Boczniak rowkowanotrzonowy (Pleurotus cornucopiae (Paulet) Rolland)
![By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/Pleurotus_cornucopiae_a1_1.jpg)
Wstęp
Boczniak rowkowanotrzonowy jest grzybem jadalnym z rodziny boczniakowatych.
Sezon
Boczniak rowkowanotrzonowy rośnie od maja do października.
Występowanie
Boczniak rowkowanotrzonowy rośnie na martwych drzewach liściastych. Najczęściej spotkać go można na brzozie, grabie, wierzbie, topoli i buku. Cechą charakterystyczną jest to, że grzyb ten rośnie w większych i mniejszych grupach.
Wygląd
Kapelusz boczniaka rowkowanotrzonowego osiąga średnicę od 4 do 12 cm. Na początku ma łukowaty kształt i podwinięty brzeg. Wraz z wiekiem okazu kształt ten zmienia się i przypomina muszlę lub wachlarz, czasami jest również lejkowaty. Cechą charakterystyczną kapelusza jest to, że przyrasta w sposób boczny do drewna. W dotyku jest sprężysty i miękki. Powierzchnia kapelusza jest gładka. Barwa jest różnorodna – od odcieni brązu, przez jasny szary i siwobrązowy, aż po niebieski i fioletowy.
Blaszki zbiegają przy trzonie, ich gęstość można określić jako średnią. Barwy od białej u młodych okazów do kremowożółtej u dorosłych.
Trzon osiąga wysokość od 3 do 10 cm i grubość od 1 do 1,8 cm. Na początku jest barwy białej, później przybiera kolor kremowy.
Zarodniki mają kształt elipsoidy. Wysyp zarodników jest białawy.
Właściwości
Boczniak rowkowanotrzonowy to bardzo wartościowy grzyb – polecany jest przede wszystkim wegetarianom, ponieważ jest doskonałym źródłem białka. Oprócz tego jest skarbnicą kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz cennych aminokwasów. Niektóre źródła podają, że dzięki zawartości lowastatyny grzyby te działają korzystnie na zdrowie, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Zarówno smak, jak i zapach są bardzo przyjemne.
Zastosowanie
Boczniak rowkowanotrzonowy jest wykorzystywany w kuchni. Nadaje się do smażenia – wystarczy go zapanierować w bułce tartej i jajku. Poza tym jest doskonałym składnikiem wielu innych dań. Ma podobne zastosowanie do boczniaka ostrygowatego – najbardziej popularnego grzyba z rodziny boczniakowatych.
Co za grzyb