Naparstniczka czeska (Verpa bohemica (Krombh.) J. Schröt.)

Nazywany/a też: smardzówka czeska

By Jason Hollinger [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Naparstniczka czeska to grzyb jadalny o bardzo charakterystycznym wyglądzie, który jest bardzo ceniony kulinarnie.

  1. Występowanie
  2. Sezon
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Naparstniczka czeska rośnie najczęściej w lasach liściastych, parkach i zaroślach. Grzyby te często można znaleźć w pobliżu cieków wodnych, w wilgotnych miejscach czy na wapiennych glebach. Występują zarówno w grupach, jak i pojedynczo.

Czy wiesz, że...
  • Gatunki podobne to naparstniczka stożkowata, której główka nie jest jednak charakterystycznie pofałdowana, oraz smardz jadalny, który ma główkę przyrośniętą do trzonu.
  • Obserwacje wykazały, że na wielkość okazów wpływ mają czynniki środowiskowe - im większa wilgotność gleby, tym owocniki rosną większe. W przypadku gleby suchej, owocniki są zdecydowanie mniejsze i jest ich mniej.
  • Owocniki są często zjadane przez ślimaki.

Sezon

Naparstniczka czeska wyrastają od końca marca do maja.

Wygląd

Owocnik naparstniczki czeskiej osiąga wysokość od 10 do 20 cm i zbudowany jest z główki i trzonu.

Główka ma dzwonkowaty kształt, czasami jest walcowata. Osiąga od 2 do 4 cm wysokości i od 2 do 3 cm szerokości. Ma faliste żeberka. Kolor od jasnobrązowego przez ochrowobrązowy aż do ciemnobrązowego. Główka nie jest zrośnięta z trzonem.

Trzon naparstniczki czeskiej ma kształt walcowaty. U młodych okazów jest pełny, w miarę starzenia się staje się wewnątrz pusty. Osiąga do  14 cm wysokości i  3 cm szerokości. Kolor od białawego do ochrowego. Na powierzchni znajdują się kosmki.

Miąższ naparstniczki czeskiej jest biały i kruchy. Ma łagodny smak i delikatny, grzybowy zapach.

Zarodniki gładkie, eliptyczne. Wysyp zarodników ochrowożółty.

Właściwości

Naparstniczka czeska jest bardzo smacznym grzybem jadalnym.

Zastosowanie

Naparstniczka czeska jest objęta częściową ochroną od 2014 roku. Jest bardzo smaczny po ugotowaniu czy usmażeniu. Owocniki nadają się do suszenia, jednak nie nadają się do marynowania.

Okres występowania

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Naparstnica czeska By Jason Hollinger [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Naparstnica czeska
Naparstnica czeska
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź