Bizon (Bison bison)

Nazywany/a też: bison

  Długość ciała bizona waha się w granicach 210 -350 cm, wysokość w kłębie sięga 2 m, długość ogona 50-60 cm, waga od 350 do 1 350 kg. Ssak ten ma charakterystyczną sylwetkę z dużą głową i wydatnym garbem nad łopatkami. Przód ciała i przednie nogi pokryte są gęstym długim futrem o czarnobrunatnej barwie. Sierść na reszcie ciała jest jaśniejsza i krótsza. Na podbródku często występuje broda, a samce mają ciemną grzywę. Rogi są krótkie zakrzywione do góry i do wewnątrz. Samice mają cieńszą szyję i mniejszy garb.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

  Pierwotnie bizon zasiedlał bardzo licznie prerie i otwarte tereny leśne Ameryki Północnej. Obecnie występuje jedynie w rezerwatach: Park Yellowstone (Wyoming, Stany Zjednoczone), Park Wood Buffalo (Terytorium Północno -Zachodnie, Kanada).
Czy wiesz, że...Bizon jest blisko spokrewniony z żubrem i może się z nim krzyżować dając płodne potomstwo.

W drugiej połowie XIX w. osadnicy amerykańscy w wyniku okrutnych, bezsensownych polowań (z każdego upolowanego osobnika zabierano jedynie język) doprowadzili do zdziesiątkowania pogłowia bizona. W 1889 r wynosiło ono już zaledwie 541 osobników. Na szczęście w wyniku podjętej od tamtego roku akcji ratowania gatunku udało się go ocalić przed całkowitym wyginięciem.

Tryb życia

  Zanim jego byt jako gatunku został zagrożony, bizon żył w stadach niejednokrotnie liczących nawet kilka milionów sztuk. Do tej pory żyje w grupach i stadach. Grupa taka może się składać wyłącznie ze starych byków (wtedy liczy od kilku do kilkunastu sztuk) lub mieć skład mieszany- wtedy jest liczniejsza, a krowy i młode byki zajmują miejsce w środku, podczas kiedy stare byki pilnują stada na jego obwodzie. Gatunek ten jest najbardziej aktywny rano i wieczorem. Mimo dużego ciężaru ciała porusza się na ogół galopem, osiągając prędkość 60 km/h. Naturalnym wrogiem bizona jest niedźwiedź, wilk i kojot. Jednak stanowią one zagrożenie tylko dla cieląt oraz osobników starych i chorych.

Odżywianie

  Głównym pokarmem bizona jest trawa, ale kiedy ma możliwość zjada również zioła, korę i gałęzie drzew i krzewów, a zimą także mchy i porosty. Jest bardzo odporny na głód.

Rozmnażanie i rozwój

  Okres godowy trwa od lipca do września. W tym czasie samce często staczają walki. Ciąża trwa 270 -300 dni. Młode (najczęściej jedno) przychodzi na świat na wiosnę, a na czas porodu samica odłącza się od stada, do którego wraca po kilku dniach. Matka opiekuje się cielęciem bardzo troskliwie, pozostaje ono przy niej do 3 lat. W trzecim roku młode osiąga dojrzałość płciową, ale maksymalny wzrost samce uzyskują w wieku 8-9 lat. Długość życia bizona sięga 25 lat.
Bizon, Bison bison, American bison Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Bizon, Bison bison, American bisonBizon, Bison bison, American bisonBizon, Bison bison, American bisonBizon, Bison bison, American bisonBizon, Bison bison, American bison
Bizon, Bison bison, American bisonBizon, Bison bison, American bisonBizon, Bison bison, American bisonBizon, Bison bison, American bisonBizon, Bison bison, American bison

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Wołowate
Rodzaj:Bison
Gatunek:Bizon
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy