Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella)

Biologia
Omacnica spichrzanka to niewielka, niepozorna ćma, będąca znanym szkodnikiem produktów spożywczych na całym świecie. Jedyny przedstawiciel swojego rodzaju (Plodia).
Wygląd
Dorosłe owady (imago) omacnicy spichrzanki osiągają około 1,2 cm długości przy rozpiętości skrzydeł do 2 cm. Przednia część ciała i skrzydeł w odcieniach szarości, tylna część skrzydeł w odcieniach brązu. W spoczynku skrzydła trzymane wzdłuż ciała. Gąsienice (larwy) białawe, bez widocznego owłosienia, z ciemnobrązową głową. Kolor ciała może być zmienny w zależności od pożywienia. Gąsienica osiąga do 1,3 cm długości. Poczwarki są nieco mniejsze, brązowawe, często ukryte w kokonie z przędzy.
Występowanie
Omacnica spichrzanka to gatunek kosmopolityczny – występuje na całym świecie w domach i magazynach spożywczych, w cieplejszym klimacie również w środowisku naturalnym.
Pokarm
Larwy omacnicy spichrzanki żywią się wszelkiego rodzaju roślinnymi produktami spożywczymi – mąką, ziarnem, kaszami, przyprawami, orzechami, pieczywem. Dorosłe osobniki nie pobierają pokarmu i wykorzystują tłuszcz zgromadzony w ciele na etapie gąsienicy.
Rozród
W ciągu ok. 3 dni po przeobrażeniu i opuszczeniu poczwarki, samica omacnicy spichrzanki przystępuje do godów – przyciąga samce za pomocą feromonów. Łącznie może złożyć do 400 jaj, pojedynczo lub w grupach. Gąsienice wykluwają się w ciągu ok. tygodnia (szybciej w wyższej temperaturze), i od razu wyruszają na poszukiwanie jedzenia. Rozwój gąsienicy trwa od sześciu do ośmiu tygodni.