Zmiany klimatu zagrażają światowym dostawom wina
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Zmiany klimatu zagrażają światowym dostawom wina

Zmiany klimatu zagrażają światowym dostawom wina

Od pożarów po powodzie, kryzys klimatyczny przynosi już wiele zagrożeń. Teraz naukowcy twierdzą, że może to również przynieść straty w produkcji wielu popularnych win.

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Badacze przyjrzeli się ziemi nadającej się na uprawę 11 popularnych odmian winorośli i stwierdzili, że ocieplenie o 2 °C powyżej poziomów sprzed epoki przemysłowej, spowodowałby utratę 56% ziemi odpowiedniej pod uprawy winorośli w porównaniu z latami siedemdziesiątymi XX wieku.

Oczekuje się, że biała odmiana winogron ugni blanc (znana również jako trebbiano toscano) straci 76% odpowiedniej powierzchni upraw, a riesling 66%. Przewiduje się, że czerwone winogrona grenache straci 31% powierzchni obecnie uznawanej za odpowiednią do uprawy tej odmiany.


Ale zespół badaczy powiedział, że szklanka niekoniecznie jest w połowie pusta. Ignacio Morales-Castilla, współautor badania z University of Alcalá, Hiszpania, powiedział: „Pozytywnym przesłaniem jest to, że wciąż możemy dostosować uprawę winorośli do zmian klimatu, a różnorodność jest bardzo interesującym narzędziem do tego. Ale ostrzeżenie… powinniśmy ograniczyć ocieplenie [o ile to możliwe], ponieważ im wyższe temperatury, tym mniej możliwości adaptacji. ”

Morales-Castilla i współpracownicy, pisząc w na łamach National Academy of Sciences, informują, jak zbudowali model komputerowy uwzględniający harmonogram procesów, takich jak pączkowanie i dojrzewanie owoców dla 11 różnych odmian, a także klimat na obszarach gdzie te odmiany są obecnie uprawiane.

Morales-Castilla powiedział, że będzie to głównie spowodowane przez ciepło. Zauważył, że może to uszkodzić rośliny lub przyspieszyć dojrzewanie i spowodować, że winogrona będą zbyt bogate w cukier.

„W pewnym sensie wino jest jak kanarek w kopalni węgla, ponieważ zmiany klimatu wpływają na rolnictwo, a winogrona są bardzo wrażliwe na klimat” – powiedział współautor badania Benjamin Cook.

Główne regiony uprawy winorośl, takie jak Włochy, Hiszpania i Australia ‒ poniosą największe straty. Co więcej, zespół odkrył, że pojawią się nowe możliwości uprawy winogron ‒ w tym w części Wielkiej Brytanii ‒ z odmianami wczesnego dojrzewania, takimi jak Pinot Noir.

Badanie ma ograniczenia, w tym fakt, że analizuje tylko garstkę z ponad 1100 odmian winorośli. Morales-Castilla zasugerował, że inne odmiany mogą oferować większy potencjał adaptacyjny, gdy klimat będzie się ogrzewał.

Ekologia.pl

 

Bibliografia
  1. https://www.theguardian.com/food/2020/jan/27/global-heating-may-lead-to-wine-shortage-vineyard; 2020-01-28;
4.7/5 - (13 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments