Słodzone napoje sprzyjają rozwojowi cukrzycy
Regularne spożywanie napojów gazowanych i słodzonych jest bezpośrednio związane z większym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.
Eksperci z Harvard School of Public Health podkreślają, że konsumpcja uwielbianych przez dzieci i nie tylko słodzonych napojów powinna być znacznie zredukowana, by uniknąć problemów z wagą i zdrowiem.
„Wiele wcześniejszych badań analizowało zależność między napojami słodzonymi cukrem a ryzykiem cukrzycy i większość z nich wykazała związek pozytywny. Nasze badania stanowią analizę dostępnych prac, która daje obraz wielkości ryzyka” – mówi autorka badań Vasanti Malik.
Analiza objęła 11 badań, w których uczestniczyło ponad 300 tys. osób. Spośród nich ponad 15 tys. miało cukrzycę typu 2, a także 19,5 tys. osób, z których 5,8 tys. cierpiało na zespół metaboliczny. Jej wyniki wykazały, że picie od jednej do dwóch porcji słodzonych napojów dziennie podnosi ryzyko cukrzycy typu 2 o 26 proc., a zespołu metabolicznego o 20 proc. w porównaniu z osobami, które konsumują mniej niż jedną porcję miesięcznie.
Podczas gdy liczba czynników – które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego – jest duża, spożycie słodzonych napojów jest jednym z czynników modyfikowalnych. Jego zredukowanie miałoby prawdopodobnie zauważalny wpływ –przypuszczają naukowcy.
„Należy ograniczyć ilość napojów słodzonych cukrem i zastąpić je zdrowymi alternatywami, jak na przykład woda. Dzięki temu zmniejszy się nie tylko ryzyko cukrzycy, ale także otyłości, dny moczanowej, chorób zębów i chorób układu krążenia” – podkreśla dr Malik.
- Pismo „Diabetes Care”;