Alarmujące badania! W mleku matki wykryto „wieczne chemikalia”
W 100% próbek kobiecego mleka wykryto toksyczne związki chemiczne PFAS. Badanie wykazało, że wykrywalność tych substancji chemicznych w mleku matki wzrasta na całym świecie i podwaja się co cztery lata.
PFAS (perfluoroalkylated substances) to produkowane przemysłowo związki, które są w użyciu od połowy XX wieku. Ze względu na ich zdolność do nieprzywierania oleju i wody są wykorzystywane w produkcji opakowań do żywności, patelni i garnków z nieprzywierającą powłoką, czy wodoodpornej odzieży. Nazywa się je „wiecznymi chemikaliami”, ponieważ nie rozkładają się w naturalny sposób i stwierdzono, że kumulują się w organizmach.
Wiele badań pokazuje, że związki te mają szkodliwy wpływ na zdrowie: zaburzają układ hormonalny, mogą powodować wady wrodzone i obniżać odporność. Dlatego związki te często znajdują się pod lupą naukowców.
Naukowcy z Toxic-Free Future, Indiana University, University of Washington i Seattle Children’s Research Institute przebadali mleko 50 kobiet w USA i stwierdzili, że wszystkie z nich mają pozytywny wynik na PFAS, z poziomami od 52 części na bilion (ppt) do ponad 500 ppt. Próbki mleka z piersi zbadano pod kątem 39 różnych PFAS, w tym 9 związków obecnie stosowanych.
„Teraz wiemy, że dzieci, wraz z doskonałym pożywieniem natury, dostają toksyczne PFAS, które mogą wpływać na ich układ odpornościowy i metabolizm” – wyjaśnia dyrektor naukowy i współautorka badania Erika Schreder.
„Jeśli szkodliwa substancja chemiczna może dostać się do mleka matki ze względu na jej trwałość lub zdolność do bioakumulacji, to powinna być zakazana w produktach codziennego użytku, na które jesteśmy stale narażeni” ‒ powiedziała dyrektor wykonawczy Toxic-Free Future Laurie Valeriano.
Te odkrycia „budzą niepokój” i wskazują na potencjalne zagrożenie dla zdrowia noworodków, twierdzą autorzy badania.
PFAS lub to klasa około 9000 związków, które są używane do wytwarzania produktów takich jak opakowania żywności, odzież i dywany odporne na wodę i plamy.
Tak naprawdę ciężko zbadać, jaki to ma wpływ na zdrowie noworodków. Z drugiej strony analizy starszych dzieci i dorosłych powiązały chemikalia z zaburzeniami hormonalnymi i sugerują, że PFAS szkodzi układowi odpornościowemu, co może być szczególnie problematyczne dla niemowląt, ponieważ mleko matki z zasady ma wzmacniać ich układ odpornościowy.
Pomimo zapewnień przemysłu chemicznego, że obecne PFAS nie gromadzą się w żywych organizmach, badanie wykazało, że wykrywalność tych substancji chemicznych w mleku matki wzrasta na całym świecie i podwaja się co cztery lata. Badanie jest pierwszym w USA od 2005 r., które sprawdza próbki mleka matki i pokazuje wzrost liczby PFAS nowej generacji, podczas gdy starsze związki, które zostały wycofane przez przemysł, są nadal obecne, a niektóre nawet na dość wysokim poziomie.
Jak przyszłe matki mogą uchronić się przed PFAS?
Wśród kroków, które autorzy zalecają kobietom w ciąży i matkom jest unikanie żywności w opakowaniach odpornych na tłuszcz, odzieży wodoodpornej wykorzystującej PFAS oraz produktów do gotowania z powierzchniami zapobiegającymi przywieraniu.
Jednak naukowcy przyznali również, że przemysł nie zawsze ujawnia zastosowanie tych chemikaliów, a ich wszechobecność jest problematyczna.
- https://saferchemicals.org/2021/05/13/100-of-breast-milk-samples-tested-positive-for-toxic-forever-chemicals/; 2021-05-14;
- https://www.ecowatch.com/forever-chemicals-breast-milk-pfas-2652975980.html; 2021-05-14;