Lokalny i zdrowy TARG ZIMOWY – sprawdź, jak smakuje zima w Małopolsce
Kiszona kapusta, miód, zupa warzywna i buraczki na ciepło – tak smakuje zima w Małopolsce. O tej porze roku chętniej wybieramy potrawy rozgrzewające i wzmacniające odporność. Składniki do nich znajdziemy na Targu Zimowym w Krakowie, który startuje już w najbliższą sobotę (11 stycznia).
To druga odsłona targu zlokalizowanego przy ul. Powstańców Wielkopolskich (obok CHT). Cykl został zapoczątkowany na początku listopada Targiem Jesiennym. – Zmieniamy nazwę, bo zmienia się pora roku oraz asortyment, którym dysponują nasi rolnicy i przetwórcy. Cały urok i smak naturalnego, lokalnego jedzenia tkwi w tym, że jest sezonowe – mówi Bożena Pietras-Goc, kierownik Centrum Marki Lokalnej z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, organizatora targu.
Stoiska będą czynne w każdą zimową sobotę w godz. od 8 do 13. Wystawcy zaoferują sery, tradycyjne wędliny, wiejskie kury, a także jaja, wędzone ryby, miody, soki tłoczone, tradycyjnie wypiekane pieczywo oraz warzywa i owoce. Będą to produkty pochodzące wyłącznie z Małopolski, od sprawdzonych dostawców – z ekologicznych i tradycyjnych gospodarstw.
TARG ZIMOWY został zorganizowany przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska, finansowanego ze środków Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Jest częścią systemu sprzedaży produktów lokalnych, który ma na celu zwiększenie dostępności do lokalnej żywności i poprawę sytuacji ekonomicznej na terenach wiejskich. Planowana jest również wiosenna i letnia edycja targu.







Pycha:)