Zdrowe dodatki do kawy – jak wzbogacić kawę o witaminy i przeciwutleniacze?
Czy znasz sposoby na zdrową kawę? Kontrowersyjny kofeinowy napój może paradoksalnie być nie tylko sposobem na pobudzenie ospałego umysłu, ale i zastrzykiem witamin oraz antyoksydantów. Dowiedz się, w jaki sposób maksymalnie wykorzystać potencjał kawy, nie tracąc wcale jej walorów aromatycznych i smakowych!
Czy kawa szkodzi na zdrowiu? Na to pytanie nie jest tak łatwo odpowiedzieć. Traktowana jako używka, bywa oskarżana o niekorzystny wpływ na serce, sen, a także zaburzenia nerwowe. Faktycznie, jej nadmiar może stanowić zagrożenie dla organizmu, a szczególną ostrożność w konsumpcji zaleca się kobietom ciężarnym oraz osobom z problemami psychicznymi. Dla zdrowych ludzi umiarkowane ilości kawy mogą być jednak bardzo korzystne. Z badań opublikowanych przez naukowców z Rosji i Chin wynika wręcz, że dla sporej części społeczeństwa kawa może być głównym źródłem antyoksydantów w diecie! Warto wiedzieć, że jeden kubek (240 ml) czarnego naparu dostarcza organizmowi również 11% zalecanej dziennej dawki witaminy B2 oraz 6% witaminy B.
Jak można sprawić, aby kawa była jeszcze korzystniejsza dla zdrowia?
Wybierz najlepszą kawę
Kawa kawie nierówna. Korzyści z jej konsumpcji, takie jak obniżenie ryzyka cukrzycy typu 2, raka jelita grubego, udaru mózgu czy przedwczesnej śmierci w ogóle, wynikają przede wszystkim z pokaźnej zawartości polifenoli. Te przeciwutleniające związki roślinne występują w szczególnie znaczących ilościach w kawie uprawianej w wyżej położonych lokalizacjach. Warte polecenia w tym kontekście są więc ziarenka pochodzące z Etiopii, Kolumbii, Boliwii, Kostaryki oraz Peru. Najlepsze odmiany kawy dostarczają nawet 19 000 mg polifenoli w jednej filiżance – te gorszej jakości zaledwie 2500 mg. Ponadto warto wybierać kawę słabiej prażoną (light roast), gdyż wysokie temperatury niepotrzebnie niszczą antyoksydanty.
Naucz się mielić
Na zawartość przeciwutleniaczy w kawie ma wpływ również sposób jej przygotowania. Kluczowym czynnikiem jest tutaj grubość mielenia – im drobniej zmielone ziarna, tym więcej korzystnych związków przedostanie są do naparu. Pod tym kątem szczególnie warto polecić więc espresso przygotowywane na bazie bardzo drobno zmielonych ziaren.
Odpowiednia temperatura parzenia
Ponadto należy zwracać uwagę na temperaturę parzenia – zbyt niska nie pozwala wyłączyć korzystnych związków, zbyt wysoka je niszczy. Idealnie jest więc zalewać kawę wodą o temperaturze 90,5 – 96 stopni C. Jeśli nie posiadasz termometru, odczekaj więc po prostu 30 sekund po zagotowaniu się. Popularne w ostatnich czasach kawy parzone na zimno, które mają być łagodniejsze dla żołądka, okradają nas w rzeczywistości o cenne antyoksydanty!
Spróbuj kawy z cynamonem
Nie trzeba nikogo przekonywać, że kawa z cukrem nie jest dobrym pomysłem. Jeśli jednak lubisz napary o ciekawszym smaku, możesz spróbować dodać do filiżanki mielony cynamon cejloński. Nie tylko doskonale aromatyzuje on kawę, ale również zawiera najwięcej antyoksydantów ze wszystkich przypraw! Z badań naukowych wynika, że cynamon posiada silne działanie przeciwzapalne, redukuje ryzyko choroby serca, zwiększa wrażliwość na insulinę obniżając poziom cukru we krwi oraz redukuje ryzyko rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera.
Postaw na prawdziwą śmietankę
Jeśli lubisz mleczną kawę, postaraj się unikać odtłuszczonych śmietanek i sztucznych zabielaczy w proszku. Są to produkty wysoce przetworzone zawierające kontrowersyjne składniki. Tym czasem pełnotłusta śmietanka wbrew pozorom wcale nie wpłynie w drastyczny sposób na dzienne spożycie tłuszczów ani kalorii, natomiast jest dobrym źródłem witaminy A i K, choliny oraz wapnia. Napar z jej dodatkiem jest zaś wyjątkowo pyszny i łagodny dla żołądka.
