Żywność, która zapobiega złogom w tętnicach
Dzięki szerokiemu dostępowi do informacji, dzisiaj już niemal wszyscy wiemy, jakiego typu jedzenie szkodzi naszemu zdrowiu, powodując choroby układu krążenia. Tłuste i wysokoprzetworzone produkty przyczyniają się do powstawania złogów w tętnicach i żyłach, które zwiększają ryzyko zawału. Mało kto jednak wie, jak powinna wyglądać dieta, która ochroni serce i naczynia krwionośne. Co powinno królować na talerzu osoby dbającej o układ krwionośny?

Alternatywę dla obfitujących w tłuszcze nasycone dań smażonych, przetworzonego jedzenia typu fast-food i wysokokalorycznych przekąsek stanowią produkty z warzywniaka albo sklepu z żywnością ekologiczną. Wbrew pozorom, aby mieć zdrowe serce, nie musimy wydawać fortuny na suplementy diety. Wystarczy wprowadzić kilka zdrowych zmian do codziennego jadłospisu. Oto przykładowe produkty, dzięki którym nasze tętnice będą wolne od złogów:
ŻURAWINA
Wyniki badań opublikowane na łamach „European Journal of Nutrition” dowodzą, że wypijanie 2 szklanek soku żurawinowego dziennie obniża do minimum ryzyko stwardnienia tętnic. Zawarte w owocach tej rośliny związki o działaniu prozdrowotnym blokują działanie substancji prowadzącej do twardnienia naczyń krwionośnych. Żurawina obfituje również w bioflawonoidy, które, poprzez rozszerzanie żył i tętnic, zapobiegają powstawaniu skrzepów. Włączenie do diety suszonych owoców żurawiny z gospodarstwa ekologicznego albo soku żurawinowego bez dodatku cukru w znacznym stopniu poprawi funkcjonowanie naszego układu krwionośnego.

SOK Z GRANATU
Wyniki eksperymentu naukowego opublikowanego w „Clinical Nutrition” pozwalają wysnuć wniosek, że również sok z granatu skutecznie chroni nasze tętnice. Regularne picie napoju wytwarzanego z czerwonych owoców tej rośliny może zredukować proces zwężania się tętnic nawet o 30% na przestrzeni 12 miesięcy. Co więcej, badania dowodzą, że codzienne picie napoju z Punica granatum znacznie obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL. Z tego względu, mimo lekko cierpkiego smaku, sok z granatu powinien być naturalnym lekarstwem, które zagości na stałe w diecie osób podatnych na schorzenia układu krążenia.

CZOSNEK
Czosnek, który znajduje się w czołówce żywności antyrakowej, okazuje się skuteczny również w przypadku zapobiegania chorobom układu krwionośnego. Dzięki zawartości substancji o działaniu silnie przeciwutleniającym, warzywo to może zredukować złogi w naczyniach krwionośnych aż o 80%. Dowodzą tego wyniki badań przeprowadzonych przez Centrum Medyczne Harbor-UCLA w Los Angeles. Dodawanie świeżego czosnku do potraw i przygotowywanie na jego bazie domowych sosów jest w stanie znacznie podreperować nasze zdrowie.

Dieta dla serca
Pozostałe produkty, które powinniśmy włączyć do jadłospisu, jeśli chcemy zadbać o prawidłowe działanie naczyń krwionośnych, to pełne pektyn i flawonoidów jabłka, a także bogate w potas szparagi. Zbilansowana dieta w połączeniu ze zdrowym trybem życia, w którym nie brakuje długich spacerów po lesie i dopasowanej do wieku aktywności fizycznej to gwarancja zdrowego serca i prawidłowo funkcjonujących naczyń krwionośnych.