Gepard (Acinonyx jubatus)

Nazywany/a też: kot leopard, grzywiasty nieruchomy pazur

Źródło: Corel Stock Photo
Długość ciała wynosi ok. 1,3m, długość ogona -75 cm, wysokość w kłębie 80 cm, waga 50-65 kg. Jest to kot o wyjątkowo smukłej budowie ciała, małej głowie z krótkimi zaokrąglonymi uszami i bardzo wysokich  nogach o niezwykle ruchliwych stawach pasa barkowego i miednicowego (umożliwiają one wykonywanie wyjątkowo długich skoków). Pazury są tępe, tylko nieznacznie zakrzywione i nie cofają się całkowicie (jak u innych kotów) dzięki czemu dają łapom dobrą przyczepność do podłoża i umożliwiają gwałtowne zwroty w pełnym biegu.   Sierść geparda jest bardzo gęsta, na spodzie ciała zabarwiona na biało, na wierzchu w kolorze brązowawym lub żółtawym, pokryta równomiernie czarnymi, drobnymi, gęsto ułożonymi cętkami. Od wewnętrznego kącika oka do pyska ciągnie się  czarna pręga. Młode mają na karku grzywę, która pomaga im maskować się, a matce ułatwia przenoszenie.  
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

  Gepard jest zwierzęciem sawanny. Występuje na rozległych obszarach Afryki, Półwyspu Arabskiego i Indii. Populacja gepardów obecnie wciąż maleje w związku z niszczeniem ich naturalnego środowiska życia.
Czy wiesz, że...Wśród gepardów występujących na wschodnich terenach Zimbabwe i w północnej Botswanie w ciągu ostatniego stulecia  pojawiły się zmiany w ubarwieniu. Na grzbiecie oprócz cętek widać poziome delikatne prążki. Być może związane to jest ze zmianą środowiska z trawiastego na trawiasto-leśne i obecne ubarwienie lepiej pełni funkcję kryjącą.

Tryb życia

  Gepard, w przeciwieństwie do większości kotów, prowadzi dzienny tryb życia, a w czasie polowania kieruje się głównie wzrokiem. Żyje samotnie lub w niewielkich stadach, najczęściej złożonych z młodych samców. Stworzony do szybkiego biegu nigdy nie wspina się na drzewa, co jest kolejną cechą odróżniającą go od krewniaków. Jest łagodny, daje się oswajać człowiekowi i wykazuje przywiązanie do swojego opiekuna.

Odżywianie

  Pokarm geparda stanowi głównie mięso antylop, ale także innych małych i średniej wielkości ssaków. Zdarza się, że gepardy atakują pasące się bydło domowe. Nigdy nie jedzą padliny. Polowanie ma formę szybkiej (80 km/h, a momentami nawet 112km/h) pogoni, która trwa ok. 20 sekund. Jeśli w tym czasie gepard nie dogoni potencjalnej ofiary rezygnuje z dalszego pościgu. Gdy dopadnie ofiarę powala ją, a następnie dusi chwytając za gardło. Upolowane zwierzę zjada w ramach jednego posiłku (nie robi „spiżarni” ). Zdarza się, że gepardy odstępują zdobycz innym, silniejszym kotowatym.

Rozmnażanie i rozwój

  Ciąża trwa 84-95 dni. W miocie jest od 2 do 6 młodych, które pozostają z matką przez kilkanaście miesięcy. Po opuszczeniu jej pozostają w gronie swych braci i sióstr dopóki nie nauczą się dobrze polować. Młode gepardziątka są bardzo delikatne, często stają się ofiarami drapieżników. Zdarza się, że samica opiekująca się swoimi młodymi jest od nich odciągana przez spotkanego samca gotowego do rozrodu. Dla młodych oznacza to śmierć głodową lub zginięcie w paszczy drapieżnika.
Gepard,Acinonyx jubatus,cheetah Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Gepard,Acinonyx jubatus,cheetahGepard,Acinonyx jubatus,cheetahGepard,Acinonyx jubatus,cheetah
Gepard,Acinonyx jubatus,cheetahGepard,Acinonyx jubatus,cheetahGepard

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Kotowate
Rodzaj:Acinonyx
Gatunek:Gepard
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy