale tak częste w porannym jadłospisie. Na tę pierwszą decydowało się niecałe 4 proc. badanych, na płatki tylko 5 proc. 26 proc. osób zadeklarowało, że do śniadania jada warzywa, blisko 5 proc. decyduje się na śniadania na słodko, włączając do nich dżem czy miód. Bardzo podobnie wygląda nasze menu na kolację.
Jak wygląd nasze menu w podziale na płeć. Aż 60 proc. kobiet i blisko 65 proc. mężczyzn odpowiada, że „tradycyjnie polskie”. Kobiety wolą potrawy zawierające dużą ilość warzyw: blisko 60 proc., przy zaledwie 35 proc. mężczyzn; lekkie i niezbyt kaloryczne: ponad 30 proc. kobiet, przy blisko 15 proc. mężczyzn. Za to mężczyźni wybierają częściej potrawy mięsne: ponad 70 proc., przy niecałych 50 proc. kobiet; o wyrazistym smaku: blisko 40 proc. mężczyzn przy blisko 25 proc. kobiet.
„W społeczeństwie polskim nie rysują się wyraźne podziały klasowe we względu na jedzenie wszystkich potraw, ale w przypadku niektórych takie podziały istnieją. Klasa średnia (reprezentanci wyższych kadr kierowniczych i specjalistów, pracownicy umysłowi i właściciele) rzadziej jedzą mięsa i zupy kojarzone ze zwyczajami robotników i chłopów, natomiast przypisują większe znaczenie potrawom mlecznym, płatkom śniadaniowym i serom” – wyjaśniają autorzy badania: prof. Henryk Domański, dr Zbigniew Karpiński, dr Dariusz Przybysz i dr Justyna Straczuk z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN.





