Lodówka (Clangula hyemalis)

Zdjęcie - Marek Zdziechowski/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl
Bardzo charakterystyczna, średniej wielkości kaczka, mniejsza od kaczki krzyżówki. W kraju średnio liczny gatunek regularnie zimujący i na przelotach. Lodówka jest gatunkiem narażonym na wyginięcie (kategoria VU). Towarzyska, na zimowiskach w dużych stadach. W locie widoczne jasne boki oraz ciemnawe skrzydła, uderzenia skrzydeł są szybkie, poniżej linii tułowia.
  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Biotop
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

W ciągu roku występuje w trzech różnych szatach. Głowa okrągła. Dziób przysadzisty, dosyć krótki. Szyja krótka. Skrzydła spiczaste. Dymorfizm płciowy wyraźny. U samców wydłużone sterówki, zewnętrzne białe, środkowe czarne. Dziób ciemnawy, z różową przepaską. W okresie wiosenno-letnim czoło, ciemię, policzki szyja oraz pierś ciemne. Duża, szara plama między dziobem a okiem. Biały krótki pas za okiem. Barkówki ciemne, o rdzawych brzegach. Boki szarawe. Na jesień ubarwienie samca jaśnieje. Głowa, szyja, wierzch, część barkówek białe. Z boku głowy ciemna plama. W zimie czarna plama intensywniejsza, z brązowym dołem. Samica w lecie jaśniejsza od samca, wierzch bardziej brunatny. Czoło, ciemię oraz policzek czarne, Obszar wokół oka szarobrązowy. Na szyi jasna obroża. W okresie jesiennym oraz zimowym ciemna plama z boku głowy, okolice oka jasne, ciemię czarne. Osobniki młodociane podobne do samic, o nieco ciemniejszym ubarwieniu.
Czy wiesz, że...Zimują w bardzo licznych stadach, w związku z czym są silnie narażone na masową śmierć spowodowaną wyciekiem ropy bądź giną w sieciach rybackich.

Występowanie

Występuje w tundrze Ameryki Północnej, Europy i Azji. Zimuje głównie na wodach Bałtyku, ale również u wybrzeży Stanów Zjednoczonych, Kanady, Wysp Brytyjskich, Morza Północnego i Morza Beringa. Rzadziej zalatuje dalej na południe.

Biotop

Zamieszkuje jeziora, stawy i wolno płynące rzeki oraz wybrzeża morskie w strefie tundry.

Lęgi

Gnieździ się w zagłębieniu ziemi (wyścielonym puchem) osłoniętym roślinnością, w sąsiedztwie wody. Jeden lęg w roku. Samica składa średnio 6 (do 9) jasnych jaj. Wysiadywanie jaj trwa 23-24 dni. Młode szybko po wykluciu opuszczają gniazdo. Po ponad miesiącu młode zyskują lotność. Dojrzałość płciową osiąga w drugim roku życia.

Pokarm

Żywi się zarówno pokarmem zwierzęcym (mięczakami, skorupiakami, owadami, mniejszymi rybami) jak i roślinnym. Pokarm zdobywa nurkując.
Lodówka Zdjęcie - Marek Zdziechowski/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

LodówkaLodówkaLodówkaLodówkaLodówka
LodówkaLodówkaLodówkaLodówka

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rodzina:Kaczkowate
Rodzaj:Clangula
Gatunek:Lodówka
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy