Neandertalczycy woleli lżejszą dietę
Neandertalczycy, wymarli krewniacy człowieka, żywili się nie tylko mięsem, również gotowali i jedli warzywa – informują naukowcy na łamach tygodnika „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Dieta neandertalczyków nie była ograniczona wyłącznie do mięsa. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych znaleźli między zębami naszych krewniaków ziarna ugotowanych roślin.
Jak przypominają badacze, wcześniejsza chemiczna analiza kości neandertalczyków wykazała, że jedli oni nieomal wyłącznie mięso. Niektórzy naukowcy uważali wręcz, że neandertalczycy wyginęli na skutek wymarcia dużych zwierząt, takich jak mamuty, pod koniec ostatniej epoki lodowej.
„Już wcześniej znajdowaliśmy nasionka roślin na stanowiskach neandertalskich, nie było jednak pewne, czy neandertalczycy zjadali te rośliny, czy spali na nich, czy coś innego” – opisuje prof. Alison Brooks z George Washington University.
Jak dodaje, teraz jednak natrafiono na bezpośredni dowód zjadania roślin.
Badaczka wyjaśnia, że chemiczne analizy kości, które wykazywały dietę mięsną, oparte były na błędnym założeniu, że wysoki poziom białek w kościach pochodzi wyłącznie z pokarmów mięsnych. „Całkiem możliwe jednak, że niektóre białka w ich diecie były pochodzenia roślinnego”