Maślak żółty (Suillus grevillei)

Nazywany/a też: borowik piękny, borowik strojny, borowik żółty, czerwonka, grzyb modrzewiowy, grzyb okazały, grzyb strojny, maślak czerwony, maślak strojny, modrzewiak, modrzewiowy, piękny, strojniś

"Suillus grevillei G6" autorstwa Jerzy Opioła - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.
Maślak żółty jest pospolicie występującym w Polsce grzybem jadalnym. Znaleźć go można głównie w górskich okolicach. Jest niezwykle popularny wśród grzybiarzy, którzy cenią sobie jego bardzo dobry smak.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Maślak żółty spotykany jest w lasach od czerwca do października.

Czy wiesz, że...
  • Maślak żółty przez wiele lat opisywany był pod nazwą maślak strojny.
  • Nazwę maślak żółty wprowadziła biolog Alina Skirgiełło w 1960 roku.
  • Miąższ maślaka żółtego pod wpływem siarczanu żelaza (II) zmienia zabarwienie na szaroniebieskie.

Występowanie

Maślak żółty występuje w górskich lasach mieszanych. Rośnie tylko pod modrzewiami, dlatego można go spotkać także w pobliżu pojedynczych drzew tego gatunku. Najczęściej pojawia się w grupach, ale można też znaleźć egzemplarze samotnie rosnące. Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Afryce Północnej oraz w Australii.

Wygląd

Owocnik maślaka żółtego osiąga średnicę od 4 do 15 cm. U młodych osobników ma kształt półkolisty i jest stożkowaty. U starszych robi się spłaszczony i poduchowaty. Jest koloru żółtego lub złocistożółtego, niekiedy z pomarańczowymi przebarwieniami. Skóra kapelusza jest gładka, naga i pokryta śluzem. W czasie wilgotnej pogody jest śliska i błyszcząca. U młodych okazów trudno oddzielić ją od miąższu, u starszych oddziela się bez problemu.

Rurki maślaka żółtego osiągają długość od 6 do 12 mm. U młodych grzybów są koloru żółtego, później robią się oliwkowożółte. Pod wpływem ucisku lub uszkodzenia przebarwiają się na czerwonobrązowo lub na brązowo. Rurki młodych owocników pokryte są od żółtą osłoną tworzącą z czasem na trzonie rdzawe zgrubienie. Są przyrośnięte do trzonu i łatwo oddzielają się od miąższu. Początkowo mają małe, zaokrąglone pory, które u starszych grzybów robią się kanciaste.

Trzon maślaka żółtego osiąga wysokość od 4 do 12 cm i  grubość od 1,5 do 2,5 cm. Ma dobrze widoczny biały lub żółty pierścień. Nad pierścieniem przybiera kolor żółtopomarańczową lub złotożółtą, często pokryty jest siateczką i drobnymi ziarenkami. Poniżej pierścienia jest żółtobrązowy i podłużnie włóknisty. Ma cylindryczny, niekiedy maczugowaty kształt. Na całej długości ma taką samą grubość.

Miąższ maślaka żółtego początkowo ma kolor cytrynowożółty, który z czasem jaśnieje. W kapeluszu jest miękki, mięsisty i soczysty. W trzonie jest twardy i nieco włóknisty. Po przecięciu brązowieje. Ma łagodny smak i przyjemny zapach.

Maślak żółty podobny jest do maślaka alpejskiego, który również rośnie pod modrzewiami. Ten drugi grzyb spotykany jest jednak tylko w wyższych partiach górskich. Drugim podobnym grzybem jest maślak ziarnisty, który, w przeciwieństwie do maślaka żółtego, nie posiada pierścienia.

Właściwości

Maślak żółty jest bardzo dobrym grzybem jadalnym. W większości składa się z wody i poza śladowymi ilościami białka i węglowodanów, nie posiada ważniejszych wartości odżywczych. Maślak źółty jest nietrwały ze względu na lepkie owocniki. Często jest atakowany przez owady.

Zastosowanie

 
Maślaki żółte idealnie nadają się do suszenia, marynowania, przyrządzania sosów, zup i sałatek. Przed spożyciem należy pamiętać o zdjęciu skórki, która pokryta jest śluzem.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Maślak żółty "Suillus grevillei G6" autorstwa Jerzy Opioła - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.

Galeria zdjęć

Maślak żółtyCharakterystyczny śluz na owocnikach maślaka żółtego, User:Luridiformis [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Młode owocniki maślaka żółtego, By H. Krisp (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy