Siedzuń sosnowy (Sparassis crispa )

Nazywany/a też: siedzuń borowy, baran, kozia broda, kozia broda kędzierzawa, kozia broda włoska, kwoka, orosz, orysz, płaskorz, płaskosz sorokop, sieduń, siedź, sorokop, strzępiak kędzierzawy, strzępulec, szmaciak, szmaciak gałęzisty

Siedzuń sosnowy. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Siedzuń sosnowy gałęzisty jest grzybem jadalnym. W Polsce występuje często, choć dawniej grzyb ten był uznawany za gatunek rzadki.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Występuje od lipca do listopada.

Czy wiesz, że...
  • Grzyb ten może przeleżeć w chłodnym miejscu nawet kilka – nie zepsuje się i nie spleśnieje.
  • Siedzuń dębowy to występujący w Polsce grzyb, który jest bardzo podobny do szmaciaka gałęzistego.

Występowanie

Rośnie w lasach mieszanych i iglastych. Żyje na korzeniach martwych i żywych drzew iglastych. Najczęściej znaleźć go można na sośnie, rzadziej na świerku. Wyrasta u podstawy pnia. Owocniki pojawiają się w tych samych miejscach wielokrotnie przez kilka lat. Grzyb ten znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski – wpisany został na nią jako grzyb zagrożony ze względu na niewielkie obszary siedliskowe. Uznaje się jednak, że szmaciak gałęzisty występuje w Polsce dość często.

Wygląd

Owocnik osiąga wysokość od 5 do 20 cm i szerokość od 6 do 30 cm. Średnica grzyba może mieć ponad 30 cm, natomiast jego masa osiąga nawet do 6 kg. Na ogół jednak w lasach spotykane są okazy mniejsze. Grzyb ma nieregularnie kulisty kształt i składa się z pozrastanych gałązek, które na początku są białawe, później żółtawe, a na końcu stają się brązowawe. Dolna część grzyba to gruby i krótki trzon, który ma czarniawą barwę.

Miąższ ma barwę białą. Jest włóknisty i elastyczny. Ma woskowatą konsystencję. Zapach jest silny, korzenny. Smak przypomina orzechy, czasami jest lekko piekący.

Zarodniki gładkie, krótkoeliptyczne, z jedną, wielką kroplą, żółtawe. Wysyp zarodników ochrowy.

Właściwości

Siedzuń sosnowy jest grzybem jadalnym i bardzo delikatnym, który łatwo ulega łamliwości podczas transportu.

Zastosowanie

Siedzuń sosnowy jest określany mianem bardzo smacznego grzyba. Nadaje się do gotowania, smażenia i suszenia. Przed jego przygotowaniem należy dokładnie wyczyścić owocnik, w którego fałdkach często znajduje się piasek czy resztki ściółki, a nawet owady.

Okres występowania

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Siedzuń sosnowy. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Siedzuń sosnowy. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Siedzuń sosnowy. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsSiedzuń sosnowy - fot. Alicja Mianowska, GdańskSiedzuń sosnowy - fot. Anna Marczewska
Siedzuń sosnowy. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia CommonsSiedzuń sosnowy - fot. Anna MarczewskaSiedzuń sosnowy - fot. Iwona Kałuzińska
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź