Naparstniczka czeska to grzyb jadalny o bardzo charakterystycznym wyglądzie, który jest bardzo ceniony kulinarnie.
Główka ma dzwonkowaty kształt, czasami jest walcowata. Osiąga od 2 do 4 cm wysokości i od 2 do 3 cm szerokości. Ma faliste żeberka. Kolor od jasnobrązowego przez ochrowobrązowy aż do ciemnobrązowego. Główka nie jest zrośnięta z trzonem.
Trzon naparstniczki czeskiej ma kształt walcowaty. U młodych okazów jest pełny, w miarę starzenia się staje się wewnątrz pusty. Osiąga do 14 cm wysokości i 3 cm szerokości. Kolor od białawego do ochrowego. Na powierzchni znajdują się kosmki.
Miąższ naparstniczki czeskiej jest biały i kruchy. Ma łagodny smak i delikatny, grzybowy zapach.
Zarodniki gładkie, eliptyczne. Wysyp zarodników ochrowożółty.
Występowanie
Naparstniczka czeska rośnie najczęściej w lasach liściastych, parkach i zaroślach. Grzyby te często można znaleźć w pobliżu cieków wodnych, w wilgotnych miejscach czy na wapiennych glebach. Występują zarówno w grupach, jak i pojedynczo.Sezon
Naparstniczka czeska wyrastają od końca marca do maja.Wygląd
Owocnik naparstniczki czeskiej osiąga wysokość od 10 do 20 cm i zbudowany jest z główki i trzonu.Główka ma dzwonkowaty kształt, czasami jest walcowata. Osiąga od 2 do 4 cm wysokości i od 2 do 3 cm szerokości. Ma faliste żeberka. Kolor od jasnobrązowego przez ochrowobrązowy aż do ciemnobrązowego. Główka nie jest zrośnięta z trzonem.
Trzon naparstniczki czeskiej ma kształt walcowaty. U młodych okazów jest pełny, w miarę starzenia się staje się wewnątrz pusty. Osiąga do 14 cm wysokości i 3 cm szerokości. Kolor od białawego do ochrowego. Na powierzchni znajdują się kosmki.
Miąższ naparstniczki czeskiej jest biały i kruchy. Ma łagodny smak i delikatny, grzybowy zapach.
Zarodniki gładkie, eliptyczne. Wysyp zarodników ochrowożółty.