Boczniak rowkowanotrzonowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce boczniakowate boczniak Boczniak rowkowanotrzonowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Boczniak rowkowanotrzonowy (Pleurotus cornucopiae (Paulet) Rolland)

Nazywana/y także: boczniak lejkowaty
By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Boczniak rowkowanotrzonowy jest grzybem jadalnym z rodziny boczniakowatych.

Sezon

Boczniak rowkowanotrzonowy rośnie od maja do października.

Występowanie

Boczniak rowkowanotrzonowy rośnie na martwych drzewach liściastych. Najczęściej spotkać go można na brzozie, grabie, wierzbie, topoli i buku. Cechą charakterystyczną jest to, że grzyb ten rośnie w większych i mniejszych grupach.

Wygląd

Kapelusz boczniaka rowkowanotrzonowego osiąga średnicę od 4 do 12 cm. Na początku ma łukowaty kształt i podwinięty brzeg. Wraz z wiekiem okazu kształt ten zmienia się i przypomina muszlę lub wachlarz, czasami jest również lejkowaty. Cechą charakterystyczną kapelusza jest to, że przyrasta w sposób boczny do drewna. W dotyku jest sprężysty i miękki. Powierzchnia kapelusza jest gładka. Barwa jest różnorodna – od odcieni brązu, przez jasny szary i siwobrązowy, aż po niebieski i fioletowy.

Blaszki zbiegają przy trzonie, ich gęstość można określić jako średnią. Barwy od białej u młodych okazów do kremowożółtej u dorosłych.

Trzon osiąga wysokość od 3 do 10 cm i grubość od 1 do 1,8 cm. Na początku jest barwy białej, później przybiera kolor kremowy.

Zarodniki mają kształt elipsoidy. Wysyp zarodników jest białawy.

Właściwości

Boczniak rowkowanotrzonowy to bardzo wartościowy grzyb – polecany jest przede wszystkim wegetarianom, ponieważ jest doskonałym źródłem białka. Oprócz tego jest skarbnicą kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz cennych aminokwasów. Niektóre źródła podają, że dzięki zawartości lowastatyny grzyby te działają korzystnie na zdrowie, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Zarówno smak, jak i zapach są bardzo przyjemne.

Zastosowanie

Boczniak rowkowanotrzonowy jest wykorzystywany w kuchni. Nadaje się do smażenia – wystarczy go zapanierować w bułce tartej i jajku. Poza tym jest doskonałym składnikiem wielu innych dań. Ma podobne zastosowanie do boczniaka ostrygowatego – najbardziej popularnego grzyba z rodziny boczniakowatych.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (11 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Co za grzyb

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!