Zmiany klimatu zagrażają światowym dostawom wina
Od pożarów po powodzie, kryzys klimatyczny przynosi już wiele zagrożeń. Teraz naukowcy twierdzą, że może to również przynieść straty w produkcji wielu popularnych win.
Badacze przyjrzeli się ziemi nadającej się na uprawę 11 popularnych odmian winorośli i stwierdzili, że ocieplenie o 2 °C powyżej poziomów sprzed epoki przemysłowej, spowodowałby utratę 56% ziemi odpowiedniej pod uprawy winorośli w porównaniu z latami siedemdziesiątymi XX wieku.
Oczekuje się, że biała odmiana winogron ugni blanc (znana również jako trebbiano toscano) straci 76% odpowiedniej powierzchni upraw, a riesling 66%. Przewiduje się, że czerwone winogrona grenache straci 31% powierzchni obecnie uznawanej za odpowiednią do uprawy tej odmiany.
Ale zespół badaczy powiedział, że szklanka niekoniecznie jest w połowie pusta. Ignacio Morales-Castilla, współautor badania z University of Alcalá, Hiszpania, powiedział: „Pozytywnym przesłaniem jest to, że wciąż możemy dostosować uprawę winorośli do zmian klimatu, a różnorodność jest bardzo interesującym narzędziem do tego. Ale ostrzeżenie… powinniśmy ograniczyć ocieplenie [o ile to możliwe], ponieważ im wyższe temperatury, tym mniej możliwości adaptacji. ”
Morales-Castilla i współpracownicy, pisząc w na łamach National Academy of Sciences, informują, jak zbudowali model komputerowy uwzględniający harmonogram procesów, takich jak pączkowanie i dojrzewanie owoców dla 11 różnych odmian, a także klimat na obszarach gdzie te odmiany są obecnie uprawiane.
Morales-Castilla powiedział, że będzie to głównie spowodowane przez ciepło. Zauważył, że może to uszkodzić rośliny lub przyspieszyć dojrzewanie i spowodować, że winogrona będą zbyt bogate w cukier.
„W pewnym sensie wino jest jak kanarek w kopalni węgla, ponieważ zmiany klimatu wpływają na rolnictwo, a winogrona są bardzo wrażliwe na klimat” – powiedział współautor badania Benjamin Cook.
Główne regiony uprawy winorośl, takie jak Włochy, Hiszpania i Australia ‒ poniosą największe straty. Co więcej, zespół odkrył, że pojawią się nowe możliwości uprawy winogron ‒ w tym w części Wielkiej Brytanii ‒ z odmianami wczesnego dojrzewania, takimi jak Pinot Noir.
Badanie ma ograniczenia, w tym fakt, że analizuje tylko garstkę z ponad 1100 odmian winorośli. Morales-Castilla zasugerował, że inne odmiany mogą oferować większy potencjał adaptacyjny, gdy klimat będzie się ogrzewał.
- https://www.theguardian.com/food/2020/jan/27/global-heating-may-lead-to-wine-shortage-vineyard; 2020-01-28;