W 100% wegańskie jajko, które wygląda i smakuje jak prawdziwe
Trzy lata temu dwie biolożki zapytały swoich wegańskich przyjaciół, za czym najbardziej tęsknią, a najczęstszą odpowiedzią były jajka. Wtedy zdecydowały się wyruszyć w podróż, aby opracować jajko w 100% pochodzenia roślinnego, które wygląda i smakuje jak prawdziwe.
Po ponad 50 testowych przepisach Philippine Soulères i Sheryline Thavisouk, współzałożycielki Les Merveilloeufs – co jest grą francuskich słów „cudowne” i „jajka” ‒ są już na ostatnim etapie wypuszczenia w 100% roślinnego jajka. Chociaż dokładny skład pozostaje tajemnicą, wegańska alternatywa dla jajek, składa się głównie z roślin strączkowych.
W przeciwieństwie do innych firm spożywczych, które opracowały jajka na bazie roślin, w tym najsłynniejszą alternatywę dla jajek na bazie fasoli mung, JUST Egg, wersja Les Merveilloeufs wyróżnia się zachowaniem charakterystycznego wyglądu, i faktem, że jest także dostępna w skorupce.
Obecnie współpracujący z paryskim inkubatorem Station F, Les Merveilloeufs twierdzi, że do końca tego roku ich produkt będzie można dostać w wegańskich restauracjach w Paryżu. Mają również nadzieję, że dotrą ze swoimi produktami bezpośrednio do konsumentów, aby mogli przygotowywać roślinne danie w domu, zarówno na rynku krajowym we Francji, a także na rynkach międzynarodowych.
Biorąc pod uwagę, że jajka pozostają jednym z najbardziej przystępnych cenowo i wygodnych źródeł białka zwierzęcego dla milionów ludzi w Azji i na całym świecie, możliwości biznesowe dla francuskiego startupu są ogromne. Na przykład Indie produkują aż 100 miliardów jaj rocznie, podczas gdy w Chinach liczba ta zbliża się do 600 miliardów.
Co nie jest obojętne dla środowiska. Podczas gdy wiadomo, że inne białka zwierzęce, takie jak wołowina i jagnięcina, są znacznie bardziej inwazyjne pod względem emisji gazów cieplarnianych, głównie z powodu emisji metanu, biorąc pod uwagę produkcję pasz dla kur niosek, wkład przemysłu jajecznego jest trudny do zignorowania. Według badania z 2018 r. średni ślad węglowy tuzina jaj jest porównywalny z innymi podstawowymi produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak mleko.
„Nasza inicjatywa jest w dużej mierze odpowiedzią na dzisiejszy niezrównoważony system produkcji jaj” ‒ powiedziała Thavisouk. „Jesteśmy bardzo świadomi negatywnego wpływu hodowli kur niosek na środowisko, szczególnie w hodowli klatkowej. Na każdym etapie rozwoju naszych produktów, od wyboru surowców po procesy produkcyjne, naszym priorytetem jest wybieranie jak najbardziej ekologicznych rozwiązań ” ‒ dodała Thavisouk.
- https://www.greenqueen.com.hk/les-merveilloeufs-female-led-french-startup-to-launch-100-vegan-egg/; 2020-10-09;
- https://lesmerveilloeufs.fr/wp-content/uploads/2020/04/CP-Merveilloeufs-crowdfunding.pdf; 2020-10-09;