Kawa z kakao?
Innym ciekawym dodatkiem smakowym do kawy, który pomoże zdrowiu, jest niesłodzone kakao. Szczególnie bogate w związki fenolowe, zwłaszcza flawanole, proantycyjanindyny oraz antocyjaniny, ma wyjątkowo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-krążeniowego. Domowa „caffe mocha” bez cukru (ewentualnie osłodzona odrobiną miodu) to doskonały napój śniadaniowy, który może dodatkowo pomagać równoważyć poziom cholesterolu i chronić przed rozwojem raka.
Roślinne mleka do kawy
Jeśli nie możesz lub nie chcesz spożywać nabiału, pyszną kawę wypijesz również z mlekiem roślinnym. Szczególnie godne polecenia, tak pod kątem smaku, jak i zawartości odżywczej, jest mleko migdałowe, które zazwyczaj wzbogaca się o witaminę D. Ponadto jest ono dobrym naturalnym źródłem witaminy E, wapnia, fosforu i białka. W wielu kawiarniach kawę podaje się również z mlekiem sojowym, które z kolei bogate jest w kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę A oraz szczególnie korzystny dla serca potas.
Olej kokosowy do kawy?
Pomysł brzmi może dość dziwnie, ale zyskuje sobie coraz większą popularność na całym świecie. Już 1 łyżeczka oleju kokosowego tymczasem doskonale aromatyzuje kawę i sprawia, że jest ona łagodniejsza dla żołądka i bardziej pożywna. Co zaś najważniejsze, zawiera cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcuchach (tzw. MCT), które zdaniem naukowców wspierają proces spalania tłuszczu. Jest też dobrym źródłem witaminy E oraz przeciwutleniających związków fenolowych.
Zdrowa złota kawa
Złote latte to kawiarniany hit, który jest szczególnie warty rozpropagowania. Raczej jednak niż korzystać z doprawianych syropami kupnych naparów, przyrządź w domu sam kawę z kurkumą i dowolnym mlekiem, a nawet olejem kokosowym czy masłem. Ten niezwykle sycący i rozgrzewający napój posiada silne właściwości przeciwzapalne i jest doskonałym przysmakiem na sezon gryp i przeziębień, jak również ataków reumatycznych. Zawarta w żółtej przyprawie kurkumina odznacza się niebywałym potencjałem antyoksydacyjnym i podejrzewana jest o właściwości przeciwnowotworowe. Złota kawa może również chronić twój mózg przed degeneracją oraz depresją.
Więcej korzennych przypraw do kawy
Lista przypraw, które można i warto dosypywać do kawy, nie kończy się jednak na cynamonie i kurkumie. W kulturach wschodnich ulubionym dodatkiem smakowym do kofeinowego naparu jest kardamon, którego przeciwutleniające właściwości w sposób udowodniony naukowo wpływają korzystnie na poziom cukru i cholesterolu we krwi, jak również ciśnienie krwi. Kardamon pozytywnie oddziałuje także na serce i wątrobę, a dodatkowo obniża ryzyko próchnicy i stanów zapalnych jamy ustnej.
Do kawy możesz dodać też sproszkowany imbir, szczególnie zasobny w antyoksydanty. Wspomaga on trawienie, wzmacnia system odpornościowy, redukuje ból i objawy PMS, a nawet może ułatwiać odchudzanie. Kto by przypuszczał, że w poobiednia przyjemność może być tak zdrowa!
- „Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee” Alexander Yashin i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665516/, 25/05/2022;
- “8 Ways to Make Your Coffee Super Healthy” Kris Gunnars, https://www.healthline.com/nutrition/8-ways-to-make-your-coffee-super-healthy, 25/05/2022;
- “10 Ways To Make Your Coffee Healthier, According To Dietitians And Science” Marissa Miller, https://www.womenshealthmag.com/food/a29033809/healthy-coffee/, 25/05/2022;
- “10 hacks to make your coffee healthie”r Marylin La Jeunesse, https://www.insider.com/hacks-to-make-your-coffee-healthier-2018-5, 25/05/2022;
- “How to Brew the Healthiest Cup of Coffee” Danielle Braff, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/how-to-brew-the-healthiest-cup-of-coffee/, 25/05/2022;
Polecam ekologiczne kawy, mają czysty aromat i smak. Nie ważne co mówią o kawie. Najważniejsze żeby przygotować ją tak żeby tobie smakowała!
Znakomity tekst, w dawniejszych czasach zawsze pilo się kawę z tłuszczem, najlepiej smalcem albo masłem.
Aby w kawie było MCT musi być dodany olej kokosowy MCT