Omacnica spichrzanka - opis, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Stawonogi Owady Motyle Omacnicowate Plodia Omacnica spichrzanka
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella)

Nazywana/y także: mól kuchenny, mól spożywczy
Omacnica spichrzanka, fot. shutterstock
Spis treści

Biologia

Omacnica spichrzanka to niewielka, niepozorna ćma, będąca znanym szkodnikiem produktów spożywczych na całym świecie. Jedyny przedstawiciel swojego rodzaju (Plodia).

Wygląd

Dorosłe owady (imago) omacnicy spichrzanki osiągają około 1,2 cm długości przy rozpiętości skrzydeł do 2 cm. Przednia część ciała i skrzydeł w odcieniach szarości, tylna część skrzydeł w odcieniach brązu. W spoczynku skrzydła trzymane wzdłuż ciała. Gąsienice (larwy) białawe, bez widocznego owłosienia, z ciemnobrązową głową. Kolor ciała może być zmienny w zależności od pożywienia. Gąsienica osiąga do 1,3 cm długości. Poczwarki są nieco mniejsze, brązowawe, często ukryte w kokonie z przędzy.

Występowanie

Omacnica spichrzanka to gatunek kosmopolityczny – występuje na całym świecie w domach i magazynach spożywczych, w cieplejszym klimacie również w środowisku naturalnym.

Pokarm

Larwy omacnicy spichrzanki żywią się wszelkiego rodzaju roślinnymi produktami spożywczymi – mąką, ziarnem, kaszami, przyprawami, orzechami, pieczywem. Dorosłe osobniki nie pobierają pokarmu i wykorzystują tłuszcz zgromadzony w ciele na etapie gąsienicy.

Rozród

W ciągu ok. 3 dni po przeobrażeniu i opuszczeniu poczwarki, samica omacnicy spichrzanki przystępuje do godów – przyciąga samce za pomocą feromonów. Łącznie może złożyć do 400 jaj, pojedynczo lub w grupach. Gąsienice wykluwają się w ciągu ok. tygodnia (szybciej w wyższej temperaturze), i od razu wyruszają na poszukiwanie jedzenia. Rozwój gąsienicy trwa od sześciu do ośmiu tygodni.

Bibliografia
  1. Fasulo TR, Knox MA (1998); "Indianmeal moth Plodia interpunctella (Hübner) (Insecta: Lepidoptera: Pyralidae): Introduction - Distribution - Description - Life Cycle - Damage - Monitoring - Management - Selected References"; University of Florida: https://entnemdept.ufl.edu/creatures/urban/stored/indianmeal_moth.htm; 2019-10-18;
  2. Filip N. Vukajlović, Dragana Z. Predojević, Kristina O. Miljković, Snežana T. Tanasković, Sonja M. Gvozdenac, Vesna M. Perišić, Filip J. Grbović, Snežana B. Pešić (2019); "Life history of Plodia interpunctella (Lepidoptera: Pyralidae) on dried fruits and nuts: Effects of macronutrients and secondary metabolites on immature stages"; Journal of Stored Products Research 83: 243-253. https://doi.org/10.1016/j.jspr.2019.07.007; 2019-10-29;
  3. Mohandass S, Arthur FH, Zhu KY, Throne JE (2007); "Biology and management of Plodia interpunctella (Lepidoptera: Pyralidae) in stored products"; Journal of Stored Products Research 43(3): 302-311; 2007-06-20;
  4. Rees D (2004); "Insects of stored products"; CSIRO Publishing; 2004-01-07;
4.8/5 - (12 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!