Włochy chcą być pierwszym krajem, który zakaże hodowli mięsa w laboratorium
Prawicowy rząd Włoch poparł ustawę, która zakazywałaby mięsa i innych syntetycznych produktów spożywczych produkowanych w laboratoriach, podkreślając znaczenie włoskiego dziedzictwa żywnościowego i ochronę zdrowia. Jeśli propozycje zostaną przyjęte, złamanie zakazu pociągnie za sobą grzywny w wysokości do 60 000 EUR.
Innego zdania są grupy zajmujące się dobrostanem zwierząt, które zwróciły uwagę, że mięso produkowane w laboratorium jako rozwiązanie problemów, w tym ochrony środowiska przed emisjami dwutlenku węgla i bezpieczeństwa żywności.
Proponowana ustawa pojawiła się tuż po serii dekretów rządowych zakazujących używania mąki pochodzącej z owadów, takich jak świerszcze i szarańcza, w pizzy lub makaronie.
Propozycje mają na celu zakazanie syntetycznej żywności produkowanej z komórek zwierzęcych bez zabijania zwierzęcia i miałyby zastosowanie również do ryb produkowanych w laboratorium i mleka syntetycznego.
Lollobrigida powiedział: „Produkty laboratoryjne nie gwarantują jakości, dobrego samopoczucia ani ochrony włoskiej kultury i tradycji”.
Wnosząc projekt ustawy do Senatu 27 marca, Francesco Lollobrigida zasugerował, że tak zwana „syntetyczna” żywność stanowi zagrożenie dla drobnych producentów żywności, środowiska, włoskiej kultury żywieniowej, a nawet zdrowia ludzkiego.
Międzynarodowa Organizacja Ochrony Zwierząt (Oipa) podkreśliła, że mięso produkowane laboratoryjnie, chociaż pochodzi z komórek zwierzęcych, jest „etyczną alternatywą”, która nie szkodzi dobrostanowi zwierząt, zrównoważeniu środowiskowemu ani bezpieczeństwu żywności.
Poza tym „Uchwalenie takiego prawa zamknęłoby potencjał gospodarczy tej rodzącej się dziedziny we Włoszech, hamując postęp naukowy i wysiłki na rzecz łagodzenia zmiany klimatu oraz ograniczając wybór konsumentów”. – przekonuje Alice Ravenscroft z Good Food Institute, grupy zajmującej się alternatywnymi białkami.
Nowy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia mówi również, że nie ma dowodów na to, że żywność hodowana na komórkach stanowi większe zagrożenie niż konwencjonalne mięso. A Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Unii Europejskiej twierdzi, że hodowane mięso i owoce morza „można uznać za obiecujące i innowacyjne rozwiązanie… dla sprawiedliwych, bezpiecznych, zdrowych i przyjaznych dla środowiska systemów żywnościowych”.
- Aryn Baker; “Italy Wants to be the First Country to Ban Cultivated Meat. That Would be a Big Climate Problem”; data dostępu: 2023-04-13;