Czwartek 07.10.2021

Kongres BIOEXPO 2021 - podsumowanie

Trzy dni, dwie konferencje branżowe, pięć paneli tematycznych i blisko pięćdziesięciu ekspertów – Kongres BIOEXPO właśnie się zakończył. Wydarzenie to było niepowtarzalną okazją do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi. Goście opowiedzieli m.in. o żywności ekologicznej i jej produkcji, dbałości o naszą planetę oraz przybliżyli ekoprodukty do pielęgnacji ciała i domu. W tym roku w Kongresie wzięło udział około 300 osób.



bioexpofot. Karol Samborski

„Bardzo się cieszymy, że w tym roku również udało nam się zorganizować Kongres BIOEXPO. Wydarzenie było skierowane do całej branży ekologicznej. Rolnicy mogli wyjść z konkretną i praktyczną wiedzą na temat przejścia na rolnictwo ekologiczne, lekarze czy dietetycy dowiedzieć się o zaletach ekożywności, a producenci skorzystać z wystąpień prawników czy partnerów m.in. banku czy dużej sieci sklepów” – mówi Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Program tegorocznego Kongresu

Tegoroczny Kongres był podzielony na 3 części: Polskie Forum Żywności Ekologicznej, Organic Food Conference oraz panel Eko dla ciała, domu i planety.

Organizatorzy podczas trzeciej edycji wydarzenia podjęli tematykę nowych przepisów, jakie zaczną obowiązywać w krajach UE od 1 stycznia 2022,  warunków rozwoju i tendencji na rynku bio w Polsce i na świecie, jego szans i barier oraz kanałów dystrybucji. Prelegenci nawiązali również do najnowszych badań, przybliżyli temat procesu certyfikacji oraz procesu konwersji gospodarstw rolnych z konwencjonalnych na ekologiczne. Nie zabrakło również tematów dotyczących zdrowego żywienia i wpływu żywności ekologicznej na nasz organizm. W tym roku specjalnie dla rolników konwencjonalnych została przygotowana cała część kongresu: Jak zostać rolnikiem ekologicznym. Wśród prelegentów były osoby, które od lat związane są z branżą ekologiczną oraz partnerzy m.in.: bank BNP Paribas, kancelaria Moyers, firma Rekopol, Fundacja Fairtrade Polska, Carrefour Polska, Polskie Wydawnictwo Rolnicze. Poza tym osoby ze środowiska naukowego – przedstawiciele SGGW czy Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia oraz członkowie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, czyli najważniejsi gracze na rynku ekologicznym.

Polskie Forum Żywności Ekologicznej było finansowane przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Ziaren Zbóż i Przetworów Zbożowych. Udział w polskojęzycznej części był bezpłatny.

Wyjątkowo tegorocznej edycji Kongresu towarzyszył Organic Food Conference, czyli międzynarodowa konferencja branżowa przygotowywana wspólnie z IFOAM. W ramach OFC 2021 Poland poruszone zostały tematy najnowszych, światowych trendów w branży EKO, przedstawiono aktualne badania i prognozy na przyszłość oraz odbyły się prelekcje międzynarodowych autorytetów.  Główne tematy, jakie zostały poruszone podczas OFC2021 Poland, to ekologiczne rolnictwo i produkcja jako część projektu Europejskiego Zielonego Ładu, rozwój rynku EKO teraz, w roku 2030 i 2050, opakowania oraz nowe zasady etykietowania produktów (NutriScore).  Wśród prelegentów byli przedstawiciele m.in. IFOAM, PIŻE, ITAB Planet-Score, czy EkoPlaza.


źródło: materiały prasowe
Ocena (2.0) Oceń: